ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ενόχλησε το BBC δεν ήταν αυτό καθαυτό το σχόλιο για τη µεταναστευτική πολιτική του Γκάρι Λίνεκερ, αλλά η παροµοίωσή του µε τη λογική της ναζιστικής Γερµανίας τη δεκαετία του ’30.

Ο Λίνεκερ είναι από τις πλέον σηµαντικές φυσιογνωµίες στο βρετανικό ποδόσφαιρο. Παίκτης της Λέστερ από το 1978 έως το 1985, µεταγράφηκε στην Έβερτον, την οποία βοήθησε να κατακτήσει το πρωτάθληµα το 1986.

Η τιµωρία των αγγλικών οµάδων µετά τον αιµατοβαµµένο τελικό του «Χέιζελ» στις Βρυξέλλες, µεταξύ Λίβερπουλ και Γιουβέντους (0-1), του έδωσε την αιτία που ήθελε για να παίξει στην Μπαρτσελόνα.

Επιπλέον, εκείνη τη χρονιά στο Παγκόσµιο Κύπελλο του Μεξικού ήταν ο πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση, µε έξι γκολ. Παρότι έµεινε τρία χρόνια στη Βαρκελώνη, την τελευταία χρονιά του δεν µπορούσε να συνεννοηθεί µε τον προπονητή της οµάδας Γιόχαν Κρόιφ.

Μεταγράφηκε στην Τότεναµ το 1989 και έπαιξε δύο χρόνια στην Ιαπωνία, στη Ναγκόγια Γκράµπους. Το 1990 ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής Αγγλίας και στο Παγκόσµιο Κύπελλο, στην Ιταλία, όπου τα «τρία λιοντάρια» έφτασαν στα ηµιτελικά και αναζωογόνησαν την πίστη των συµπατριωτών τους για το ποδόσφαιρο.

Το 1994, στην ηλικία των 33, σταµάτησε την καριέρα του. Σχεδόν άµεσα µπήκε στο BBC. Σταδιακά οι ικανότητές του και η γοητεία του εκτιµήθηκαν κατά το δοκούν.

Ο Λίνεκερ είχε δώσει στίγµα της παρουσίας του ως µέλους µιας κοινότητας όταν, το 2019, παρείχε, εκτός των άλλων, τη στήριξή του σε έναν ποδοσφαιριστή οµάδας της Championship που θα έκανε coming out ως οµοφυλόφιλος. Αυτό δεν έγινε.

Πάντως, ως παρουσιαστής της µακροβιότερης εκποµπής του πλανήτη, του «Match of the day», απέκτησε εκ νέου υπόσταση ως ένα από τα πλέον σεβαστά πρόσωπα της ποδοσφαιρικής καθηµερινότητας στην Αγγλία. Μέχρι που ήρθε το µεταναστευτικό ζήτηµα και ο Λίνεκερ, ο οποίος γενικώς δεν κρύβει τη γνώµη του, έστω και καλλιεπώς, για τις καταστάσεις που προκύπτουν, εξανέστη.


Η ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ

Ο περιορισµός της εισροής που αποφάσισε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος, παρεµπιπτόντως, έχει ινδικές ρίζες, για τους µετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη, σε συνεννόηση µε τον Εµανουέλ Μακρόν, και η ανακοίνωση της υπουργού Εξωτερικών για το υπουργείο Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβµαν -η οποία, παρεµπιπτόντως, έχει ινδικές ρίζες-, στα social media, έκαναν τον σχεδόν αγήρων 62χρονο παρουσιαστή έξαλλο. «Αυτό είναι πέρα από απαίσιο», σχολίασε στο βίντεο που ανέβασε στον λογαριασµό του στο Τwitter την Τρίτη 7 Μαρτίου.

Επιπλέον, συµµετείχε στη διάδραση µε ακόλουθούς του. Πρώτα, αποκάλυψε ότι δίνει στέγη σε πρόσφυγες και έπειτα, απαντώντας σε δύο λογαριασµούς, έγραψε το σχόλιο που δηµιούργησε τις εξελίξεις: «∆εν υπάρχει τεράστια εισροή. Παίρνουµε πολύ λιγότερους πρόσφυγες από άλλα µεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι µια ασύγκριτα σκληρή πολιτική, σε γλώσσα που δεν είναι διαφορετική από εκείνη που χρησιµοποιείτο στη Γερµανία τη δεκαετία του ’30, ή είµαι εκτός λογικής;». Η αναφορά στη ναζιστική Γερµανία, ένα θέµα που οι Άγγλοι δεν αγγίζουν παρά µόνο για να σαρκάσουν, χτύπησε καµπανάκι.

Μετά την ανακοίνωση του κρατικού BBC την Παρασκευή 10 Μαρτίου ότι θέτει σε διαθεσιµότητα τον Λίνεκερ, ο πρωθυπουργός Σούνακ έπρεπε να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση, ότι η κυβέρνησή του ουδεµία σχέση είχε µε αυτό.

Το BBC έκανε την εξής ανακοίνωση: «Το BBC βρίσκεται σε εκτενείς συζητήσεις µε τον Γκάρι και την οµάδα του τις τελευταίες ηµέρες. Έχουμε πει ότι θεωρούµε πως η πρόσφατη δραστηριότητά του στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί παραβίαση των οδηγιών µας. Το BBC αποφάσισε ότι θα αποσυρθεί από την παρουσίαση του “Match of the day” µέχρι να έχουµε µια συµφωνηµένη και ξεκάθαρη θέση σχετικά µε τη χρήση των µέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όταν πρόκειται για την κορυφαία ποδοσφαιρική και αθλητική µας κάλυψη, ο Γκάρι είναι ασύγκριτος. Ποτέ δεν είπαµε ότι ο Γκάρι πρέπει να είναι “µια ζώνη χωρίς γνώµη” ή ότι δεν µπορεί να έχει άποψη για θέµατα που τον ενδιαφέρουν, αλλά είπαµε ότι θα πρέπει να απέχει πολύ από το να παίρνει θέση σε κοµµατικά ή πολιτικά ζητήµατα ή πολιτικές αντιπαραθέσεις».


ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ

Η συντριπτική πλειονότητα πολιτικών και πολιτών τέθηκε αναφανδόν υπέρ του Λίνεκερ, υπερθεµατίζοντας στην αξία, όχι απαραιτήτως της άποψής του, αλλά του δικαιώµατος να µπορεί να µιλάει.

Την εποµένη, Σάββατο 11 Μαρτίου, η εκποµπή βγήκε χωρίς πάνελ, αφού οι υπόλοιποι παλαίµαχοι, προεξαρχόντων των Άλαν Σίρερ και Ιαν Ράιτ, υποστήριξαν µε τη σιωπή τους τον παρουσιαστή και δίχως ανοιχτά µικρόφωνα. Για 20 λεπτά και τρία δευτερόλεπτα µια εκποµπή-σταθµός για το βρετανικό ποδόσφαιρο δεν είχε φωνή. Επιπλέον, στη σιωπηρή διαµαρτυρία συµµετείχαν όλοι οι παρουσιαστές και δηµοσιογράφοι των υπόλοιπων εκποµπών του Σαββατοκύριακου, όπως το «Football focus», το «Final score» και η ραδιοφωνική παραγωγή του «Five live». Ολεθρος. Το BBC, βλέποντας τη ζηµιά που έγινε, προσπάθησε να την περιορίσει όσο πιο γρήγορα γινόταν.

Ο γενικός διευθυντής του, Τιµ Ντέιβι, πήρε εσπευσµένα το αεροπλάνο από τις ΗΠΑ για να λύσει το ζήτηµα. Πράγµατι, ανακοινώθηκε από τον ίδιο ότι ο Λίνεκερ πρόκειται να βρίσκεται στη θέση του αυτό το Σαββατοκύριακο για τα παιχνίδια του Κυπέλλου Αγγλίας: «Ο Γκάρι είναι ένα πολύτιµο κοµµάτι του BBC και ξέρω πόσο πολλά σηµαίνει το BBC για τον Γκάρι και ανυποµονώ να παρουσιάσει την κάλυψή µας για τους αγώνες της Premier League το ερχόµενο Σαββατοκύριακο».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/03/2023