Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φιλοξενείται από τη Λίβερπουλ στο “Άνφιλντ” στις 18:30 την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, για τη 17η αγωνιστική της Premier League, και μπορεί, τουλάχιστον σε σχέση με ό,τι προκύπτει από το περιβάλλον του συλλόγου, να μην κρέμεται η συγκεκριμένη αναμέτρηση σαν Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από το κεφάλι του Έρικ Τεν Χαγκ, όμως το συγκεκριμένο γήπεδο, τη δυναμική του οποίου έχουν συνομολογήσει όσοι έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν δημοσίως, έχει γίνει εκατόμβη για αρκετούς προπονητές τα τελευταία χρόνια.

Η Γιουνάιτεντ προέρχεται από μία νίκη, το 2-1 επί της Τσέλσι, μία ισοπαλία και τρεις ήττες, με το 1-0 της Μπάγερν Μονάχου στο “Ολντ Τράφορντ” να αποτελεί τη σφραγίδα του αποκλεισμού της. Μένοντας τέταρτη στον όμιλό της, δεν συνεχίζει στην Ευρώπη και σε ό,τι αφορά την Premier League είναι ήδη 10 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ, οπότε ενδεχόμενη ήττα σχεδόν την αποθαρρύνει παντελώς σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του τίτλου, ακόμα κι αν απομένουν 21 ολόκληρα παιχνίδια για να τελειώσει η Premier League.

Μπορεί να αντέξει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νέο βατερλό του Τεν Χαγκ από τη Λίβερπουλ; 

Ο Τεν Χαγκ λέει ότι το κλαμπ τον στηρίζει στη διαδικασία που ακολουθείται, αλλά η αλήθεια είναι πως μετά το αρχικό διάστημά του στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι επικριτές είναι περισσότεροι από τους θαυμαστές του. Πριν από 8 μήνες, στις 5 Μαρτίου του 2023, το Βατερλό έγινε υποτιμητική παρομοίωση: η Γιουνάιτεντ ηττήθηκε 7-0 στο “Άνφιλντ” και, υπό μία έννοια, ήταν μιράκολο που ο Τεν Χαγκ παρέμεινε στον πάγκο έπειτα από αυτό το στραπάτσο. Δεν θα ήταν ο πρώτος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που θα απολυόταν ύστερα από μία ήττα στο Λίβερπουλ.

Η πλάκα είναι πως ο Ζοσέ Μουρίνιο έφυγε ακριβώς πριν πέντε χρόνια, στις 18 Δεκεμβρίου του 2018, αφού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ηττήθηκε στις 16 του ίδιου μήνα 3-1 από τη Λίβερπουλ. Ο Πορτογάλος είχε κάνει κινήσεις που είχαν φέρει τη σχεδόν ανύπαρκτη διοίκηση της ομάδας σε αδιέξοδο -ένα αστείο που είχε γίνει ήταν ότι ο ίδιος ανανέωσε το συμβόλαιό του. Άλλωστε, τη μετά-Φέργκιουσον εποχή, ο Μουρίνιο ήταν ο πλέον επιτυχημένος προπονητής της Γιουνάιτεντ, κερδίζοντας το League Cup και το Europa League το 2017.

Η Λίβερπουλ δεν ευθύνεται άμεσα για την απόλυση άλλου από τους επτά προπονητές που έχουν καθίσει στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν τον Τεν Χαγκ και μετά τον Φέργκιουσον, εξάλλου για να βρεθεί η... γάγγραινα, αξίζει να σημειωθεί πως από το 1972 έως το 2013 έκατσαν στον πάγκο της τέσσερις κόουτς, οι τρεις μέχρι το 1986, όταν ανέλαβε ο Σκωτσέζος αλχημιστής.

Οι “κόκκινοι” όμως έχουν φέρει το κλαμπ σε κρίση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον προπονητικό θώκο, και έχουν γίνει ο σταθμός για να απολυθούν προπονητές.

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ "απαγορεύεται" να πλέκεις το εγκώμιο της Λίβερπουλ

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έφυγε στις 21 Νοεμβρίου του 2021, 28 μέρες αφού οι “διάβολοι” συνετρίβησαν στο “Ολντ Τράφορντ” 5-0 από τη Λίβερπουλ. Η ήττα με σκορ 4-0 στο “Άνφιλντ” στις 19 Απριλίου του 2022 και η δήλωση του Ραλφ Ράγκνικ ότι “η Λίβερπουλ είναι έξι χρόνια μπροστά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κόστισε στον Γερμανό και τη δουλειά του ως τεχνικού συμβούλου. Διάβολε, έπαιξε ρόλο ακόμα και τοπικά για να απολυθεί τον Απρίλιο του 2014 ο Ντέιβιντ Μόγες. Η Γιουνάιτεντ ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ 3-0 στις 16 Μαρτίου εκείνου του έτους, ο Σκωτσέζος είπε ότι οι “κόκκινοι” είναι το φαβορί για να κατακτήσουν την Premier League -ο προπονητής της Λίβερπουλ εκείνη την εποχή τον γείωσε, μια και ο Μπρένταν Ρότζερς είπε ότι “δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο ακόμα κι αν ήμαστε στον πάτο της βαθμολογίας"- και στις 20 Απριλίου η Γιουνάιτεντ ηττήθηκε 2-0 από την Έβερτον στο “Γκούντισον Παρκ” του Λίβερπουλ. Δύο μέρες μετά, ο Μόγες απολύθηκε.

Κι ενώ η Ιστορία δεν είναι απαραίτητο να επαναληφθεί, τα βρετανικά ΜΜΕ γράφουν για το “make or break” του Τεν Χαγκ για το ματς του “Άνφιλντ”, που σημαίνει ότι αν η Γιουνάιτεντ φύγει από το Λίβερπουλ αγρατζούνιστη θα αγοράσει χρόνο, ενώ αν χάσει, η απόλυσή του θα είναι, πια, τελεσίδικη.