Ένας διαφορετικός αριστερός

Οσο περνούν τα χρόνια, λιγοστεύουν τα πρόσωπα της Αριστεράς που απολαµβάνουν ευρύτερης αποδοχής. Ενα από αυτά ήταν ο Νίκος Τσούκαλης, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ∆ΗΜ.ΑΡ., ο οποίος σε ηλικία 67 ετών πέθανε από καρκίνο. Ο Ν. Τσούκαλης ήταν από τους βουλευτές που ξεχώριζαν για το ήθος, τη γνωστική επάρκεια, την εργατικότητα και τη µετριοπάθεια του λόγου του. Απόδειξη, το γεγονός ότι στην πολιτική του κηδεία στην Πάτρα, την περασµένη Κυριακή, ήταν όλες οι φυλές της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Οι πάντες είχαν να πουν µια ζεστή κουβέντα, να θυµηθούν ωραίες πολιτικές και ανθρώπινες στιγµές από τον εκλιπόντα. Οσοι, δε, περπατήσαµε παρέα ήµασταν αρκετά τυχεροί. Την εκτίµηση στο πρόσωπο του Τσούκαλη έδειξε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ µε τον πλέον σεβάσµιο τρόπο. Ο κ. Ανδρουλάκης, χωρίς κάµερες και χωρίς διάθεση για δηµόσιες σχέσεις, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη γυναίκα του, Μιράντα, και στον γιο του, Κωνσταντίνο. Τους επισκέφθηκε και συνοµίλησε µαζί τους για περίπου µία ώρα.

Διεκδικήσεις με ανοιχτά πανεπιστήμια

Καλά πανεπιστήµια είναι τα ανοιχτά πανεπιστήµια. Αυτή η λογική πρέπει να διέπει τους φοιτητές που αγωνίζονται για ένα καλύτερο δηµόσιο πανεπιστήµιο. ∆ιότι οι εικόνες µε τις καταλήψεις, ο κίνδυνος να χαθούν οι εξετάσεις, οι καταστροφές κ.λπ. αποτελούν το καλύτερο «βούτυρο στο ψωµί» όσων προπαγανδίζουν την ιδιωτική παιδεία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι πάλης και διεκδίκησης - είναι λογικό οι φοιτητές πολλές φορές να µαξιµαλίζουν στις απαιτήσεις τους. Η επιτυχία, όµως, µιας διεκδίκησης ή κινητοποίησης κρίνεται και από την αποδοχή που έχει στην κοινωνία. Γι’ αυτό και πρέπει τώρα, για το καλό του δηµόσιου πανεπιστηµίου, οι κινητοποιήσεις να γίνονται µε ανοιχτές τις σχολές και µε εύρυθµη λειτουργία της ακαδηµαϊκής ζωής. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί δώρο στους εµπόρους της Παιδείας.

Ξεχώρισε

Στα δύσκολα νοµοσχέδια, αυτά δηλαδή που έχουν (και) πολιτικό κόστος, διακρίνονται οι βουλευτές από τους πολιτευτές. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στο θέµα των οµόφυλων ζευγαριών, αν υπάρχει ένας που ξεχώρισε, αυτός δεν είναι άλλος από τον Παύλο Χρηστίδη. Από την πρώτη στιγµή στήριξε δηµοσίως και χωρίς µισόλογα τα αυτονόητα δικαιώµατα των οµόφυλων ζευγαριών, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις. Με τη στάση του κατέδειξε πώς πρέπει να πολιτεύεται ένας βουλευτής που ανήκει σε ένα σοσιαλδηµοκρατικό κόµµα, ιδίως όταν κάτι αφορά ζητήµατα αρχών.

