Δημοσκόπηση χειροκροτήματος

Σας είχα πει αρκετές εβδοµάδες πριν από αυτήν εδώ τη στήλη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε υποσχεθεί στον Γιάννη Μανιάτη πως θα είναι ο µόνος υποψήφιος τον οποίο θα παρουσιάσει ξεχωριστά από τους άλλους. Κάτι που έγινε πράξη, καθώς τελικά ο Θοδωρής Ζαγοράκης παρουσιάστηκε µαζί µε τους υπόλοιπους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Να σας πω επίσης ότι έγινε και µια άτυπη δηµοσκόπηση από το χειροκρότηµα που πήραν οι υποψήφιοι στο κατάµεστο «Caravel». Τα πιο πολλά παλαµάκια ήχησαν όταν ακούστηκαν οι υποψηφιότητες του Φίλιππου Σαχινίδη, του Γιάννη Μανιάτη, του Ανδρέα Σπυρόπουλου και έπειτα του Νίκου Παπανδρέου και του Κώστα Τσουκαλά. Στην περίπτωση Ζαγοράκη οι µισοί στην αίθουσα χειροκροτούσαν δυνατά και οι άλλοι µισοί µουρµούριζαν ότι ακόµα και εκείνη την ώρα ήταν τυπικά µέλος της Ν.∆. Την ίδια ώρα, παράπονα υπάρχουν για τους υπευθύνους στο ΠΑΣΟΚ σχετικά µε τις αίθουσες εκδηλώσεων, καθώς πολλά στελέχη παραπονιούνταν για ασφυκτικό κλίµα λόγω περιορισµένου χώρου και υποβαθµισµένη εικόνα.

Γκολάρα Παπαστεργίου

Επαιξε µπάλα στο TikTok προκειµένου να παρουσιάσει τον τρόπο χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τα γήπεδα ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, φωνάζοντας και «ω, ρε, γκολάρα», κάνοντας ότι είδε κάποιο γκολ. Στην πραγµατικότητα, το βίντεό του το γύρισε στο γήπεδο της Καλλιθέας, που βρίσκεται κοντά στο υπουργείο, και στον ρόλο του υπαλλήλου του γηπέδου µπήκε υπάλληλος του υπουργείου. Το γύρισµα έγινε χωρίς εταιρεία παραγωγής, από ιδέες του ίδιου και των συνεργατών του. Εκ του αποτελέσµατος και µε βάση τις προβολές που είχε η ανάρτησή του, πήγε καλά. Αξίζει, ωστόσο, να σηµειωθεί ότι το ψηφιακό εισιτήριο, σύµφωνα µε τον υπουργό, θα χρησιµοποιείται αποκλειστικά µετά το τέλος του πρωταθλήµατος και των όποιων φιλικών, από τον Σεπτέµβριο. Μέχρι τότε θα χρησιµοποιείται και το παραδοσιακό εισιτήριο για την είσοδο στα γήπεδα. Ο υπουργός, όπως όλα δείχνουν, έβαλε νερό στο κρασί του, προκειµένου να δοθεί περισσότερος χρόνος σε φιλάθλους και οµάδες.

Μήνυμα Πατουλίδου

Το «Για την Ελλάδα, ρε γαµώτο» της Βούλας Πατουλίδου έχει πλέον γραφτεί στη σύγχρονη Ιστορία. Με αφορµή όµως την υποψηφιότητά της µε τη Ν.∆. στις ευρωεκλογές, µας θύµισε και την αφορµή που το είπε. Ανέσυρε τις µνήµες της ως παιδί µεταναστών στη Γερµανία, από τον δάσκαλό της, που της τόνιζε το µεγαλείο της ελληνικής Ιστορίας, και τα χρονογραφήµατα του Φρέντυ Γερµανού, στα οποία ανέφερε ότι αρκετοί στο εξωτερικό λοιδορούσαν την Ελλάδα. Μέσα από όλα αυτά βγήκε η φράση.

Μάχη Σπυρόπουλου

Ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ, Α. Σπυρόπουλος, ακούει συχνά τους άσπονδους «φίλους» του να λένε ότι είναι δεδοµένη η εκλογή του και µάλιστα στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Ξέρει καλά όµως ότι ακριβώς από αυτή τη χαλάρωση κινδυνεύει, γιατί κανείς δεν εκλέχθηκε ευρωβουλευτής χωρίς πολλές χιλιάδες σταυρούς. Εχει επίσης αντίπαλό του τις δυσαρέσκειες απέναντι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που επικρατούν σε κατά τόπους οργανώσεις, ακόµα και για πολιτικές µαταιώσεις στελεχών. Μόνο δεδοµένη δεν θεωρεί ο ίδιος την εκλογή του.

Αποστάσεις

Μετά το θυελλώδες Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η Ολγα Γεροβασίλη διατηρεί τον δικό της, διακριτό ρόλο στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, χωρίς εντάσεις, αλλά και χωρίς να υιοθετεί τα πάντα. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγµα για τη στάση της το γεγονός ότι δεν θέλησε να πάρει θέση στον «εµφύλιο» της Κεντροαριστεράς ανάµεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις παρακολουθήσεις. «∆εν θα συµβάλω στη διαµάχη ΣΥΡΙΖΑ-Ανδρουλάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά, προτιµώντας να κρατήσει όλα της τα πυρά για την κυβέρνηση. Καλές σχέσεις, σαφείς αποστάσεις…

Ο Στέλιος Πέτσας εκτιµά ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι τελικά το δεύτερο κόµµα, παρότι οι δηµοσκοπήσεις τελευταία δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο.

Καρφιά Παππά

Ο πρώην µπασκετµπολίστας και υποψήφιος πλέον ευρωβουλευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς δεν χάνει ευκαιρία να πλέκει το εγκώµιο του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και να ρίχνει καρφιά σε όσους δεν ήθελαν τον ίδιο για υποψήφιο δήµαρχο της Αθήνας. Θεωρεί ότι σήµερα, αν δεν τον είχαν εµποδίσει να κατέβει στον δήµο κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν δήµαρχος της πρωτεύουσας. Σε ποιους αναφέρεται; Στα σηµερινά στελέχη της «Νέας Αριστεράς» κυρίως, που τότε ήθελαν µια καθαρά πολιτική υποψηφιότητα.

Πλάτη Ανδρουλάκη

Μαζί του στην Κρήτη για περιοδεία και την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη, πέρα από τον ίδιο τον συγγραφέα, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να πάρει και τον εργατολόγο και υποψήφιο ευρωβουλευτή µε το ΠΑΣΟΚ Κώστα Τσουκαλά. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να κάνει περιοδεία στη γενέτειρά του µε Μανιάτη και Τσουκαλά σηµαίνει ξεκάθαρα ότι, πέρα από τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, στηρίζει απόλυτα και προσωπικά τις δύο αυτές υποψηφιότητες. Βάζει πλάτη…

Μουρµούρα υπάρχει στο δ ηµαρχείο της Αθήνας προκειµένου ο Χάρης ∆ούκας να πλασάρει το αυτοδιοικητικό του προφίλ και όχι αυτό του µελλοντικού κεντροαριστερού ηγέτη…

Στήριξη Κασσελάκη

Να σας πω και ποιες υποψηφιότητες από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης. Από την πρώτη φουρνιά όσων ανακοινώθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ισχυρό χαρτί την υποψηφιότητα της Σοφίας Μπεκατώρου, την οποία θέλει σίγουρα στην ευρωοµάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, δηλώνει ενθουσιασµένος µε τη Σ. Μπεκατώρου, η οποία ζήτησε να µην έχει ειδική µεταχείριση και προώθηση. Ιδιαίτερη θέρµη δείχνει επίσης για τις υποψηφιότητες του ψυχιάτρου ∆ηµήτρη Παπαδηµητριάδη και του δηµοσιογράφου ∆ηµήτρη Πανόπουλου. Τα υπόλοιπα κρίνονται στην κάλπη…