Παίζει σε «διπλό ταμπλό» ο Παππάς

Ο Νίκος Παππάς είναι το πρόσωπο που συνεχίζει να κινεί τα νήματα στις παρασκηνιακές διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), όπου φέρεται να έδωσε γραμμή στα μέλη που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του να συνταχθούν με την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη, ώστε πρόεδρος του συνεδρίου να εκλεγεί ο Παναγιώτης Ρήγας. Με την κίνηση του αυτή, ο Παππάς έβαλε για δεύτερη φορά πλάτη στον Κασσελάκη μέσα σε διάστημα δύο ημερών, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες πως είναι σε συνεννόηση μαζί του, παίζοντας σε διπλό ταμπλό. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν την ψευδαίσθηση πως τα έχει σπάσει με τον Κασσελάκη και, για να του ασκεί κριτική, σημαίνει πως δεν τον αναγνωρίζει ως αρχηγό μακράς πνοής.

Ανάμεσα σε αυτούς που ήθελαν να τσεκάρουν τι ρόλο τελικά βαράει ο Παππάς ήταν και ένας άνθρωπος που επί σειρά ετών μοιράστηκε μαζί του πολλά μυστικά της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και αναφέρομαι στον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος, για να εκθέσει τον πάλαι ποτέ επιστήθιο φίλο του, με τον οποίο ως υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είχαν «μισιακό» πολιτικό γραφείο στην οδό Αμαλίας, στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ πρότεινε επίτηδες για πρόεδρο του συνεδρίου το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Νίκο Μαδεμνλή.

Το λογικό θα ήταν η ομάδα του Ν. Παππά στην ΚΟΕΣ να στηρίξει τον Μαδεμνλή για πρόεδρο του συνεδρίου, όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο και έτσι ηττήθηκε στην ψηφοφορία με 14-24 από τον Ρήγα. Και κάπως έτσι έπεσαν και οι μάσκες.

Ο Κασσελάκης για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;

Σε όλο αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό που βγαίνει προς τα έξω από τις συνεδριάσεις των εσωκομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορεί και μια πληροφορία, που ελέγχεται βέβαια για την αξιοπιστία της. Ωστόσο, επειδή διακινήθηκε από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επιχειρήσουμε να τη μεταφέρουμε με χιουμοριστικό τρόπο, δεδομένου πως τα τελευταία χρόνια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παράγει συνεχώς ξεκαρδιστικές ειδήσεις. Στο διά ταύτα λοιπόν: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί που απειλούσε τους πάντες πως, «εάν δεν μου δώσετε λευκή επιταγή, τότε θα προσφύγω στην κοινωνική βάση του κόμματος, για να επιβεβαιώσω την αρχηγία μου», για να δείξει πως είναι ο «Μέσι» της Κεντροαριστεράς και ο ανερχόμενος θεμελιωτής της δημοκρατικής παράταξης, φέρεται να υπαινίχθηκε πως «ακόμη και αν με διώξετε, μπορώ να διεκδικήσω και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο σημερινός πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, δεν τραβάει».

Ας ετοιμάζεται σιγά σιγά ο Γ. Σακελλαρίδης να δεχθεί πισώπλατες μαχαιριές και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Η επιλογή του να αναλάβει επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς είναι κάτι που δεν άρεσε σε κάποια συστήματα που ελέγχονται από την ηγεσία της Κουμουνδούρου.


Πήρε τους... δρόμους ο Κόκκαλης 

Ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές ο Πέτρος Κόκκαλης, με την ιδιότητα του συνιδρυτή του νέου πολιτικού φορέα «Κόσμος». Χθες μαζί με τον καθηγητή Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θανάση Τσακρή, και τον περιφερειακό σύμβουλο Αττικής Γιώργο Ιωακειμίδη επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», όπου συνομίλησαν με τον διοικητή, τον αναπληρωτή διοικητή και εργαζομένους. «Το νοσοκομείο που δέχεται ετησίως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από όλα τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζει πολλά, σοβαρά και χρόνια προβλήματα: τραγική υποστελέχωση, μπαράζ παραιτήσεων γιατρών και νοσηλευτών, σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές. Δεν μπορεί η λειτουργία του μεγαλύτερου “εφημεράδικου” (όπως το αποκαλούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι) της Ελλάδας, ίσως και των Βαλκανίων, να στηρίζεται στις καθημερινές υπερβάσεις του ήδη καταπονημένου από την περίοδο της πανδημίας υγειονομικού προσωπικού και να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση ακόμα και από τα χρόνια των μνημονίων. Πού είναι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα έκλειναν κάποια κενά; Καμία πρόβλεψη. Το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του...», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Κόκκαλης.


Ένα ευκατάστατο «παιδί του λαού»

Στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης, και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε με Έλληνες που μένουν εκεί, προσπαθούσε να τους πείσει πως στην Ελλάδα τού φέρονται άσχημα. Και πως ακόμη και εντός του κόμματός του τον «κακομεταχειρίζονται». Για την ακρίβεια τους εξηγούσε πως «είμαι ολομόναχος σε αυτή την προσπάθεια που κάνω», προκειμένου να τους πείσει να βάλουν πλάτη και να συνεργαστούν μαζί του. Από μαρτυρίες ανθρώπων που έτυχε να ακούσουν τα παράπονά του, έδειξε πως με αυτά που τους έλεγε θύμιζε τον Νίκο Ξανθόπουλο στην ταινία «Ταπεινός και καταφρονεμένος». Με τη διαφορά πως είναι πιο ευκατάστατος απ’ το «παιδί του λαού».