Mea culpa

Ενα έµµεσο «mea culpa» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης αναφορικά µε το θέµα της κοµµατικής πειθαρχίας στο ζήτηµα των οµόφυλων ζευγαριών. Στις συζητήσεις που έκανε στις Σπέτσες µε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι δεν έπρεπε να χρησιµοποιήσει αυτόν τον φορτισµένο όρο, αποδίδοντάς το στην πίεση των ηµερών. Κατά τα λοιπά, επέµεινε πως δεν νοείται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί µε ένα θέµα τόσο ταυτοτικό για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Υποψηφιότητα

Το όνοµα της δηµοσιογράφου και συζύγου του αείµνηστου Ολυµπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ∆ώρας Τσαµπάζη, ακούγεται ολοένα και περισσότερο στην Κουµουνδούρου. Η κ. Τσαµπάζη έχει αναπτύξει προσωπική σχέση µε τον κ. Κασσελάκη και δεν είναι τυχαίο πως ήταν από τα στελέχη που προσκλήθηκαν στις Σπέτσες χωρίς να έχουν θεσµικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν ήδη πληροφορίες πως η ∆ώρα Τσαµπάζη µπορεί να µετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ψηφίσματα...

Μια… ωραία πολιτική ατµόσφαιρα ήταν την Τετάρτη το ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Αθήνας. Ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ ζήτησε να βγει ψήφισµα υπέρ των κινητοποιήσεων στα πανεπιστήµια και κατά των µη κρατικών πανεπιστηµίων, ενώ άλλοι δηµοτικοί σύµβουλοι πρότειναν να εκφραστεί η στήριξη του ∆ηµοτικού Σ υµβουλίου της Αθήνας στο νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια. Ο κ. ∆ούκας αρνήθηκε όλες τις σχετικές προτάσεις, υπονοώντας πως δεν είναι αυτή η δουλειά του δήµου.

Quiz: Ποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να µην ψηφίσει ο Πολάκης το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, ελπίζοντας, έτσι, πως θα τον διαγράψει ο Κασσελάκης;

Στα ΜΜΕσα

∆υναµικό ξεκίνηµα έχει κάνει στο ΟΝΕ το δίδυµο που ανέλαβε το πρωινό του καναλιού. Ο λόγος για τη Ματίνα Βεντούρα και τον ∆ηµοσθένη Καρµοίρη, ένα δηµοσιογραφικό πείραµα που µε το «καληµέρα» αποδίδει.

Παρέμβαση

Επειδή έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί διάφορα για τις κινήσεις ή τις σκέψεις του Γιώργου Παπανδρέου, έχουν πληθύνει και τα αιτήµατα για συνεντεύξεις. Στο πλαίσιο αυτό, µαθαίνω ότι τις επόµενες ηµέρες ο πρώην πρωθυπουργός θα δώσει µια µεγάλη συνέντευξη και θα πει πολλά.

Νέα γραφεία και ευρωεκλογές

Στα µέσα Φεβρουαρίου θα γίνει η εγκατάσταση της «Νέας Αριστεράς» στα καινούργια γραφεία του κόµµατος, καθώς ήδη έχει γίνει η ενοικίαση, ωστόσο χρειάζονται επιδιορθώσεις. Τα γραφεία της «Νέας Αριστεράς» βρίσκονται στην καρδιά της πρωτεύουσας, στην Οµόνοια, επί της Πατησίων. Κατά τα λοιπά, στο κόµµα του κ. Χαρίτση ετοιµάζονται για την πανελλαδική συνδιάσκεψη του Φεβρουαρίου, ενώ αναζητούνται και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Στην πραγµατικότητα, βρίσκονται εν αναµονή των αποφάσεων του Πέτρου Κόκκαλη. Ταυτόχρονα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, το όνοµα του οποίου συζητείται ευρέως, δεν δείχνει έως τώρα διάθεση για ενεργότερη εµπλοκή.

Απών

Ανάµεσα στα σηµαντικά ονόµατα των οµιλητών για την εκδήλωση που ετοιµάζει η «Καθηµερινή», µε αφορµή τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, ήταν και αυτό του Κώστα Σηµίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν θα µπορέσει να παρευρεθεί, για προσωπικούς λόγους.