Ο 28χρονος Αλέξανδρος Γκιννής είναι ο σκιέρ που έγραψε Ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος Ελληνας που πριν από λίγο καιρό κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μια ιστορική διάκριση από έναν μεγάλο αθλητή, που δεν το έβαλε ποτέ κάτω και δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να κυνηγά το όνειρό του, ακόμα και έπειτα από έξι χειρουργεία στα γόνατα.

Σήμερα, ο Αλέξανδρος σε μια συνέντευξη από καρδιάς αναφέρεται στην πορεία του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, την απώλεια του πατέρα του, τη στήριξη και τον ρόλο της μητέρας του, αλλά και τα συναισθήματά του μετά την τραγωδία στα Τέμπη, που συγκλόνισε τη χώρα. Παράλληλα, αποκαλύπτει και τα δύο τηλεφωνήματα που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ginnis
Πώς νιώθεις που πέτυχες τόσο μεγάλες διακρίσεις σε ένα άθλημα όπου η χώρα μας μέχρι την εμφάνισή σου ήταν παντελώς περιθωριακή;

Αυτό ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Ηταν κάτι που ήθελα να κάνω όλη μου τη ζωή, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Τελικά έγινε και είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για τον εαυτό μου, την ομάδα μου και την πατρίδα μας, που μπορέσαμε να ανεβάσουμε τη σημαία μας πάνω στο βάθρο.

Πού αφιερώνεις τη νίκη σου;

Στη μητέρα μου, την Τζίνι, γιατί με έχει στηρίξει στα χειρουργεία στα οποία υποβλήθηκα και επειδή σε όλα τα δύσκολα είναι πάντα δίπλα μου.

Όλα αυτά τα χρόνια σε στηρίζει κάποιος με χορηγίες;

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω στο πλευρό μου την Clif και φέτος είχα άλλους δύο Έλληνες σπόνσορες.

Εχεις κάνει έξι χειρουργεία στα γόνατα. Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;

Ναι, σίγουρα πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό μου, αλλά μπόρεσα να ξαναβρώ ένα πάθος για το σπορ και ήμουν πολύ τυχερός που με στήριξε η οικογένειά μου. Oταν είπα στη μητέρα μου: «Θέλω να συνεχίσω με το σκι», αντί να μου πει: «Αντε, παιδί μου, έχεις κάνει έξι χειρουργεία, τράβα να κάνεις κάτι άλλο», μου είπε: «Μπορείς να τα καταφέρεις και συνέχισε».

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή σου;

Οταν έχασα τον πατέρα μου, αλλά δεν θέλω να μιλάω γι’ αυτό.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το σκι;

Ο πατέρας μου και η μητέρα μου ήταν μεγάλοι σκιέρ, οπότε από μικρή ηλικία βρισκόμουν πάνω στα πέδιλα. Τα Σαββατοκύριακα πηγαίναμε στον Παρνασσό και ό,τι διακοπές μπορούσαμε να κάνουμε με την οικογένεια ήταν σε προορισμούς για σκι.

Στην Ελλάδα συνέβη πριν από λίγες μέρες η τραγωδία στα Τέμπη, όπου χάθηκαν τραγικά 57 ζωές. Θα ήθελα μια τοποθέτηση.

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Πραγματικά είναι κάτι απίστευτο και χωρίς λόγια. Είναι αδιανόητο πώς χάθηκαν 57 ζωές το 2023 με αυτόν τον τρόπο. Συλλυπητήρια σε όλες τις οικογένειες. Όλοι οι Έλληνες θρηνούμε.

Εκτός από το σκι, με τι άλλο ασχολείσαι;

Σπούδασα οικονομικά στην Αμερική και είμαι Ολυμπιακός.

Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για τον Ολυμπιακό;

Πραγματικά δεν θυμάμαι πώς έγινε, αλλά σε όλη μου τη ζωή θα είμαι Ολυμπιακός.

Είσαι ερωτευμένος;

Ναι, είμαι. Έχω μια κοπέλα στην Αμερική.

Μαγειρεύεις;

Ναι, μαγειρεύω. Βασικά ό,τι έχει να κάνει με κρέατα. Η σπεσιαλιτέ μου όμως είναι σπαγκέτι μπολονέζ.

Αγαπημένο μέρος για διακοπές;

Η Ιος. Έχει τις καλύτερες ταβέρνες, τις καλύτερες παραλίες και τον καλύτερο χαβαλέ.

Σε πήρε κάποιος από την Ελλάδα μετά τη νίκη σου;

Ναι, με πήρε ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο και μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μου είπε: «Συγχαρητήρια, έκανες την Ελλάδα περήφανη».

Έχεις κάποιο χόμπι;

Παίζω πολύ σκάκι και παρακολουθώ ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 18/3/23