Επικοινωνιακό μπλακάουτ προκάλεσαν στο ΚΙΝ.ΑΛ. οι καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα, με τη Φώφη Γεννηματά να επιλέγει την τακτική της ακραίας αντίδρασης, ζητώντας τις παραιτήσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Νίκου Χαρδαλιά, ενώ την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη του κόμματος και διεκδικητές της ηγεσίας, όπως οι Α. Λοβέρδος και Ν. Ανδρουλάκης, απέφυγαν να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη γραμμή.

«Η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να αφορά μόνο υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, που απέτυχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την κατάσβεση. Που δεν εφάρμοσαν -σε μεγάλο βαθμόούτε τον νόμο της Ν.Δ. για την πολιτική προστασία. Η άμεση αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης. Διαφορετικά, η συγγνώμη του πρωθυπουργού είναι προσχηματική, για λόγους επικοινωνίας», ήταν η θέση που διατύπωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Φ. Γεννηματά.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., Ν. Ανδρουλάκης και Α. Λοβέρδος, δεν υιοθέτησαν τη γραμμή της κ. Γεννηματά
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ίδια προχώρησε σε αυτή την επιλογή με το βλέμμα στραμμένο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, καθώς φοβήθηκε μήπως ο τελευταίος τής έπαιρνε την «πρωτιά» στο αίτημα για παραιτήσεις υπουργών. Η βιασύνη με την οποία βγήκε επιθετικά εναντίον της κυβέρνησης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να πάρει κεφάλια υπουργών, την ώρα μάλιστα που οι φωτιές δεν είχαν σβήσει, τελικά δεν επιβεβαίωσε την ανησυχία της, καθώς την επομένη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δεν ζήτησε παραιτήσεις.

Μάλιστα, με τη στάση του «κάλυψε» το κενό της «μετριοπάθειας» και της «συνεννόησης», αφήνοντας την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. να εκτεθεί ως εκπροσωπούσα μια «αντιδραστική» δύναμη και με τον ίδιο να προβάλλει το προφίλ του «σοβαρού» και «λογικού» ηγέτη της Κεντροαριστεράς, που δεν κάνει «αντιπολίτευση πάνω στα καμένα».

Διπλή παγίδα

Η Φ. Γεννηματά έπεσε όμως σε διπλή παγίδα με τη βιασύνη της. Διότι και δεν πήρε την «επικοινωνιακή μπουκιά» από το στόμα του Αλ. Τσίπρα, περιμένοντας πως και αυτός θα ζητούσε παραιτήσεις υπουργών, αλλά και την ώρα που επένδυε στον «αντιμητσοτακισμό», καλλιεργώντας ένα κλίμα αντιδεξιάς ρητορικής, ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο Σταύρος Μπένος, αποδεχόταν την πρόσκληση του πρωθυπουργού να βάλει πλάτη στη μάχη της επόμενης ημέρας και να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας. Η κίνηση αυτή του Κ. Μητσοτάκη προκάλεσε εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ δεν είναι τυχαίο πως το επικοινωνιακό επιτελείο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, με το που έγινε γνωστή η απόφαση του πρωθυπουργού και η καταφατική απάντηση του κ. Μπένου, δεν προέβη σε καμία δημόσια ανακοίνωση ή σχόλιο.

Περί εκκενώσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή περί παραιτήσεων αιφνιδίασε και τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. Ακόμη και στενοί συνεργάτες της κ. Γεννηματά αναγνώριζαν τις προηγούμενες ημέρες πως η τακτική των εκκενώσεων από την ΕΛ.ΑΣ., για να μη θρηνήσει η χώρα νεκρούς, ήταν σωστή και αναγκαία. Οπότε το να βγει η κ. Γεννηματά και να ζητήσει τις παραιτήσεις των ανθρώπων που έθεσαν ως ύψιστο στόχο το να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες ήταν κάτι που δεν το περίμεναν.

Αποστάσεις από τη γραμμή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής «Παραιτήσεις εδώ και τώρα» κράτησε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος, ερωτηθείς για το θέμα, απάντησε: «Προφανώς υπάρχουν ευθύνες, αλλά αυτές πρέπει να προσωποποιηθούν και να καταλογιστούν αφού τελειώσει αυτή η δοκιμασία». Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές πως η κ. Γεννηματά στην υπόθεση της επόμενης ημέρας των πυρκαγιών κινήθηκε με γνώμονα και τις εσωκομματικές εκλογές, επιδεικνύοντας «ριζοσπαστικό» ζήλο έναντι των ανθυποψηφίων της στην κούρσα της ηγεσίας, αλλά και υπό το άγχος να μην προκαταληφθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα.