«Πράσινη Βαβέλ» το ΠΑΣΟΚ για τα ομόφυλα ζευγάρια

Εχουν πλάκα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ µε το θέµα του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών, ιδίως από τη στιγµή που δεν βάζει ζήτηµα κοµµατικής πειθαρχίας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι πλέον υποστηρικτικοί του νοµοσχεδίου είναι ο Παύλος Χρηστίδης, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Πάρις Κουκουλόπουλος και, εννοείται, ο Γιώργος Παπανδρέου. Στον µοναδικό νοµό, όµως, όπου το άλλοτε κραταιό Κίνηµα έχει δύο κοινοβουλευτικά στελέχη, αυτόν του Ηρακλείου δηλαδή, υπάρχει ανταγωνισµός των ψήφων, γι’ αυτό και θέλουν να έχουν κοινή στάση. Συγκεκριµένα, µαθαίνω πως η κ. Βατσίνα, ενώ δεν έχει θέµα µε τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, στην περίπτωση που ο κ. Παρασύρης απέχει, θα ακολουθήσει την ίδια λογική. Την ίδια ώρα, η Λιακούλη της Λάρισας υποστηρίζει πως δεν µπορεί οι βουλευτές της Ν.∆. στον κάµπο να είναι αντίθετοι και εκείνη να στηρίξει το κυβερνητικό νοµοσχέδιο. Η τελευταία µάλλον ψάχνει δικαιολογία να µην ψηφίσει, µιας και στη Λάρισα είναι γνωστή η σχέση που έχει µε τον τοπικό µητροπολίτη.

Με δεδομένο ότι ο Κυριακός Μητσοτάκης έχει πάρει πάνω του το θέμα της επιστολικής ψήφου και το στοίχημα της συμμετοχής στις προσέχεις ευρωεκλογές όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων του εξωτερικού, δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτεί την παρουσία του στο Μόναχο και στη διάσκεψη ασφαλείας, προκειμένου να συναντηθεί με Έλληνες ομογενείς της γερμανικής πόλης... ήδη οι συνεργάτες του επεξεργάζονται τα χρονικά περιθώρια.

Όταν ο Βορίδης δημιούργησε αναστάτωση σε αγροτιά και ΜΜΕ

Ενα µικρό... µπέρδεµα το προκάλεσε ο Μάκης Βορίδης στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίµου για την ακριβή ηµέρα συνάντησης µεταξύ του πρωθυπουργού και εκπροσώπων του αγροτικού κόσµου. Βλέπετε, ενώ οι σχετικές διεργασίες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, ο υπουργός Επικρατείας βγήκε και δήλωσε δηµόσια πως το σενάριο της µεθαυριανής ηµέρας είχε βγει εκτός εξίσωσης. Στον αντίποδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είχε τονίσει λίγο νωρίτερα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν διατεθειµένος να βρεθεί την προσεχή ∆ευτέρα τετ-α-τετ µε τους επικεφαλής του αγροτικού αγώνα, µε αποτέλεσµα να υπάρξει µια φυσιολογική σύγχυση και να αρχίσουν να χτυπάνε σαν... τρελά τα κινητά των πρωθυπουργικών επιτελών, προκειµένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Τελικώς, τη λύση την έδωσε το ίδιο το Μαξίµου, µε τη διαρροή περί πραγµατοποίησης της συνάντησης µέχρι την Τρίτη (που ήταν πια και η επικρατέστερη ηµέρα λόγω και των υπόλοιπων υποχρεώσεων του πρωθυπουργού, τουλάχιστον µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές).

Θυµάστε που σας γράφαµε ότι ένας εκ των διεθνολόγων Σέρµπου και ∆εσποτόπουλου προαλείφεται για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. Φαίνεται τελικώς ότι ο πρώτος όχι µόνο έχει καθαρό προβάδισµα, αλλά κατά τα φαινόµενα κερδίζει την κούρσα, έχοντας και το πλεονέκτηµα της θητείας ως συµβούλου του Νίκου Ανδρουλάκη. Βλέπετε, µε τον τρόπο αυτόν ενισχύεται σε συµβολικό επίπεδο το εγχείρηµα του περαιτέρω ανοίγµατος στην Κεντροαριστερά.

Τηλεφωνήματα

∆εν ξέρω αν υπάρχουν βουλευτές της συµπολίτευσης δύο ταχυτήτων, πάντως έχω την αίσθηση πως το Μέγαρο Μαξίµου έτσι τους αντιµετωπίζει. Για παράδειγµα, υπάρχουν βουλευτές που απολαµβάνουν της υποστήριξης του πρωθυπουργικού γραφείου και άλλοι που πορεύονται µόνοι τους. Το κριτήριο δεν έχει να κάνει µε συµπάθειες και αντιπάθειες, αλλά µε το εάν και κατά πόσο βάζουν πλάτη στο κυβερνητικό έργο και στα δύσκολα νοµοσχέδια. Το λέω γιατί φτάνουν στα αυτιά µου διάφορα από τα τηλεφωνήµατα που κάνoυν στελέχη του στενού µητσοτακικού πυρήνα σε δηµοσιογράφους...

Πολλές απορίες προκαλεί στο «γαλάζιο στρατόπεδο» η καθυστέρηση του ανασχηµατισµού στην Πειραιώς, µε φόντο το γεγονός ότι, όπως έγραφε και η στήλη τις προηγούµενες εβδοµάδες, οι αρµόδιοι έχουν καταλήξει στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σηµαντικότερα πόστα. Κάποιοι, µάλιστα, που βρίσκονται εν αναµονή έχουν αρχίσει να µουρµουρίζουν...

Καχυποψία

Στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουµουνδούρου έχει µπει εδώ και καιρό η κινητικότητα που αναπτύσσουν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί µοιάζουν να είναι συντονισµένοι στο ζήτηµα των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν την εποµένη των ευρωεκλογών. Η καχυποψία, ωστόσο, είναι τόσο µεγάλη, που τα γραφεία των ιδίων αναγκάστηκαν να κάνουν διαρροές πως τόσο ο Παπανδρέου όσο και ο Τσίπρας δεν στηρίζουν την εκδήλωση που ετοιµάζει ο Τεµπονέρας µε Αχτσιόγλου και Χριστοδουλάκη.

Θυµάστε που σας γράφαµε ότι ένας εκ των διεθνολόγων Σέρµπου και ∆εσποτόπουλου προαλείφεται για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. Φαίνεται τελικώς ότι ο πρώτος όχι µόνο έχει καθαρό προβάδισµα, αλλά κατά τα φαινόµενα κερδίζει την κούρσα, έχοντας και το πλεονέκτηµα της θητείας ως συµβούλου του Νίκου Ανδρουλάκη. Βλέπετε, µε τον τρόπο αυτόν ενισχύεται σε συµβολικό επίπεδο το εγχείρηµα του περαιτέρω ανοίγµατος στην Κεντροαριστερά.

Ενδιαφέρον

Πολλά πηγαδάκια λαµβάνουν χώρα τις τελευταίες ηµέρες στην Κουµουνδούρου ενόψει του Συνεδρίου. Και αυτό διότι κυοφορούνται αλλαγές από τον Στέφανο Κασσελάκη, και µάλιστα για κοµβικές κοµµατικές θέσεις. Οπως αυτή του γραµµατέα της Κεντρικής Επιτροπής, όπου ο πρόεδρος Stefanos αναζητά το στέλεχος εκείνο που θα διαδεχτεί τη Ράνια Σβίγκου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον -όχι για τη θέση- για το πρόσωπο που θα επιλεγεί ακούω ότι δείχνει ο Σωκράτης Φάµελλος, γεγονός που σίγουρα έχει τη σηµασία του, δεδοµένων των συνθηκών, της συγκυρίας, αλλά και του γενικότερου ρόλου του.