Ο Ολυμπιακός ήταν δεδομένο πως θα έριχνε το βάρος στην αγορά της Ισπανίας, αφού τόσο ο αθλητικός διευθυντής Αντόνιο Κορδόν όσο και ο προπονητής Ντιέγκο Μαρτίνεθ τη γνωρίζουν πολύ καλά.

Έτσι και οι δύο πρώτες κινήσεις είχαν να κάνουν με τον Βιθέντε Ιμπόρα και τον Χοακίν Χοσέ Μαρίν Ρουζ ή αλλιώς Κίνι. Κι αν για τον πρώτο μπορεί εύκολα να βρει κανείς στοιχεία για το προφίλ του, δεν ισχύει το ίδιο για τον Κίνι. Ο 33χρονος μπακ, που μπορεί να παίξει το ίδιο καλά αριστερά αλλά και δεξιά, όπως και σε μερικές περιπτώσεις σαν εξτρέμ, είναι από τους παίκτες που οι προπονητές χαρακτηρίζουν στρατιώτες της ομάδας. Μια κλασική περίπτωση παίκτη, που αν δεν τον προσέξεις, θα την πατήσεις.

Η γνωριμία

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ήταν ο προπονητής που τον πίστεψε περισσότερο, όταν τον βρήκε στη Γρανάδα, το καλοκαίρι του 2018 που ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία. Την πρώτη σεζόν που η Γρανάδα πήρε την άνοδο για τα μεγάλα σαλόνια, ο Κίνι είχε συνολικά 31 συμμετοχές, τις περισσότερες βασικός, παίζοντας κυρίως αριστερός μπακ. 

Μια πορεία που την κέρδισε με το σπαθί του, όταν ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ τον χρησιμοποίησε, αρχικά, ως αριστερό μπακ στη θέση του τραυματία τότε Άλεξ Μαρτίνεθ. Την επόμενη σεζόν είχε σοβαρό τραυματισμό κι έμεινε εκτός αρκετούς μήνες, χάνοντας τη σειρά του.

Οι ικανότητες

Το αγωνιστικό του προφίλ αναφέρει πως είναι ένας ταχύτατος μπακ με καλή τεχνική. Μπορεί να βοηθήσει στο λεγόμενο και build up, δηλαδή στη δημιουργία από τα μετόπισθεν.

Είναι εξαιρετικός στις ασίστ, ενώ έχει και σκοράρισμα. Στην άμυνα παίρνει καλό βαθμό, αλλά πρέπει να συγκρατήσει το δυναμικό του παιχνίδι καθώς δέχεται πολλές κίτρινες κάρτες.

Είναι ποδοσφαιριστής που στη μέχρι στιγμής καριέρα του δεν λογιζόταν βασικός, αλλά πάντα άρπαζε τις ευκαιρίες που του έδιναν από τα μαλλιά και στο τέλος κατέληγε βασικός. Το μεγάλο του... παράσημο ήταν όταν έπαιξε σε ένα φιλικό με την πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2012 ο Κίνι άφησε τη Λουθένα, με την οποία είχε κάνει τρομερή σεζόν στην 3η κατηγορία (σε 34 ματς πρωταθλήματος έβαλε 9 γκολ σαν αριστερό μπακ!), για να υπογράψει στη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Την πρώτη του χρονιά μπορεί να μην έβγαλε το πραγματικό αγωνιστικό του πρόσωπο. Αλλά το καλοκαίρι του 2013 συμπεριλήφθηκε στους 5 νεαρούς τότε παίκτες, που ανέβηκαν στην πρώτη ομάδα, με τη σύμφωνη γνώμη του Κάρλο Αντσελότι, στο ξεκίνημα της καλοκαιρινής προετοιμασίας. Ο Ιταλός προπονητής μόλις είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της «Βασίλισσας». Μάλιστα χρησιμοποίησε τον Κίνι 24 λεπτά, ως αλλαγή στη θέση του Καρβαχάλ, στο φιλικό 6-0 επί της Μπόρνμουθ.

Με τον Κριστιάνο

Είχε την ευκαιρία να παίξει δίπλα στους Κριστιάνο Ρονάλντο, Κεντίρα, Ιγκουαΐν, Κασεμίρο και άλλους. Εκείνη τη σεζόν (2013-14) ο Κίνι αγωνίστηκε σε 31 παιχνίδια με τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, σε όλα ως βασικός δεξιός μπακ!

Η πορεία του στη συνέχεια είχε σκαμπανεβάσματα μέχρι να συναντηθεί με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ στη Γρανάδα και να γίνει ένα από τα πολύτιμα εργαλεία του - τον χρησιμοποιούσε ανάλογα με τον τρόπο που ήθελε, αφού τον είχε βάλει ακόμα και ως εξτρέμ.

Στον Ολυμπιακό έρχεται για να έχει έναν παρόμοιο ρόλο. Δεν λογίζεται βασικός, αλλά η εμπειρία του είναι τέτοια που θα βοηθήσει στα άκρα της άμυνας, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.

Είναι μια προσωπική επιλογή του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ο οποίος θέλει να προσθέσει στα άκρα της άμυνάς του έναν παίκτη που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει σε ειδικούς ρόλους, σε παιχνίδια στα οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ακόμα και για να αλλάξει την τακτική του βάζοντάς τον ως αλλαγή σε κάποιους αγώνες. Καθώς ο Κίνι είναι ένας πολυθεσίτης που μπορεί να δώσει πολλές λύσεις. Για τον λόγο αυτό ο Ισπανός τεχνικός ζήτησε την απόκτησή του κι ενώ στα άκρα της άμυνας, ακόμα, δεν έχουν δημιουργηθεί κενά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή