Η υφυπουργός και οι λομπίστες

Φιλόδοξος οµογενής στις ΗΠΑ διαδίδει ότι το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που προγραµµατιζόταν για τις αρχές Απριλίου, µε αφορµή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αναβλήθηκε επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Λευκό Οίκο για διευρυµένες συνοµιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Χρεώνει, µάλιστα, την «αποτυχία» στην υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που έχει ειδικό ρόλο στα Ελληνοαµερικανικά, ως πρώην πρέσβης στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα, υποστηρίχθηκε από τους ίδιους κύκλους ότι η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είναι δήθεν σε δυσµένεια. Ουδέν αναληθέστερον. Το σενάριο αυτό είναι τόσο αβάσιµο που δεν αξιοποιήθηκε ούτε καν από αντικυβερνητικά ΜΜΕ στα οποία τέθηκε υπόψη. Η αλήθεια είναι ότι η σηµερινή υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβης στην Ουάσινγκτον έχει πιστωθεί µεγάλο µέρος της αναβάθµισης των αµερικανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Εχει, όµως, κάποια σηµασία η διχόνοια που καταγράφεται στο εσωτερικό της ελληνικής Οµογένειας στις ΗΠΑ, µε βασικό διακύβευµα τον έλεγχο του λόµπινγκ. Κλασικό ελληνικό χαρακτηριστικό, όσα χρόνια κι αν περάσουν!

Quiz: Ποιος/α δέχτηκε προτάσεις από δύο διαφορετικά κόµµατα να κατέβει στις ευρωεκλογές και τις απέρριψε ασυζητητί και τις δύο;

Το άγχος της επιρροής

Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν µε τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι δεν υπάρχει πρόβληµα µε τις αµερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και ότι δεν θέτει θέµα µείωσης των αµυντικών δαπανών. ∆εν το είπαν δηµόσια, αλλά µεταξύ τους ζυµώνονται και γκρινιάζουν, γιατί όλα αυτά δεν τους φαίνονται καθόλου «αριστερά». Αυτό που τους απασχολεί στην πραγµατικότητα, βέβαια, δεν είναι οι βάσεις και οι εξοπλισµοί, αλλά η προοπτική να αλλάξει η σύνθεση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και να χάσουν την όποια πολιτική επιρροή τους.


Εθνικό σχέδιο

Θυµάστε µια επιτροπή επιστηµόνων που είχε συγκροτηθεί για να καταρτίσει σχέδιο πρόληψης και αντιµετώπισης της βίας ανηλίκων; Τελικά, φαίνεται πως πήρε το θέµα πάνω του ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, σε συνεργασία µε τον υφυπουργό Ψυχικής Υγείας, ∆ηµ. Βαρτζόπουλο. Σύντοµα θα έχουµε νέα τους. Επίσης, τις επόµενες ηµέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα εθνικό σχέδιο που δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Παιδεία για την αντιµετώπιση του θέµατος. Εννοείται ότι κεντρικό πρόσωπο στην εκπόνηση του σχεδίου είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

∆ηµοσκοπήσεις για τις επιδόσεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών γίνονται και δεν δηµοσιοποιούνται. Με ασφάλεια µεταφέρουµε ότι στη Ν.∆. αναπάντεχα υψηλές επιδόσεις έχει ο Πύρρος ∆ήµας, κλειδωµένη είναι η πρωτιά για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη «Νέα Αριστερά», ενώ την έκπληξη µπορεί να κάνει η Ολυµπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, που θα πάρει µέρος στις προκριµατικές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουµε...

Οταν ο Θεός γελάει

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. επικρατεί κλίµα ανακωχής, που αναµένεται να κρατήσει µέχρι τις ευρωεκλογές. Βουλευτές που βρίσκονται σε απόσταση από την ηγεσία σε συνοµιλία τους µε τη στήλη είπαν ότι το επόµενο θερµό εσωκοµµατικό επεισόδιο θα το παρακολουθήσουµε µετά τις ευρωεκλογές, εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται στη δεύτερη θέση µε ισχυρό ποσοστό. Ως γνωστόν, όµως, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει. Ενίοτε και για δελφίνους και αρχηγούς.

Ετοιμάζονται...

Αν και βρισκόµαστε πολύ µακριά από τις εθνικές εκλογές -σας το λέω µετά λόγου γνώσεως, γιατί πολλά ακούγονται τελευταία-, φαίνεται πως ήδη έχουν κλείσει κάποιες υποψηφιότητες. Ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, πρώην πρόεδρος της ΚΕ∆Ε και πρώην δήµαρχος Τρικκαίων, θα είναι υποψήφιος µε τη Ν.∆. στις επόµενες εκλογές στον Νοµό Τρικάλων. Και ο πρώην υπουργός της Ν.∆. Κωστής Μουσουρούλης, που πέρασε τα τριήµερα της Καθαράς ∆ευτέρας και της 25ης Μαρτίου στη Χίο, το νησί του, άφησε τους συνοµιλητές του εκεί να καταλάβουν ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις επόµενες εκλογές.

Χαλαρός και ευδιάθετος

Το προηγούµενο Σάββατο το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα, δείπνησαν σε εστιατόριο στο Κολωνάκι µαζί µε τη δικηγόρο Αννα Ροκοφύλλου, πρόεδρο του Ιδρύµατος Νεολαίας και ∆ιά Βίου Μάθησης (ΙΝΕ∆ΙΒΙΜ) και υποψήφια µε τη Ν.∆. στην Α’ Αττικής, και τον σύζυγό της. Πηγή της στήλης που βρισκόταν εκεί µεταφέρει ότι ο πρωθυπουργός ήταν εξαιρετικά κουρασµένος (έχοντας επιστρέψει από τον Καναδά και ένα καυτό τριήµερο στη Βουλή), αλλά ευδιάθετος και προσηνής σε όσους ήθελαν να του µιλήσουν.

Το «κόμμα των Τεμπών»

∆ηµοσκόπος µε µεγάλη εµπειρία στην ποιοτική ανάλυση των µετρήσεων µιλά για το «κόµµα των Τεµπών» για να περιγράψει τον πολιτικό αντίκτυπο από τη σιδηροδροµική τραγωδία και τη διαχείριση που έγινε την επόµενη ηµέρα. Κατά την ανάλυσή του, τα µεγαλύτερα κέρδη τα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και παρά τη 15ήµερη απουσία του Στέφανου Κασσελάκη στον Στρατό. Επίσης κέρδη αποκοµίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συνέδεσε την παρουσία της µε τους συγγενείς των θυµάτων.