Η Super League ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο πρωταθλήματος και ήδη οι μισές ομάδες άλλαξαν προπονητή. Η «προπονητοφαγία» δεν είναι φαινόμενο μόνο στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και στην Ευρώπη.

 Παραδοσιακά η Super League έχει αλλαγές προπονητών στο πρώτο μισό της σεζόν. Βέβαια φέτος έχουν γίνει πολλές αλλαγές. Μεταξύ αυτών και ο Ολυμπιακός έχει πλέον νέο προπονητή τον Κάρλος Καρβαλιάλ.

 Πρώτος έσυρε... τον χορό ο Άρης αφού δεν πρόλαβε να βγει ο Αύγουστος και ο Απόστολος Τερζής έδωσε την θέση του στον Άκη Μάντζιο.  Ακολούθησε ο Παναιτωλικός ο οποίος φαινόταν πως δεν «τσούλαγε» με τον Γκάμπριελ Σούρερ. Στις 3 Οκτωβρίου αποχώρησε και την θέση του πήρε ο Γιάννης Πετράκης.

Τη σκυτάλη πήρε ο Ατρόμητος. Ο Κρις Κόλμαν αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία. Ήταν η βαριά ήττα με 5-0 από τον Παναθηναϊκό που έφερε αυτή την εξέλιξη, αν και γενικά η ομάδα του Περιστερίου δεν είχε ξεκινήσει καλά την σεζόν. Αφού ο Γιώργος Κορακάκης κάθισε για ένα ματς στον πάγκο ως υπηρεσιακός, ο Σάσα Ίλιτς παρέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας.

 Ο Βόλος έλυσε τη συνεργασία με τον Κώστα Μπράτσο κι έφερε τον παλιό γνώριμο Άνχελ Λόπεθ. Εν συνεχεία έκανε την αλλαγή του ο Ολυμπιακός και μετά ο ΟΦΗ που έλυσε τη συνεργασία του με τον Βάλντας Νταμράουσκας αλλά και η Κηφισιά που έκανε το ίδιο με τον Γιάννη Αναστασίου.

 Super League: Το ρεκόρ της σεζόν 2013-14

 Χαμός λοιπόν με τις απολύσεις τεχνικών φέτος στην Super League με τον αριθμό να είναι ήδη μεγάλος. Μάλιστα δεν αποκλείεται να αυξηθεί έως το τέλος του μήνα. Και αναμφίβολα μπορεί κάποιος να πει πως αυτό είναι ρεκόρ. Ωστόσο δεν θα θυμάται την σεζόν 2013-14 όπου μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν κάνει αλλαγή στον πάγκο τους, ούτε λίγο ούτε πολύ δέκα ομάδες!

Η Βέροια (Γκόραν Στεβάνοβιτς, ήρθε Τον Κάανεν), Άρης (Γιάννης Χατζηνικολάου, ήρθε ο Ζόραν Μιλίνκοβιτς), Ξάνθη (Νίκος Καραγεωργίου με Ρέινερ Μάουρερ), Αστέρας Τρίπολης (Σάκης Τσιώλης με Στάικο Βεργέτη), Απόλλωνας Σμύρνης (Αλέκος Βοσνιάδης με Μπάμπη Τεννέ), ΟΦΗ (Παύλος Δερμιτζάκης με Ρικάρντο Σα Πίντο), Λεβαδειακός (Τάκης Λεμονής με Νίκο Καραγεωργίου),  ΠΑΣ Γιάννινα (Σάββας Παντελίδης με Σάκη Τσιώλη), Πλατανιάς (Μαρίνος Ουζουνίδης με Νίκο Αναστόπουλο), Πανιώνιος (Νίκος Παντελίδης με Κώστα Παναγόπουλο). Επόμενη σεζόν που πλησίασε αυτό το... πάρτι αλλαγής προπονητών χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μισό του πρωταθλήματος ήταν η σεζόν 2017-18 και αφορούσε οκτώ ομάδες.

 Πάει «χάλασε» και η Premier League!

«Αναλώσιμος» τείνει να γίνει ο προπονητής ακόμα και σε πρωταθλήματα όπου δύσκολα έδειχναν την πόρτα της εξόδου. Χαρακτηριστικό ποαράδειγμα η Premier League. Για να φύγει ένας προπονητής έπρεπε να γίνουν τρομερά πράγματα. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό άλλαξε. Για να φτάσουν την περσινή χρονιά να κάνουν ρεκόρ οι ομάδες κορυφαίου αγγλικού πρωταθλήματος σε αποχωρήσεις τεχνικών. Μεγάλη συμβολή σε αυτό είχε η Τσέλσι, η οποία άλλαξε δύο προπονητές μέσα στην σεζόν. Κάτι πρωτοφανές και σχολιάστηκε αρνητικά για τις αποφάσεις του νέου της ιδιοκτήτη, Τοντ Μπόελι. Η αρχή έγινε με τον Τόμας Τούχελ και η συνέχεια με τον Γκρειαμ Πότερ. Ο τελευταίος αποτέλεσε την 12η αλλαγή προπονητή πέρσι στην Premier League, που ήταν ρεκόρ.

Τα μόλις δέκα λεπτά του Ρόσενιορ

 Υπάρχουν και οι ακραίες περιπτώσεις σε απολύσεις προπονητών. Που αφορούν τις πιο γρήγορες. Ο Λιρόι Ρόσενιορ είναι αυτός που έχει μπει και στο βιβλιό με τα ρεκόρ Γκίνες σχετικά με την πιο γρήγορη απόλυση. Στις 17 Μαΐου 2007, ο πρώην επιθετικός της Γουέστ Χαμ ανακοινώθηκε πως ήταν ο νέος τεχνικός της αγγλικής ομάδας Τορκί μετά την απόλυση του Κιθ Κερλ. Ωστόσο, μόλις 10 λεπτά μετά την ανακοίνωση της πρόσληψής του, ο σύλλογος άλλαξε ιδιοκτησία καθώς ήταν σε εξέλιξη και αυτή η διαδικασία. Τα νέα «αφεντικά» τον έδιωξαν άμεσα και προσέλαβαν τον πρώην παίκτη της ομάδας, Πολ Μπακλ.

 Τι δείχνουν οι τελευταίες μελέτες για την Ευρώπη

Mια πρόσφατη έρευνα σχετικά με την συμπεριφορά των διοικήσεων των ομάδων που μετέχουν στα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έδειξε ό,τι αυξήθηκαν κατά περίπου 26% οι αλλαγές προπονητών στη σεζόν 2022-’23 συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη σεζόν.

Κατά μέσο όρο εργάστηκαν περίπου 2 προπονητές (1.73) ανά ομάδα. Σύμφωνα με το «Football Benchmark», που έκανε την μελέτη, οι 170 προπονητές της σεζόν 2022-’23 είναι ρεκόρ πενταετίας (2018-’19: 147, 2019-’20: 137, 2020-’21: 135, 2021-’22: 135).

 Την δική της έκθεση έκανε και η UEFA. Με βάση την οποία η μέση θητεία ενός προπονητή στις κορυφαίες κατηγορίες της Ευρώπης την περασμένη σεζόν ήταν λιγότερο από 16 μήνες.

 Υπήρξαν 735 απολύσεις κορυφαίων κατηγοριών σε όλη την Ευρώπη το 2022-23, η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί. Μόνο σε έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ήταν ο μέσος όρος θητείας πέραν των δύο ετών.

 Η σεζόν με τις περισσότερες προπονητικές αλλαγές ήταν το 2020-21, όταν απολύθηκαν 763 προπονητές, κάτι που η UEFA αναφέρει ότι οφειλόταν στην πανδημίας του κορονοϊού.

 *Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην "Απογευματινή" του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου.