Το μεταγραφικό παζάρι είναι ακόμη σε εξέλιξη και οι ομάδες της Super League έχουν ακόμα χρόνο ώστε να κάνουν κι άλλες μεταγραφικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθούν, με βάση και τα οικονομικά δεδομένα τους, ώστε να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν θέσει. Η κούρσα αυτή θα έχει και δύο νέα ονόματα. Η Κηφισιά είναι το ένα, η οποία θα κάνει ντεμπούτο στην κορυφαία κατηγορία της χώρας και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η πορεία της. Το άλλο όνομα είναι πιο ιστορικό: ο Πανσερραϊκός!

H μεγάλη επιστροφή

Η ομάδα των Σερρών γυρίζει στα μεγάλα σαλόνια μετά τη σεζόν 2010-11, οπότε και είχε τερματίσει στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε. Οι δύο νεοφώτιστοι έχουν κάνει αρκετές μεταγραφές για να αποκτήσουν εμπειρία.

Πολλές μεταγραφές έκανε και ο Άρης και έχει πλέον νέα ομάδα, για ακόμα μια χρονιά.

Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες ομάδες κινήθηκαν με βάση τα στάνταρ τους και τις ανάγκες τους. Οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός δυνάμωσαν και θα δυναμώσουν κι άλλο. Γενικά το προφίλ τους παραμένει δυνατό και αναμένεται μια σπουδαία κούρσα.

Σχετικά με τη γεωγραφία των ομάδων υπάρχουν -πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη- και από Κρήτη, Τρίπολη, Σέρρες, Βόλο, Αγρίνιο, Λαμία, Ιωάννινα.

Ο ΠΑΟ πρόσθεσε ποιότητα

Ο Παναθηναϊκός ήθελε να βάλει ποιότητα από το κέντρο και μπροστά και έκανε εξαιρετικές κινήσεις με τους Τζούρισιτς (μεσοεπιθετικός), Βιλένα (μέσος), ενώ είχε ανάγκη από δύο στόπερ και έφερε τους Γεντβάι, Μπράουν. Σημαντική η αποχώρηση του αρχηγού Δημήτρη Κουρμπέλη.

Σφιχτή αμυντικά η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, είναι εκ νέου διεκδικήτρια του τίτλου, αν και το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα ίσως να εγκυμονεί κινδύνους, με δεδομένο πως έχει να δώσει ευρωπαϊκά παιχνίδια και θα είναι ίσως επηρεασμένη. Στις μεταγραφές της και ο Κάρλος Ζέκα, που επέστρεψε για να γεμίσει το κέντρο, αλλά και ο μπακ Μλαντένοβιτς. Μπορεί να ανέβασε την ποιότητα για την επιθετική λειτουργία, αλλά δείχνει ακόμα να σκοράρει δύσκολα.

Ο Βόλος με τον ίδιο κόουτς!

Ο Βόλος πέρσι ήταν στην 6άδα και θέλει να κάνει το ίδιο με τον Κώστα Μπράτσο να μένει στον πάγκο. Πάνω από 10 οι μεταγραφές, ανάμεσά τους οι Κίτσος (μπακ από Ολυμπιακό), Τρουιγέ (χαφ από Παναθηναϊκό), Κόστιτς (τερματοφύλακας), Κόμπα (μεσοεπιθετικός).

Με γνωστή «συνταγή» η ΑΕΚ

Νταμπλούχος η ΑΕΚ και με κορμό έτοιμο, θα ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις το πρωτάθλημα. Αγόρασε τα δικαιώματα του Πινέδα από τη Θέλτα δίνοντας 6.500.000 ευρώ, που έγινε και η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της, έκανε νέο μπαμ με την απόκτηση του επιθετικού Εζεκιέλ Πόνσε, ενώ ανανέωσε και με τον Λιβάι Γκαρσία.

Ο Ματίας Αλμέιδα έχει πλέον δύο παίκτες για κάθε θέση για να μπορέσει να αντέξει και στην Ευρώπη. Τρέξιμο, πίεση ψηλά και επιθέσεις στον πρώτο χρόνο παραμένουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ομάδας, με βάση τη δουλειά που κάνει ο Αλμέιδα. Τα στοιχεία αυτά τα έδειξε και στα φιλικά προετοιμασίας της, δημιουργώντας πολλές φάσεις και σκοράροντας παράλληλα.

Η... στροφή του Ολυμπιακού

Με νέο προπονητή τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ ξεκινά ο Ολυμπιακός, που θέλει να φτιάξει έναν νέο κορμό και να γυρίσει στους τίτλους. Ο σκόρερ Μπακαμπού έφυγε και ήρθε ο Ελ Καμπί, ενώ παραμένει και ο Ελ Αραμπί.

Το μπαμ έγινε με την απόκτηση του ταλαντούχου χαφ Αλεξανδρόπουλου. Επίσης ήρθαν και οι αμυντικοί Κίνι, Πορόσο, Φρέιρε, Καρδόνα, ο πολύπειρος χαφ Ιμπόρα, ενώ αναμένονται κι άλλοι. Επιστροφή στο πετυχημένο ισπανικό μοντέλο για τους «ερυθρόλευκους», που έχουν και τον επίσης Ισπανό Αντόνιο Κορδόν στο πόστο του αθλητικού διευθυντή.

Έκανε νέο λίφτινγκ ο Άρης

Μια νέα ομάδα θα παρουσιάσει ο Άρης, με τον Τόλη Τερζή από υπηρεσιακός να αναβαθμίζεται και να παίρνει τον ρόλο του μόνιμου προπονητή.

Πάνω από δέκα οι μεταγραφές, ενισχύοντας όλες τις γραμμές, ενώ πολλές ήταν και οι αποχωρήσεις. Οι Ισπανοί Μορόν (επιθετικός), Μοντόγια (δεξιός μπακ) ήρθαν τελευταίοι. Στις σημαντικές κινήσεις αυτή του μπακ Φεράρι και του εξτρέμ Κάρλσον. Βέβαια, έδειξε να έχει ακόμα θέμα στο σκοράρισμα και φυσικά στην ομοιογένεια. 

Οι μεταγραφές του ΠΑΟΚ

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποτελεί την εγγύηση του ΠΑΟΚ, που ωστόσο πέρσι απογοήτευσε. Φέτος, μεταγραφικά ξεκίνησε δύσκολα, ενώ έλυσε τη συνεργασία με τον Πορτογάλο τεχνικό διευθυντή, Ζοσέ Μπότο. Έφερε τον επιθετικό Σαμάτα, τον χαφ Οζντόεφ, τον στόπερ Ενκόνγκ (αντι-Ίνγκασον) και τον Μπάμπα-Ραχμάν (εξτρέμ) και περιμένει πολλά, σε συνδυασμό με τους ταλαντούχους παίκτες του. Βέβαια, παραμένει μια ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. 

Ο Αστέρας πάλι στα xέρια του Μίλαν Ράσταβατς

Ο Μίλαν Ράσταβατς επέστρεψε στο τιμόνι του Αστέρα Τρίπολης, που ήταν από τις περσινές απογοητεύσεις. Οι μεταγραφές των Μάντζη, Καλτσά και Μιριτέλο δείχνουν πού... πονούσε η ομάδα της Τρίπολης και ελπίζει να βρήκε τις λύσεις στο πρόσωπο και των τριών.

Αναφορικά με τη λάτιν παροικία, μειώθηκε κατά δύο, με τους έμπειρους Μπαράλες, Ιγκλέσιας να αποχωρούν. Στα φιλικά του ο Αστέρας έδειξε μια ομάδα που σκοράρει, αλλά έχει και θέματα στην άμυνα και χρειάζεται βελτίωση ενόψει και της έναρξης του πρωταθλήματος.

Έxει τις βάσεις ο ΟΦΗ

Η δουλειά για τον ΟΦΗ ξεκίνησε πέρσι, όταν κάποια στιγμή ο Βάλντας Νταμπράουσκας ανέλαβε την τεχνική ηγεσία. Ο Λιθουανός έχει καλές περγαμηνές και οι βάσεις μπήκαν. Σημαντικές οι κινήσεις με Λαμπρόπουλο (στόπερ), Γκαγέγος (χαφ, γύρισε), Ριέρα (μεσοεπιθετικός), Αμπάντα (αμυντικός), Καρό (αμυντικός). 

Ο Ατρόμητος του Κόλμαν

Ο Ατρόμητος πέρσι είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά ο Κρις Κόλμαν έμεινε στον πάγκο. Η αποχώρηση του γκολκίπερ Γιαννιώτη έφερε τον Τσιντώτα. Κράτησε δανεικό από τον Ολυμπιακό τον Αγκιμπού Καμαρά, ενώ πήρε και τον επιθετικό Νίκο Βέργο. Θετικά τα δείγματα στα φιλικά, ενισχύθηκε σε όλες τις γραμμές.

Ο Παναιτωλικός πήρε Καπίνο και... Σούρερ!

Προσμονή για κάτι καλύτερο από τον Παναιτωλικό, που έχει στον πάγκο τον Γκαμπριέλ Σούρερ. Μεταγραφικά οι Καπίνο (τερματοφύλακας, γυρίζει στην Ελλάδα έπειτα από χρόνια), Οικονόμου (αμυντικός) έχουν μια.. ίντριγκα. Ήρθαν και Λατίνοι, με καλύτερη κίνηση αυτή του Παραγουανού εξτρέμ Ντίας. 

Η ενθουσιώδης Λαμία

Ο Βόκολος αναμόρφωσε τη Λαμία και την κράτησε τελικά στη Super League. Τώρα θα έχει μια δική του ομάδα, ενώ έγινε και το μπαμ με την απόκτηση του επιθετικού Καρλίτο. Καλή και η μεταγραφή του τερματοφύλακα Ναγκί, ενώ έγιναν κινήσεις σε όλες τις γραμμές. 

Δύσκολος γρίφος ο ΠΑΣ

Ο ΠΑΣ Γιάννινα «έχασε» τον εμβληματικό πρόεδρο, Γιώργο Χριστοβασίλη, που δεν είναι πια εν ζωή. Ανέλαβαν οι γιοι του, με τον Θανάση Στάικο να παραμένει στον πάγκο, αφού η ομάδα των Ιωαννίνων δεν κινδύνευσε για την παραμονή της, ενώ κάποιες στιγμές έπαιξε και ωραίο ποδόσφαιρο.

Ο Πέντρο Κόντε ξεπέρασε τον σοβαρό τραυματισμό του και αναμένεται να ηγηθεί της επίθεσης. Πλήγμα η αποχώρηση του μπακ Πήλιου. Αποκτήθηκε ο τερματοφύλας Κλέιμαν, ενώ στις τελευταίες κινήσεις ήταν και αυτή του μεσοεπιθετικού Γκαρό. Είναι ένα αίνιγμα ακόμα για το πώς θα σταθεί στο πρωτάθλημα.

Να «δέσει» η Κηφισιά

Παρθενική συμμετοχή της Κηφισιάς στα μεγάλα σαλόνια. Ήταν δεδομένο πως θα πήγαινε σε ριζική ανανέωση του ρόστερ της, αφού έπρεπε να αποκτήσει εμπειρία για να αντέξει την πίεση της πρώτης κατηγορίας.

Ο Γιάννης Αναστασίου προσελήφθη για την τεχνική ηγεσία. Από εκεί και πέρα έχει γίνει μια σειρά από μεταγραφικές κινήσεις με έμπειρους παίκτες. Ανάμεσά τους οι Μποτία (στόπερ), Νίνης (μεσοεπιθετικός), Σάκιτς (μπακ), Οζεγκόβιτς (επιθετικός), Κρίστινσον (τερματοφύλακας), Λούμορ (μπακ), Μασούρας (μπακ). Στα φιλικά της έδειξε πως θέλει δουλειά ακόμα για να «δέσει» ως ομάδα, έχοντας αρκετά κενά στην άμυνα.

Ξέρουν καλά οι Σέρρες

Ο Πανσερραϊκός έχει φιλοδοξίες, αλλά θα πρέπει πρώτα να δείξει πως δεν θα μπλέξει για την παραμονή του. Σε σχέση με την άλλη νεοφώτιστη, την Κηφισιά, είχε εμπειρία στο ρόστερ από πέρσι και δεν χρειάστηκε να κάνει πολλές αλλαγές.

Βέβαια νέος προπονητής είναι ο Πάμπλο Γκαρσία, που ύστερα από πολλά χρόνια άφησε τον αγαπημένο του ΠΑΟΚ. Ο Ουρουγουανός ξέρει τα κατατόπια. Ο στόπερ Τόμας Χάγεκ, που ήρθε από τη Φίτεσε, είναι στις δυνατές κινήσεις. Αλλά και ο επιθετικός Κόστα Άλεξιτς, που πέρσι με 19 γκολ στη Super League 2, φορώντας τη φανέλα του Ηρακλή, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Των Αλέξανδρου Σόμογλου, Αλέξανδρου Χρηστάκου