Ο Αλέξης Τσίπρας πίσω από τις λέξεις

Η στήλη µαθαίνει ότι µάλλον τα εγκαίνια του ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα πάνε πίσω, για µετά τις ευρωεκλογές, ώστε να µην ταυτιστούν µε την εσωκοµµατική καταιγίδα µετά τις εξελίξεις στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την προσφυγή στη βάση για νέο πρόεδρο. Την προηγούµενη εβδοµάδα και πριν από την παρέµβασή του ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε τα ραντεβού, παρόλο που είχε πλήθος αιτηµάτων από στελέχη που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς-Αριστεράς. Και ο στενότερος συνεργάτης του, Μιχάλης Καλογήρου, ήταν σφίγγα, κουβέντα δεν του έπαιρναν οι ενδιαφερόµενοι, δεν ξέρει-δεν είδε-δεν άκουσε. Βέβαια, όσο κι αν προσπαθεί ο πρώην πρωθυπουργός, άπαντες αντιλαµβάνονται ότι είναι πολιτικά εγκλωβισµένος και µε δεµένα τα χέρια για λόγους που σχετίζονται µε το πρόσφατο παρελθόν και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος έφτασε το κόµµα στο 17%, έµεινε αµέτοχος στην εκλογή νέου αρχηγού και στη διάσπαση, οπότε τι θα µπορούσε να κάνει τώρα; Μάλλον τίποτα και ευτυχώς δείχνει να το έχει αντιληφθεί ο ίδιος. Οχι όµως και όλοι οι στενοί του υποστηρικτές, που ψάχνονται, χωρίς αποτέλεσµα!

Quiz: Ποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής, σκέφτεται να παραιτηθεί αν το κόµµα καταψηφίσει το ν/σ για τα µη κρατικά πανεπιστήµια;

Αθάνατο Δημόσιο

Η είδηση ότι είναι τρεις µήνες απλήρωτοι οι εργαζόµενοι στη γραµµή SOS 15900 έγινε γνωστή από αναρτήσεις στα social media. Στο Μέγαρο Μαξίµου δεν το γνώριζαν καν και ψάχνοντας έµαθαν ότι το πρόβληµα οφείλεται στο γεγονός ότι ακόµη δεν έχει αποκτήσει αυτόνοµο προϋπολογισµό το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τα δεδουλευµένα χάθηκαν στον λαβύρινθο της συνεννόησης µε το υπουργείο Εργασίας. Μια διευθύντρια, λέει, υπερασπιζόµενη τη γραφειοκρατία, µπλόκαρε τις πληρωµές! Αθάνατο ελληνικό ∆ηµόσιο.


Το στοίχημα των τεσσάρων

Τέσσερα κόµµατα µπορεί να κινηθούν σε διψήφιο ποσοστό και µέχρι 15%, σύµφωνα µε το τελευταίο κύµα των δηµοσκοπήσεων. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως το ΚΚΕ κινείται γύρω στο 9% και µπορεί να ανέβει, ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου καλπάζει, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στη στήλη έµπειρος αναλυτής δηµοσκοπήσεων. Εάν συµβεί κάτι τέτοιο -τέσσερα κόµµατα πολύ κοντά µεταξύ τους-, θα είναι πρωτοφανές όχι µόνο για τα ελληνικά χρονικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραµένει ψηλά, ξεπερνώντας στις περισσότερες δηµοσκοπήσεις το 25%, και αυτό σηµαίνει ότι και πάλι, στις ευρωεκλογές, θα παίξει ρόλο η ψήφος της τελευταίας στιγµής, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολες τις προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσµα και εξαιρετικά κρίσιµη την καµπάνια των κοµµάτων στην τελική ευθεία. Ηδη στα κοµµατικά επιτελεία έχουν αρχίσει να συζητούν ποιοι µπορεί να βγουν κερδισµένοι από ένα ντιµπέιτ. Με εννέα κόµµατα να εκπροσωπούνται στη Βουλή, πάντως, θα είναι δύσκολο να συµφωνηθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες.

Άσχημα

Το τραύµα που άφησε στο ΠΑΣΟΚ το νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο είναι πολύ βαθύ. Η γκρίνια για τα δηµοσκοπικά ποσοστά υπήρχε έτσι κι αλλιώς, το γεγονός όµως ότι το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Οµάδας πήγε κόντρα στην κοµµατική γραµµή, και µάλιστα σε ένα θέµα που αφορά δικαιώµατα, «έγραψε» άσχηµα. Τουλάχιστον, πάντως, ο Ανδρουλάκης έχει την ικανοποίηση ότι βρέθηκε στη σωστή πλευρά, εκεί που απαιτούσε η ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Οι ελπίδες των μικρών

Τα µικρά κόµµατα σίγουρα ευνοούνται στις ευρωεκλογές και, για να γίνουµε πιο συγκεκριµένοι, µε βάση το ρεπορτάζ από εταιρείες δηµοσκοπήσεων, ο Ανδρέας Λοβέρδος, πριν ακόµη ανακοινώσει την ίδρυση του κόµµατός του, θεωρείται πως έχει «κλειδωµένο» 1% από το ΠΑΣΟΚ και διεκδικεί σηµαντικό κοµµάτι διαρροών από τη Ν.∆. Ο Πέτρος Κόκκαλης µε τον «Κόσµο» ελπίζει να αναβιώσει το κίνηµα των Οικολόγων και η «Νέα Αριστερά» ευελπιστεί ότι θα ξεφύγει από το 2,5% µε υποψήφιο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.


Πέρασε του Κασσελάκη

∆εν περιγράφεται αυτό που συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ από την ώρα που ο Κασσελάκης αποφάσισε να πληροφορηθεί µέσω ερωτηµατολογίου τη γνώµη των µελών του κόµµατος για ζητήµατα θέσεων και πολιτικής στρατηγικής. Στην πολύκροτη συνεδρίαση στην οποία µετείχε ο πρόεδρος έγινε χαµός. Οταν η ∆ώρα Αυγέρη ανέλυσε στους συµµετέχοντες πώς έκαναν τις διαρροές στις προηγούµενες συνεδριάσεις, τα πνεύµατα οξύνθηκαν ακόµα περισσότερο και ο Γιάννης Ραγκούσης απαίτησε να βγει έξω η Αυγέρη! Κατόπιν αυτού, έγιναν οι νέες διαρροές περί «απόσυρσης» της επιστολής Κασσελάκη, που έδωσαν στην εσωκοµµατική αντιπολίτευση µερικές ώρες χαράς, πριν διαπιστωθεί την επόµενη ηµέρα ότι το ερωτηµατολόγιο παρέµενε αναρτηµένο στον isyriza, άρα… πέρασε του Κασσελάκη και όχι του Τεµπονέρα και της Γεροβασίλη.

Τρεις δυνατοί υποψήφιοι

Εχει ακουστεί ότι ο ΥΠ.ΕΞ., Γιώργος Γεραπετρίτης, µπορεί να είναι ο επόµενος επίτροπος της χώρας µας στην Ε.Ε. Υπάρχει κι άλλο όνοµα στο τραπέζι, όπως πληροφορείται η στήλη: Ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει άριστη εικόνα στις Βρυξέλλες. Εννοείται ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν θα έλεγε «όχι» σε µια δεύτερη θητεία. Και µε δεδοµένο ότι η πρώτη του θητεία κρίνεται επιτυχηµένη, είναι πολύ πιθανό να την κερδίσει.