Με µεγάλη επιτυχία και υψηλή προσέλευση κοινού πραγµατοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης ατοµικής έκθεσης της Elena Kos (Έλενας Κωνσταντοπούλου) µε τίτλο «Ανταύγειες φωτός - Light codes», στην γκαλερί «artworx», στην Κηφισιά που θα διαρκέσει εως τις 18 Μαΐου . Στο πλευρό της ζωγράφου στάθηκε η µητέρα της, πρεσβευτής ε.τ., συγγραφέας και ιστορικός, Φωτεινή Τοµαή, ενώ το «παρών» έδωσαν ο πατέρας της, νοµικός και πολιτικός, Νίκος Κωνσταντόπουλος, και η αδελφή της, επίσης πολιτικός, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία ξενάγησε προσωπικά στα έργα της έκθεσης η καλλιτέχνις.

elena_konstantopoulou_foteini_tomai
Η καλλιτέχνις με τη μητέρα της, πρεσβευτή ε.τ., Φωτεινή Τομαή


Η Ελενα Κωνσταντοπούλου µίλησε αποκλειστικά στο «Secret» και στη Σάσα Σταµάτη για τον τοκετό στο νερό ως την πηγή έµπνευσής της για τον κύκλο της ζωής, καθώς και για τη στήριξη από τους γονείς της. Μάλιστα, σε λίγες ηµέρες θα βραβευτεί στο Παρίσι ως η καλύτερη Ευρωπαία καλλιτέχνιδα της χρονιάς (PitturiAmo Prestigious Artist of the Year 2024).

elena_konstantopoulou_nikos_konstantopoulos
Η Έλενα Κωνσταντοπούλου με τον πατέρα της, πολιτικό και συγγραφέα, Νίκο Κωνσταντόπουλο


«Ανταύγειες φωτός» ο τίτλος της έκθεσής σας. Μιλήστε µας γι’ αυτήν.

Η έκθεσή µου χαρακτηρίζεται από έντονα χρώµατα, τα οποία είναι προϊόν της αντανάκλασης του φωτός του ήλιου πάνω σε καθετί στον πλανήτη. Συµβολικά µιλάω για το φως αυτό που πέφτει πάνω µας και αποκαλύπτει τα χρώµατα που κρύβουµε και εµείς µέσα µας.

elena_konstantopoulou_artworx
Οι γκαλερίστες του Αrtworx, Μαρία Ξανθάκου και Ιζαμπέλα Φρανσές, με την καλλιτέχνιδα και την αδερφή της, Ζωή Κωνσταντοπούλου


Από πού εµπνέεστε;

Από τη ζωή, το θαύµα της ζωής και τη φύση.

Πώς αποφασίσατε να γεννήσετε στο νερό;

Ενιωθα πολύ πιο άνετα µέσα στο νερό. Είναι ένα στοιχείο που αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωής µου, αφού κάνω µπάνιο όλο τον χρόνο στη θάλασσα. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι κάτι που εύχοµαι όλες οι µανούλες να καταφέρουν να βιώσουν, γιατί µέσα από εκεί γεννιέται και η δύναµή µας. Λυπάµαι και θυµώνω που έχουν µεταδώσει στις γυναίκες την αβεβαιότητα και τον φόβο γύρω από την κύηση και τον τοκετό. Εκτός από ένα µωρό, γεννιέται και µια µητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού και, µέσα από αυτήν, µια οικογένεια. Είναι πολύ σηµαντικό να προστατεύουµε την οικογένεια στην αρχή της δηµιουργίας της και να έχει όλη τη στήριξη που εκείνη επιθυµεί.

Ήταν η επιλογή σας αυτή στοιχείο έµπνευσης για την έκθεσή σας, αφού, όπως λέτε, αναφέρεται στον κύκλο της ζωής;

Φυσικά. Οπως, εξάλλου, ακολουθεί και η ίδια η φύση τους κύκλους ζωής των φυτών, των εποχών, του φεγγαριού, τις ζωές των ανθρώπων... Η ζωή είναι σαν ένα σχήµα σπιράλ, σαν ένα κοχύλι, που ολοένα και ανοίγει και ποτέ δεν σταµατά να µεγαλώνει.

Η οικογένειά σας µε ποιον τρόπο βιώνει τη διαδροµή σας αυτή στον κόσµο της Τέχνης;

Με απόλυτη ευτυχία και υποστήριξη. Είµαι ευγνώµων να έχω την αγάπη και την ενθάρρυνση των γονιών µου και τώρα του συζύγου µου. Οι τρεις αδελφές µου πάντοτε αγαπούσαν τις δηµιουργίες µου και µου στέκονταν η καθεµιά µε τον δικό της τρόπο.

Η σχέση σας µε την πολιτική; Πώς µπορέσατε να ξεφύγετε από το µικρόβιό της ζώντας σε ένα σπίτι µε έντονες πολιτικές κλίσεις;

Το δικό µου κάλεσµα ήταν διαφορετικό...

Από ποιον κληρονοµήσατε την καλλιτεχνική φλέβα;

Θα έλεγα και από τους δύο γονείς µου.

Η µητέρα σας είναι µια σπουδαία προσωπικότητα. Τι είναι αυτό που θαυµάζετε σε αυτήν;

Τον αυθορµητισµό της και το ότι παραµένει νεανική ψυχή.

Μια ωραία παιδική ανάµνηση;

Ενα Πάσχα στην Υδρα και µια παράσταση στην Επίδαυρο. Είχα εντυπωσιαστεί πολύ από τον χώρο...

Η πιο δύσκολη στιγµή της ζωής σας;

Ενα πρόβληµα υγείας, που το ξεπέρασα χάρη στη δύναµη και τη στήριξη που µου χάρισε η φύση.

Ποια είναι τα επόµενα καλλιτεχνικά σας βήµατα;

Ξεκινώντας από το τώρα, σε λίγες ηµέρες πηγαίνω στο Παρίσι να παραλάβω το βραβείο µου ως της καλύτερης Ευρωπαίας καλλιτέχνιδας της χρονιάς (PitturiAmo Prestigious Artist of the Year 2024) για το έργο µου «Timeline leap», που µάλιστα προβλήθηκε σε video wall στην Times Square της Νέας Υόρκης. Επίσης, η προετοιµασία της νέας µου έκθεσης και η συµµετοχή µου σε διεθνή έκθεση στο Τόκιο, µε ένα θέµα που είµαι βέβαιη πως θα προκαλέσει αίσθηση και συνδέεται µε εθνική µας υπόθεση.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών