Ο Παύλος Κουρτίδης είναι Έλληνας ηθοποιός και χορογράφος, γεννημένος στο Βούπερταλ της Γερμανίας, και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή του είναι από την Ποντοηράκλεια του Δήμου Παιονίας. Σπούδασε στο «Arts Ed London Schools». Το 1994 μετακόμισε στην Αθήνα. Το 2005 ίδρυσε το Χοροθέατρο «Pavlos Kourtidis» και το 2009 το Θέατρο «ΠΚ».

Ο Παύλος Κουρτίδης μίλησε στο parapolitika.gr και το Γιάννη Ξυνόπουλο δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την σημαντική πορεία του στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Αγαπητέ κ. Κουρτίδη είστε χρόνια στο θέατρο, και με δικό σας θέατρο για πολλά χρόνια. Το «ΠΣ» στο Νέο Κόσμο. Τώρα, μέσω της τηλεόρασης, πρώτα στις «Άγριες Μέλισσες» και τώρα στο «Κόκκινο Ποτάμι» έχετε κάνει επιτυχία και σχεδόν θα τολμούσα να πω μια δεύτερη καριέρα. Σας αναγνωρίζουν στο δρόμο;

«Κάνω αυτό που αγαπώ. Το θέατρο και η τηλεόραση είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Απλά ήταν προσωπική επιλογή να κάνω μόνο θέατρο μέχρι που μου γεννήθηκε η ανάγκη να εκτεθώ και τηλεοπτικά.

Κάτι μου δημιουργεί έντονα την διάθεση να ζω τις ζωές των άλλων. Γίνεται σχεδόν κυρίαρχο μέρος της καθημερινότητας μου. Έτσι λοιπόν θα έλεγα ότι μετά τις "Άγριες Μέλισσες" και τον "Λιά" υπήρξαν σημαντικές συνεργασίες όπως η σειρά "Βαρδιάνος στα σπόρκα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην ΕΡΤ και ο ρόλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην ταινία/ντοκιμαντέρ "Η έναρξη της Επανάστασης 1821" σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη.

Τώρα έχω την χαρά να υποδύομαι τον Κο Χριστοδούλου στο "Κόκκινο Ποτάμι η συνέχεια". Πρόκειται για τον 2ο κύκλο που αρχίζει από την 19η Μαΐου 1919 και μας ταξιδεύει έως το 1924, μια σειρά που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα παντρεύοντας την μυθοπλασία χωρίς να αλλοιώνεται το πραγματικό ιστορικά γεγονός.

Ο Επαναπατρισμός των Ελλήνων του Πόντου, η έντονη διαμάχη των Βασιλικών και των Βενιζελικών, ο εθνικός διχασμός, η εκμετάλλευση των "προσφύγων" στην ίδια τους την πατρίδα και η προσπάθεια να προκόψουν στην νέα τους ζωή οι Έλληνες του πόντου, μέχρι τον πόλεμο στην Σμύρνη και φυσικά τον έρωτα που πάντα παίζει σημαντικό ρόλο μέσα από την ματιά του Μανούσου Μανουσάκη.

Θα μπορούσα να γράφω ώρες ολόκληρες για αυτή την σειρά που προσωπικά θεωρώ πως μεταφέρει πέρα από την ψυχαγωγία και την ίδια την ιστορία μας. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε εν μέσω γυρισμάτων σε διάφορες περιοχές όπως η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, περιμετρικά της Αθήνας, ενώ είχαν προηγηθεί γυρίσματα μέχρι την Βέροια και την Ξάνθη. Όλα σχεδόν σε φυσικούς χώρους και ιστορικά κτίρια.

Ένα καθόλου εύκολο εγχείρημα μηνών όπου προσωπικά έκανα φίλους, γνώρισα και γνωρίζω αξιόλογους συναδέλφους και έτσι όλοι μας πραγματικά αγαπήσαμε "Το Κόκκινο ποτάμι". Αξίζει κάθε δευτερόλεπτο.



Όσον αφορά τον ρόλο μου, ο Κύριος Χριστοδούλου είναι ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος φιλοβασιλικός και υποκινητής πολλών – αν όχι όλων των γεγονότων στο Καραμπουρνάκι στην Θεσσαλονίκη (τόπος υποδοχείς και εγκαταστάσεις των προσφύγων) ως και την προσπάθεια να φύγει από την εξουσία ο τότε κυβερνήτης Ελευθέριος Βενιζέλος, με θεμιτό η αθέμιτο τρόπο.

Ο Χριστοδούλου είναι αδίστακτος, αγαπάει το χρήμα τις γυναίκες και μπροστά στην εξουσία δεν υπολογίζει τιποτα. Ενώ πρόκειται για πρόσωπο μυθοπλασίας είμαι πεπεισμένος πως εκείνη την τραγική περίοδο υπήρχε κάποιος Χριστοδούλου, τον οποίο δυστυχώς συναντάμε διαχρονικά μέχρι και σήμερα.

Ένας κεντρικός ρόλος της ιστορίας στην σειρά και κομβικός για εμένα. Ευγνώμων! Σίγουρα έχει πολλά ακόμα να πει και να κάνει στην συνέχεια της σειράς ο Χριστοδούλου».


Πιστεύετε ότι η αναγνωρισιμότητα βοηθά τον ηθοποιό, και αν ναι σε ποιο επίπεδο;

«Είναι ευχάριστο να σου λένε οι άνθρωποι καλημέρα, σαν να σε γνωρίζουν από πάντα. Γίνεσαι χωρίς να το συνειδητοποιείς μέρος της καθημερινότητας τους μιάς και μπαίνεις μέσα στο σπίτι τους. Γενικά πιστεύω πως είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται η δουλειά σου. Η αναγνωρισιμότητα δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός και ούτε πιστεύω πως καθορίζει την αξία σου.

