Από το Πεντάγωνο στο Μανχάταν

Στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου που έγινε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, βρέθηκαν δίπλα-δίπλα. Πώς έγινε αυτό; Η στήλη γνωρίζει ότι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κανόνισε να µεταβεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού µετά την ακύρωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη συνέχεια αποφασίστηκε να µεταβεί για την παρέλαση ο Νίκος ∆ένδιας, ο οποίος ήταν και ο τελετάρχης. Υπενθυµίζουµε ότι ∆ένδιας - Κασσελάκης είχαν πρόσφατα συνάντηση και στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας, παρόντος του ναυάρχου Αποστολάκη. Μετά τη δοξολογία στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση µε τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής, Ελπιδοφόρο, ενώ κατά την παρουσία του στην Ουάσινγκτον θα έχει επαφές µε γερουσιαστές. Εννοείται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ενδιαφέρεται κυρίως να έρθει σε επαφή µε όσο περισσότερους οµογενείς ενόψει ευρωεκλογών, καθώς θεωρεί το κοινό των αποδήµων προνοµιακό για τον ίδιο, καθώς είναι ένας από αυτούς. Μέχρι στιγµής, πάντως, το ενδιαφέρον για την επιστολική ψήφο στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά περιορισµένο. Εχουν εγγραφεί περί τους 1.300 ψηφοφόρους και αυτό παρά το πρόσφατο ταξίδι της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραµέως, στην Αµερική, στη διάρκεια του οποίου έκανε ό,τι µπορούσε για να κινητοποιήσει κόσµο.

Quiz: Ποιοι υπουργοί βγάζουν ζήλια για συναδέλφους τους που κερδίζουν σε δηµοτικότητα ενώ δεν είναι συνέχεια στα ΜΜΕ;

«#MeToo» και ευρωεκλογές

Πνέουν µένεα στη Ν.∆. για την προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ της Ολυµπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου, από την οποία ξεκίνησε στη χώρα µας το κίνηµα «#MeToo». Ισχύει ότι από τη Ν.∆., πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, τη «φλέρταραν» και θεωρούσαν πως έχουν πιθανότητες. Τελικά, όχι απλώς θέλει να θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή µε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση µετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους. Για όποιον δεν το πήρε χαµπάρι, για τους περισσότερους δηλαδή, δεν της απάντησε η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, αλλά η υφυπουργός Μαρία Κεφάλα.

Πάγιο αίτημα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε -µεταξύ άλλων µέτρωντην άµεση δηµιουργία ξενώνων βραχείας διαµονής για κακοποιηµένες ή υπό απειλή γυναίκες. Αυτό είναι εξαιρετικά σηµαντικό, γιατί µέχρι τώρα, πριν καταφύγουν σε ξενώνα, οι γυναίκες που χρειάζονται τέτοιου είδους προστασία πρέπει προηγουµένως να περάσουν από δηµόσιο νοσοκοµείο για διάφορες εξετάσεις και εποµένως µεσολαβεί χρόνος, στη διάρκεια του οποίου δεν έχουν πού να µείνουν ασφαλείς. Η δηµιουργία χώρων προσωρινής διαµονής αποτελεί πάγιο αίτηµα των γυναικείων οργανώσεων και γι’ αυτό δεν µπορεί εύκολα να εξηγηθεί η τόση καθυστέρηση.

Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί πλέον µια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, χάρη στην υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη. Είναι ο µοναδικός εν ενεργεία ευρωβουλευτής ενός κόµµατος που, χωρίς να παραιτηθεί από τη θέση του, ανακηρύσσεται υποψήφιος άλλου κόµµατος! Πρωτόγνωρα πράγµατα…

Ο διεθνής

Ο Αλέξης Τσίπρας συµφώνησε να συµµετάσχει στο Φόρουµ των ∆ελφών, αφού διασφάλισε ότι θα µιλήσει για ζητήµατα εξωτερικής πολιτικής και γεωοικονοµίας, χωρίς αναφορά στα εσωτερικά, και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, στη «Νέα Αριστερά» κ.λπ. Μέχρι τις ευρωεκλογές «κιχ» δεν θα ακούσουµε. Αλλά και µετά το πιθανότερο είναι ότι θα προτιµήσει να φύγει διακοπές, παρά να αναµειχθεί.

Το αποτέλεσμα μετράει

Η υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη µε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι ένα χαρτί που θα παίξουν οι εσωκοµµατικοί αντίπαλοι του Νίκου Ανδρουλάκη την επόµενη µέρα των ευρωεκλογών, εφόσον το αποτέλεσµα δεν είναι ικανοποιητικό, εφόσον δηλαδή το κόµµα τους δεν βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Εις εξ αυτών έλεγε στην παρέα του ότι ο Ανδρουλάκης υποσχέθηκε γκολ, αλλά έβαλε αυτογκόλ. Το αποτέλεσµα θα δείξει, διότι υπάρχουν και άλλοι που λένε ότι ο Ζαγοράκης θα φέρει περισσότερους από αυτούς που θα διώξει.

Ζυμώσεις και ειρωνείες

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ προερχόµενα από τη ∆ΗΜ.ΑΡ. και άλλοι ανήσυχοι κεντροαριστεροί έχουν στα σκαριά πολιτική κίνηση για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Αξιόλογοι άνθρωποι, µε δηµόσιο λόγο, «έµπειροι», όπως µου µεταφέρθηκε από κάποιους που διακατέχονται από την αλαζονεία της νεότητας. ∆εν γνωρίζω αν θα καταφέρουν κάτι, πάντως το γεγονός ότι οι ζυµώσεις δίνουν και παίρνουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς -παραµονές ευρωεκλογών- δείχνει ότι κάτι φταίει. Εξ ου και η έκδηλη αγωνία αυτών που τις αντιµετωπίζουν µε ειρωνική διάθεση.

Αρνηση

Η πολιτική αναλύτρια Μαρία Καρακλιούµη απέρριψε την πρόταση που δέχθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής µε το ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛ. Παπανδρεϊκή, αναγνωρίσιµη, µε µεγάλη τηλεοπτική εµπειρία και επιτυχηµένη πορεία στην Αυτοδιοίκηση και στον χώρο των δηµοσκοπήσεων, θα προσέφερε µε την παρουσία της πολλά. Αλλά οι προσωπικές και επαγγελµατικές της υποχρεώσεις την κράτησαν µακριά. Η άρνηση έγινε µε «συντροφικό» µήνυµα.