Είναι κοινό µυστικό ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που βρίσκεται για πέµπτη φορά στην πολιτική του καριέρα στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ακολουθεί ρυθµούς που δεν µπορεί να ακολουθήσει οποιοσδήποτε συνεργάτης. Ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί και πολύ συχνά µένει στο υπουργείο µέχρι αργά, για να βγάλει τη δουλειά που έχει προγραµµατίσει. Κάπως έτσι τον ακολουθούν όσοι γνωρίζουν τις συνήθειές του και µπορούν να αντέξουν αυτά τα ωράρια. Αυτοί είναι συγκεκριµένοι συνεργάτες του υπουργού, που τους γνωρίζει χρόνια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ως οµάδα έφυγαν όλοι από το υπουργείο Υγείας και τον ακολούθησαν στο νέο του πόστο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα ωράρια αναµένονται εξαντλητικά…

Περί εισηγήσεων

Η κακή εικόνα που έδωσε η κυβέρνηση στην έναρξη της νέας θητείας της έγινε αντιληπτή σε θέµατα διαχείρισης της καθηµερινότητας πολύ ουσιαστικά, όπως η ακρίβεια στα ράφια και η ασφάλεια. Σε αυτήν ήρθε να προστεθεί και η κριτική για µεταρρυθµιστική κόπωση και κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάτησε το γκάζι για τα καλά. Ανοιξε µαζί τις συζητήσεις για τα µη κρατικά πανεπιστήµια, την επιστολική ψήφο και το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών.

Στην πράξη

Το αν όλες αυτές οι κινήσεις θα του βγουν χωρίς ρήγµατα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, µε δεδοµένες τις διαφωνίες που υπάρχουν, ειδικά για την τεκνοθεσία από οµόφυλα ζευγάρια, θα κριθεί στην πράξη. Αντίστοιχα, ωστόσο, θα κριθούν και οι εισηγήσεις που δέχονται οι πρόεδροι των µεγαλύτερων κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται εισηγήσεις να επιµείνει στη δική του πρόταση και να µη στηρίξει το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών που θα φέρει η Ν.∆. Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχεται εισηγήσεις να καταψηφίσει την επιστολική ψήφο, εφόσον είναι καθολικού χαρακτήρα, και να κρατήσει παράλληλα σκληρή στάση απέναντι στο νοµοσχέδιο για τα µη κρατικά πανεπιστήµια.

Οι αποφάσεις

Στο τέλος της ηµέρας, βέβαια, πάντα οι πρόεδροι των κοµµάτων παίρνουν τις τελικές αποφάσεις και όχι αυτοί που κάνουν εισηγήσεις. Το σίγουρο, µε βάση τις δηµοσκοπήσεις, είναι ότι κάθε «όχι» του Κασσελάκη και του Ανδρουλάκη σε αυτά τα νοµοσχέδια θα χαρίζει περισσότερες δυνάµεις από τη δεξαµενή του Κέντρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τα φέρνει. Βλέπετε, οι κεντρώοι τα θεωρούν αυτονόητα αυτά.

! Τον γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Γεωργόπουλο, προωθεί το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπροσώπηση του κόµµατος στα πάνελ. Φαίνεται πως έχει την εµπιστοσύνη Κασσελάκη για να δίνει απαντήσεις στα ζητήµατα…

Με μοντέλο Ανδρουλάκη

Μια άτυπη πρόβα στα καθήκοντα του ευρωβουλευτή, που θα διεκδικήσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, έκανε ήδη ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Επισκέφθηκε τη Λισσαβώνα, για να δώσει το «παρών» στο συνέδριο του Πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόµµατος. Μάλιστα, εκεί είχε χρήσιµες επαφές µε κορυφαία στελέχη και ηγέτες ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κοµµάτων, που αναµένεται να του χρειαστούν στις Βρυξέλλες. Ολα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει την πορεία του Νίκου Ανδρουλάκη, που από γραµµατέας έγινε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, µέχρι να εκλεγεί στην ηγεσία του κόµµατος. Η απόλυτη στήριξη Ανδρουλάκη φαίνεται και από ότι στο πλευρό του Σπυρόπουλου ήταν ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του πρώτου, ο γραµµατέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Νικόλας Παπάζογλου.

Δυο ξένοι…

∆εν ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς, και να επιβεβαιωθεί τελικά, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης, που βρέθηκαν και οι δύο στο Φανάρι για τα Θεοφάνεια, θα έδιναν την εικόνα δυο ξένων, καθώς το κλίµα µεταξύ τους είναι πιο ψυχρό και από αυτό του καιρού, που πέρασε επιτέλους στα κανονικά χειµωνιάτικά του.

Νέα μέτωπα

Στα µεταξύ τους µέτωπα προστέθηκαν ακόµα δύο. Το πρώτο είναι η ενόχληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη µεταφορά των λεγοµένων που είχαν µε τον Στέφανο Κασσελάκη στη µεταξύ τους συνάντηση στη Βουλή και οι µετέπειτα υποδείξεις που του έκανε ο τελευταίος για το πώς θα πρέπει να χειριστεί την υπόθεση της παρακολούθησής του. Το δεύτερο είναι η συζήτηση που άνοιξε και θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να εντάσσεται στην ευρωοµάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στο οποίο ανήκει το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να µην καίγεται να προχωρήσει ανάλογες διαδικασίες, για να µην ταράξει κι άλλο τα νερά στο κόµµα του, ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη «διάβασαν» ως µη φιλικό το σχετικό σενάριο. Μάλιστα, φρόντισαν να σηµειώσουν ότι µε την ίδια ευκολία θα µπορούσε ο Στέφανος Κασσελάκης να είναι µέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, στο οποίο ανήκει η Ν.∆.

Αγκάθια

Συνοπτικά, δύο θέµατα που κάποιοι νόµιζαν ότι θα ενώσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η υπόθεση των υποκλοπών και οι δίαυλοι µε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, έχουν εξελιχθεί σε αγκάθια µεταξύ τους, µε συνέπεια να δίνουν την εικόνα δυο ξένων. Πάλι έπεσαν έξω όσοι ήθελαν συνεργασίες…

! Μαθαίνω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της εβδοµάδας έκανε ένα «µάζεµα» µε τους δηµοσιογράφους που διοικούν τα κοµµατικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, για να κάνει κυριολεκτικό µάζεµα στο κόστος λειτουργίας τους.