Ο Κάρλος Καρβαλιάλ ανέλαβε να αλλάξει τον Ολυμπιακό. Να το θέσουμε σωστά, ανέλαβε να τον βελτιώσει. Να αλλάξει τα επί μέρους στοιχεία στα οποία θεωρεί ότι οι Ερυθρόλευκοι υστερούν. Όχι, σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς ο Πορτογάλος τεχνικός δεν μπήκε στο Ρέντη έτοιμος να... σαρώσει τα πάντα. Να προχωρήσει σε δοκιμές τομές στον τρόπο παιχνιδιού και τη συνολική λειτουργία της νέας ομάδας του. Αντίθετα, εξήρε τα καλά στοιχεία που άφησε πίσω του ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Και τα οποία αφορούν την ποιότητα στην επίθεση, την παραγωγή φάσεων. Τη δημιουργία. Αλλά έχει ανακαλύψει ένα ψεγάδι. Και θέλει να το αλλάξει. Την αμυντική λειτουργία.

Όχι γενικώς και αορίστως. Ο Καρβαλιάλ έχει παρακολουθήσει τον Ολυμπιακό. Και έχει κατασταλάξει πως αυτή η γεμάτη ποιότητα και ταλέντο μεσοεπιθετικά ομάδα, θα πρέπει να βρει ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Και κυρίως να βελτιώσει τα... αντανακλαστικά της. Την αντίδραση, ειδικά στη φάση άμυνας. Το περίφημο «αμυντικό transition». Την ταχύτερη δυνατή μετάβαση από τη φάση επίθεσης στη φάση άμυνας. Όχι κατά μόνας, αλλά μαζικά.

Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού επέλεξε να φέρει και στον Ολυμπιακό πολλούς βοηθούς. Το σύνολο, πέντε. Τον βασικό βοηθό του Ζοάο Μάριο, τον δεύτερο βοηθό του (και ουσιαστικά... αντικαταστάτη του Μπρούνο Λάζε στο επιτελείο, από το 2018), Σέρτζιο Φερέιρα, τον γυμναστή Ζοάο Μεϊρέλες, τον αναλυτή Τιάγκο Πιρές, αλλά και τον προπονητή τερματοφυλάκων, Πέδρο Μιράντα, τον οποίο του τον σύστησε ο νέος αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, Πέδρο Αλβες, καθώς γνώριζε τη δουλειά του από την 3ετία που πέρασε στην Εστορίλ.

Ο Καρβαλιάλ ανέλυσε στους ποδοσφαιριστές του τι κάνει ο κάθε ένας από τους συνεργάτες του. Βλέπετε, ο καθένας έχει αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι της προπόνησης. Καθώς ο Πορτογάλος έχει αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το πρότυπο του μάνατζερ, φανερά επηρεασμένος από την 4ετία που πέρασε στην Αγγλία. Οπου οι πρώτοι προπονητές αφήνουν τους βοηθούς να «τρέξουν» σε μεγάλο βαθμό τις προπονήσεις και οι ίδιοι βάζουν τις «πινελιές» και δείχνουν την κατεύθυνση από άποψη φιλοσοφίας και τακτικής.

Ο «ειδικός» για την άμυνα που ήρθε στον Ολυμπιακό

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από όσα είπε στους ποδοσφαιριστές. Και τα οποία φαίνονται ξεκάθαρα από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του στο Ρέντη. Για παράδειγμα, είχε προαναγγείλει ότι την αμυντική λειτουργία θα την αναλάβει ο βοηθός του, Σέρτζιο Φερέιρα. Και αυτό γίνεται. Με τον Πορτογάλο να έχει ξεκινήσει εντατικά μαθήματα στους αμυντικούς των Ερυθρόλευκων, αλλά και σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Καθώς θεωρείται κρίσιμο να μπουν όλοι στη λογική του νέου τεχνικού επιτελείου, σε ό,τι αφορά στον τρόπο που μαρκάρουν, πιέζουν και επανακτούν την μπάλα.

Ο Καρβιαλιάλ συμμετέχει στην προπόνηση κατά βάση στα κομμάτια της τακτικής. Όταν θέλει να δώσει τη «γραμμή», το στίγμα του τι θέλει να παίξει η ομάδα του. Τα περισσότερα κομμάτια του προγράμματος τα «τρέχει» ο παλαιότερος βοηθός του, Ζοάο Μάριο, τον οποίο ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού έχει στο πλευρό του εδώ και 16.5 χρόνια! Από την εποχή της Βιτόρια Σετουμπάλ, την πρώτη μεγάλη επιτυχία του, έως και σήμερα, ο 56χρονος Πορτογάλος προπονητής, είναι το δεξί χέρι του Καρβαλιάλ και τον έχει ακολουθήσει παντού! Χωρίς καμία εξαίρεση ή διάλειμμα. Για αυτόν τον λόγο θεωρείται ως ο άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του. Και για τον ίδιο λόγο, έχει τόσο μεγάλη ελευθερία κινήσεων στο πρόγραμμα.

Η απόφαση του Καρβαλιάλ για σχηματισμό, άμυνα και επίθεση

Αντί επιλόγου, μια πρώτη εκτίμηση με βάση όσα συμβαίνουν στο Ρέντη αυτές τις ημέρες. Ο Καρβαλιάλ δεν θα αλλάξει τον «αγαπημένο» σχηματισμό του Μαρτίνεθ. Το ιδιότυπο 4-4-2 και οι παραλλαγές του 4-4-1-1 ή 4-2-3-1 δεν θα αλλάξει. Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τέσσερις επιθετικούς σε αυτό το διάστημα. Με τη διαφορά ότι ο Καρβαλιάλ θέλει διαφορετική ανάπτυξη και τοποθέτηση στο γήπεδο. Ο Πορτογάλος θέλει οι ακραίοι να μπαίνουν στην περιοχή. Να «πατούν» στο κουτί και να απειλούν περισσότερο. Θέλει η αντίπαλη περιοχή να έχει τουλάχιστον τέσσερις παίκτες μέσα ή γύρω. Και έναν εκ των δύο ακραίων μπακ να μετατρέπεται σε εξτρέμ στη φάση επίθεσης. Βεβαίως, η «φουλ» επίθεση δεν διορθώνει τα αμυντικά κενά. Και για αυτόν τον λόγο σε φάση επίθεσης η άμυνα θα μένει με τρεις παίκτες, καθώς ο δεύτερος ακραίος μπακ θα πρέπει να μένει πιο πίσω, σχεδόν δίπλα στους στόπερ. Όπως και ο ένας από τους δύο αμυντικούς χαφ. Αυτά στα χαρτιά, βέβαια. Διότι στην πράξη, θα τα δούμε την Πέμπτη. Στον «τελικό» με την Μπάτσκα Τόπολα...