Η «ήπια» περίοδος ενότητας που σήμανε ο αδόκητος χαμός της Φώφης Γεννηματά, φαίνεται πως τελειώνει στο Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή και το μικρό διάστημα που μένει πλέον προς τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.

Αυτό που παρατηρείται είναι η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων, με τα «αίματα να ανάβουν». Την αρχή έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επικαλείται την επίθεση από οργανωμένα, εξωθεσμικά συμφέροντα, που ήθελαν να ελέγξουν τις εξελίξεις στο χώρο», ένα «δυνατό χαρτί» που τον είχε βοηθήσει και στις εσωκομματικές εκλογές του 2007, απέναντι στον τότε μεγάλο του αντίπαλο, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ειδικότερα, η πλευρά Παπανδρέου δεν αναφέρεται μόνο στα άνωθεν «εξωθεσμικά κέντρα» αλλά και «στους παράγοντες της δεξιάς» που «είτε στρέφονται εναντίον στελεχών της Παράταξης μας και ιδιαιτέρως εναντίον του Γιώργου Α. Παπανδρέου, καθώς βλέπουν ότι δεν ικανοποιούνται τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα άλλων κομμάτων, είτε στρέφουν τα βέλη τους εναντίον της Παράταξής μας συνολικά». «Με τις παρεμβάσεις αυτές, που ποικίλουν ως προς τον τρόπο που εκδηλώνονται, είτε στρέφονται εναντίον στελεχών της Παράταξης μας και ιδιαιτέρως εναντίον του Γιώργου Α. Παπανδρέου, καθώς βλέπουν ότι δεν ικανοποιούνται τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα άλλων κομμάτων, είτε στρέφουν τα βέλη τους εναντίον της Παράταξής μας συνολικά», σημειώνουν χαρακτηριστικά, κλιμακώνοντας την ένταση όσο το εκλογικό ντέρμπι δεν δείχνει ακόμη ξεκάθαρο προβάδισμα για κάποιον υποψήφιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr

Την ίδια στιγμή, αναφέρουν με αφορμή το επιχείρημα των «παρεμβάσεων», ότι «τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής θα τον εκλέξουν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, οι φίλοι και τα μέλη της Παράταξης μας και όχι οποιοσδήποτε άλλος».

Παράλληλα, η εν λόγω κίνηση σηματοδοτεί μία αρχική αντίδραση απέναντι στις δύο νέες δημοσκοπήσεις, που ναι μεν δεν δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα για κάποιον υποψήφιο, αλλά τον δείχνουν να βρίσκεται πίσω από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδο, (ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά μόνο στην παράσταση νίκης), έχοντας ακόμη σε εκκρεμότητα το θέμα του ντιμπέιτ, που έχει «συσπειρώσει» τους υπόλοιπους πέντε υποψηφίους λόγω των ενστάσεων που έχει ο κ.Παπαπνδρέου.

Παράλληλα, ο Νίκος Μπίστης, πρώην μέλος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής και ένας εκ των συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα, έσπευσε να υπερασπιστεί τον Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας με «αιχμηρό» τρόπο πως «ένα όργιο ενορχηστρωμένων παρεμβάσεων είναι σε εξέλιξη. Από τον Αλιβιζάτο μέχρι τον Μπέο , με ενδιάμεσους τον Πρετεντέρη , την Γιαννακά , την Παναγιωταρέα και άλλους της ιδίας κοπής, επιδίδονται συστηματικά στην δολοφονία χαρακτήρα του Γιώργου Παπανδρέου. Σαν κάτι να φοβούνται, που ενοποιεί ‘‘σοβαρούς’’ και χυδαίους».

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος είχε προβεί σε μία προσβλητική ανάρτηση σε βάρος του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να «ενεργοποιηθουν» τα αντανακλαστικά των δύο έτερων υποψηφίων, του Παύλου Γερουλάνου και του Παύλου Χρηστίδη. Οι δύο πολιτικοί από την πλευρά τους «έβαλαν πλάτη» στην επίθεση που δέχτηκε, με τον κ. Γερουλάνο να αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Το να σε βρίσει ο Μπέος είναι παράσημο. Γιατί όμως κυβερνητικά στελέχη χαριεντίζονται μαζί του και νομιμοποιούν το πολιτικό bullying; Είναι απαράδεκτο κι αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης». Tην ίδια στιγμή, ο κ.Χρηστίδης καταδίκασε την επίθεση στο πλαίσιο τηλεοπτικής του εμφάνισης την Τρίτη.

Λοβέρδος: Μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή, ο Ανδρέας Λοβέρδος συνεχίζει να μιλάει ξεκάθαρα για «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ» και τους τρόπους με τους οποίους θα επιχειρήσει να μεγαλώσει ξανά τη «Δημοκρατική Παράταξη», τόσο ποσοστιαία όσο και στο πλαίσιο συμμετοχής. Κατά τον ίδιο, «όποιος θέλει να καταδικάσει τον χώρο μας, μιλά για προοδευτικές ή άλλες συγκυβερνήσεις. Όποιος θέλει να υπερασπιστεί το παρελθόν της Δημοκρατικής Παράταξης και να φέρει στους πολίτες ένα εργαλείο για την καλυτέρευση της ζωής τους, λέει ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η δική μου πρόταση από την πρώτη μέρα που μπήκα σε αυτόν τον αγώνα, στον αγώνα για την επόμενη μέρα στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά».

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης κρατάει μία πιο ήπια στάση απέναντι στα πράγματα, συνεχίζοντας τις περιοδείες του. Μετά το Ρέθυμνο και τα Χανιά, σειρά είχε την Τρίτη η Νέα Ιωνία, όποιυ και ανέφερε ότι «με ενότητα και το βλέμμα μπροστά, αυτή η Παράταξη θα γίνει ξανά κίνημα λαού στις κάλπες της 5ης Δεκέμβρη. Ενώνουμε τις δυο γενιές, αυτή που ίδρυσε και μεγάλωσε το ΠΑΣΟΚ και αυτή που το έχει ανάγκη για ένα μέλλον με ελπίδα και προοπτική», ξεκαθαρίζοντας την αυτόνομη πορεία του χώρου.

Ακόμη, ο Παύλος Χρηστίδης διαμήνυσε επίσης ότι «το μέλλον της παράταξης δεν μπορεί να είναι ένα μέλλον συμπληρωματικού χαρακτήρα, αλλά ένα μέλλον με πρωταγωνιστικό χαρακτήρα».

Το ζήτημα του debate

Νέα επικοινωνία των πέντε υποψηφίων (πλην του Γιώργου Παπανδρέου) αναμένεται να υπάρξει με την ΕΡΤ, με σκοπό να βρεθεί η «χρυσή τομή» ώστε να επισημοποιηθεί η διεξαγωγή της τηλεμαχίας που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου.

Προς συζήτηση τέθηκε και η ιδέα να υπάρξουν και παρεμβάσεις από υποψηφίους μέσω zoom, σε μία κίνηση καλής θέσης προς τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος είχε προτείνει το ή τα ντιμπέιτ να γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Πάντως είναι ένα ερώτημα το πώς θα δοθεί οποιαδήποτε έγκριση από τη Χαριλάου Τρικούπη και τη μεταβατική ηγεσία που χειρίζεται την κατάσταση ως την εκλογή αρχηγού, να γίνει μία τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων.