Ενόψει του παιχνιδιού της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Άνφιλντ", για τη 17η αγωνιστική της Premier League (17/12-18:30), το parapolitika.gr θυμίζει ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2000 μια πνοή αισιοδοξίας, η οποία είχε να "φυσήξει" χρόνια στο Μέρσεϊσαϊντ, προήλθε από έναν εκ των πλέον in extremis ηρώων αυτών των παιχνιδιών

Τι μπορεί να σου κάνουν τρία γκολ αν είσαι συμβατικός μέσος; Πρώτον, να γίνεις ήρωας της πιο ενωτικής κερκίδας στον κόσμο, του Kop, και αυτό να είναι εξασφαλισμένο πως θα κρατήσει εσαεί. Δεύτερον, να γίνεις σχολιαστής των ποδοσφαιρικών δρωμένων στην Αγγλία σε ένα από τα πιο γνωστά ραδιοφωνικά δίκτυα παγκοσμίως, το Talksport. Τρίτον, να σε θυμούνται κάθε Χριστούγεννα λες και είσαι η Μαράια Κάρεϊ ή, ακόμα καλύτερα, ο Χιου Γκραντ στο “Love Actually”.

Ο κοκκινοτίχης φακιδομύτης της Λίβερπουλ

Ντάνι Μέρφι θα μπορούσε να είναι το ονοματεπώνυμο μιας σειράς ταινιών στο Χόλιγουντ, όπως είναι το Ίθαν Χαντ. Ποιος να πίστευε ότι ένα τόσο στυλιζαρισμένο ονοματεπώνυμο θα ανήκε σε έναν κοκκινοτρίχη φακιδομύτη, εδώ και χρόνια με την επίγνωση της αλωπεκίασης, που τον κάνει να επιζητά την ξυριστική μηχανή του κομμωτή, αλλά και ταυτοχρόνως, με τις παρειές ανερυθρίαστες από τη ζημιά που έκανε, ως ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές!

Το ανηλεές τρέξιμο του φιλότιμου μέσου, που περισσότερο εκπρόσωπος του αγροτικού ποδοσφαίρου έμοιαζε παρά ένας χαφ των μοντέρνων καιρών (ακόμα κι αν αυτοί υπάγοντο στις αρχές του μιλένιουμ) ένας Άραμις για τους μοιρασμένους Ντ’ Αρτανιάν Μάικλ Όουεν και Στίβεν Τζέραρντ, τον έκανε βασικό στο μυαλό του Γάλλου τεχνικού Ζεράρ Ουγέ, δικαιώνοντας, τουλάχιστον εν μέρει, ότι η επιλογή και η διαλογή γινόταν με βάση τις προπονήσεις. Επιπλέον, ο γεννημένος στο Τσέστερ ποδοσφαιριστής έχει εννιά συμμετοχές στην εθνική Αγγλίας, κάτι που προφανώς δεν οφείλεται στα τρία γκολ που πέτυχε με τη Γιουνάιτεντ, άλλωστε το τρίτο πέτυχε όταν πια είχε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παίζουν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στις 18:30, για τη 17η αγωνιστική της Premier League και υπάρχει… φουλ του 17 με άσους. Σε μια παρτίδα πόκερ, αυτό είναι αδόκιμο, αλλά ακριβώς 23 χρόνια πριν, στις 17 Δεκεμβρίου 2000, δημιουργήθηκε ένα λογοπαίγνιο που άφησε ποδοσφαιρική ιστορία, τουλάχιστον για τους scousers. Το λεγόμενο “Murphy Christmas”, προς τιμή του Ντάνι Μέρφι και της νίκης με σκορ 1-0 στο “Ολντ Τραφορντ” με απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Ο Σερ Άλεξ, η αποσυναρμολόγηση της Λίβερπουλ και το "κάστρο" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Δεν ήταν μια απλή νίκη αυτή που πέτυχαν οι “κόκκινοι”, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, σε εκείνο το παιχνίδι φορούσαν κιτρινόμαυρες φανέλες. Ο Άλεξ Φέργκιουσον δεν έκανε πλάκα όταν έλεγε ότι “το μεγαλύτερο κατόρθωμά μου στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ότι αποσυναρμολόγησα τη Λίβερπουλ”. Το “Θέατρο των Ονείρων” ήταν απόρθητο για την ομάδα του Ζεράρ Ουγέ για πάνω από 10 χρόνια. Συγκεκριμένα, ήταν ο Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο όταν η Λίβερπουλ νίκησε για τελευταία φορά εκεί μέσα, στις 18 Μαρτίου του 1990, με σκορ 2-1, μια επικράτηση σημαντική στο δρόμο για την κατάκτηση του 18ου και προτελευταίου (αν και ήταν αδύνατον να το μαντέψει οποιοσδήποτε) πρωταθλήματος στην Ιστορία της. Πέρασαν 13 ματς, που η Λίβερπουλ δεν είχε γευτεί τη χαρά της νίκης, μέχρι εκείνο το απόγευμα που ο Μέρφι σκόραρε με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 43’ και, εν τέλει, έσπασε μια πολύχρονη αρνητική παράδοση.

Για τον ίδιο, αυτό το γκολ δεν ήταν το πιο σημαντικό από τα τρία σημαντικά που πέτυχε εναντίον της Γιουνάιτεντ. Ακόμα πιο ξεχωριστό ήταν το ψηλοκρεμαστό που έβαλε στις 22 Ιανουαρίου 2002, όταν η Λίβερπουλ νίκησε ξανά εκτός έδρας την αντίπαλό της, μάλιστα σκόραρε στο 85’. Ο Μέρφι περιέγραψε ότι ο Ουγέ ήταν άρρωστος σε εκείνο το ματς και ο Φιλ Τόμπσον ήταν ο προπονητής της ομάδας, ως εκ τούτου ήταν πολύ χαρούμενος επειδή έδωσε στον προπονητή του ικανοποίηση. Ο πανηγυρισμός του, δε, ήταν να βάλει το δάχτυλο στο στόμα και να συστήσει σιωπή στους οπαδούς της Γιουνάιτεντ.

Υπάρχει και ένα τρίτο γκολ, με εκτέλεση πέναλτι, στις οποίες ο Μέρφι ειδικευόταν, αν και ο συστηματικός εκτελεστής της Λίβερπουλ εκείνη την εποχή ήταν ο Γκάρι ΜακΆλιστερ. Στις 24 Απριλίου του 2004, οι “κόκκινοι” νίκησαν ξανά 1-0 στο “Ολντ Τράφορντ”, με τον τότε 27χρονο Άγγλο, που διήγε την τελευταία χρονιά του με την ομάδα και τελικώς αποσύρθηκε το 2013, να σκοράρει με πέναλτι στο 63’.