Εκθέτεις δημόσια την δουλειά σου γιατί απλά αυτή είναι η ανάγκη της τηλεόρασης και του θεάτρου.

Τώρα, εάν υπάρχει κάποιος ηθοποιός που νιώθει ότι μπορεί μέσα από την αναγνωρισιμότητα του να παριστάνει, τον ξερόλα, τον άντρα τον βαρύ και ασήκωτο, να κάνει κατάχρηση της όποιας θέσης, τότε ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν που δεν γνωρίζω και δεν θέλω να μάθω».

Ο ρόλος του κακού στη σειρά λένε σας πηγαίνει γάντι. Φοβάστε μήπως αυτό σας δώσει και στην συνέχεια ρόλο κακού;

«Δεν ξέρω τους ποιοί το λένε πάντως τους ευχαριστώ. Ξέρω ότι μπορώ να ζυγίσω μέσα από την γραφή του σεναρίου τον ρόλο που μου προτείνουν. Καλός, κακός, δολοφόνος, υδραυλικός, μυστικός πράκτορας ότι και να είναι εάν έχει να πει κάτι ουσιαστικό θα το κάνω, αρκεί να μπορώ να με δω και εγώ μέσα στον ήρωά μου»


Πως είναι η συνεργασία με τον Μανούσο Μανουσάκη; Τι έχετε μάθει στο διάστημα της συνεργασίας μαζί του;


«Είναι προνόμιο για έναν ηθοποιό να βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του.

Είμαι τυχερός που συνεργάζομαι μαζί του και νιώθω έντονα την ευθύνη να με κυνηγάει για κάθε ρόλο που μου εμπιστεύεται. Θα σε καθοδηγήσει, θα σε ακούσει αν χρειαστεί και πάνω από όλα είναι σχεδόν ακούραστος που ντρέπομαι να νιώθω κουρασμένος. Έχει όλα αυτά τα προτερήματα που δεν μπορείς παρά να τον θαυμάσεις. Οι στιγμές των γυρισμάτων είναι όλες μοναδικές, εννοώ πως όταν, τουλάχιστον εγώ, ακούω την γνώριμη φωνή να λέει "και πάμε" είναι η στιγμή που χάνομαι στον εκεί κόσμο και επανέρχομαι στον "εδώ" μόνο όταν ακούσω ξανά την ίδια φωνή να λέει "Μμμμάλιστα".

Νομίζω είναι όπως και στην πυγμαχία, όπου ο πυγμάχος έχει μάθει να ακούει μέσα από τις τόσες φωνές μόνο του προπονητή του. Είναι πραγματικά όμορφο ταξίδι και εμπειρία μεγάλη. Σίγουρα όταν θα φύγω, θα φύγω καλύτερος… Ο Μανούσος Μανουσάκης είναι μια κατηγορία από μόνος του.

Τι έχω μάθει:

Αφοσίωση, Αυθορμητισμός, Επιμέλεια είναι το κλειδί. Πιστεύω πως είναι το μυστικό συστατικό της καλής συνεργασίας».


Κάνετε σχέδια για το μέλλον;

«Έκανα, κάνω και θα κάνω σχέδια για το μέλλον. Και όνειρα...»

Γνωρίζω ότι κάνετε και αρκετά πράγματα στο εξωτερικό. Νομίζω ότι έχετε ήδη συμμετάσχει σε κάποιες ξένες παραγωγές και ότι πάλι συζητάτε μια καινούρια.

«Ναι όντως συνεργάζομαι με παραγωγές στο εξωτερικό και στα μέσα του 2023 θα αρχίσουν τα γυρίσματα της Γερμανικής σειράς "Die Geisterjäger" η οποία σειρά θα παιχτεί σε μεγάλη παγκόσμια πλατφόρμα και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος.


Τι έχει βοηθήσει σ΄αυτές τις συνεργασίες;

«Δεν είναι εύκολη η προσέγγιση σε μεγάλες παραγωγές στο εξωτερικό. Το γεγονός όμως που πιστεύω πως με βοηθάει είναι η ευκολία μου στην κίνηση, λόγο του χορού και φυσικά οι δυο γλώσσες που μιλάω, τα αγγλικά και τα γερμανικά. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται και τύχη η μάλλον να βρεθείς την κατάλληλη στιγμή εκεί που πρέπει».


Έχετε γεννηθεί εκτός Ελλάδος ; Επιλέξατε να ζήσετε εδώ. Θα φεύγατε από την Ελλάδα για μια άλλη ζωή και καριέρα εκτός;

«Την Ελλάδα την αγαπώ και γι' αυτό ζω εδώ. Εάν μου γίνει μια πρόταση και ο ρόλος με εκφράζει σίγουρα δεν θα έλεγα όχι και θα ζύγιζα τα συν και τα πλην.

Αν κάτι μου αρέσει και διεκδικώ διακαώς, γιατί είναι αν θέλεις το πάθος και η αγάπη μου. Είναι να μου δίνονται ρόλοι και να καταφέρνω να τους αναδεικνύω. Άρα θα ήταν οριακά αστείο να μου έρθει η ευκαιρία και να πω όχι.

Η μόνη περίπτωση να αρνηθώ θα ήταν εάν οι συνθήκες έθιγαν την αξιοπρέπεια μου».


Ποια είναι η ευχή σας για το 2023;

«Θα τα πω και ας ακούγονται κλισέ. Υγεία, αγάπη και προσωπική και επαγγελματική επιτυχία στον καθένα ξεχωριστά. Ίσως το 2023 να είναι η χρονιά μας».