Περίληψη

Αμερική 1900
Και είπε ο Θεός. Ας πρασινίσει η γη. Και δημιούργησε έναν κήπο στην Εδέμ προς την Ανατολή.

Μια γυναίκα, η Κάθυ, βρίσκεται βαριά κακοποιημένη στην πόρτα του Αδάμ Τρασκ.Ο άνδρας την ερωτεύεται. Η γυναίκα μένει έγκυος. Ένας παράδεισος προετοιμάζεται. Όμως τίποτα δεν κρατάει για πάντα...

Σχεδόν 17 χρόνια μετά, οι δίδυμοι, Κάλεμπ και Ααρών, ενώ πιστεύουν ότι η μητέρα τους πέθανε στη γέννα, έρχονται αντιμέτωποι με την πιο σκληρή αλήθεια. Όλα βγαίνουν στο φως. Και τότε οι ήρωες αναγκάζονται να αναζητήσουν τον δρόμο για την δική τους Εδέμ.

Το εμβληματικό έργο του John Steinbeck έρχεται στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή, σε μια παράσταση γεμάτη μυστήριο και συνεχείς ανατροπές.

Ο συγγραφέας, αντλώντας έμπνευση από την Βίβλο και την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», πλάθει τους πιο γοητευτικούς του χαρακτήρες, ενώ εξετάζει σε βάθος διαχρονικά θέματα όπως το αιώνιο ερώτημα «Τι είναι καλό και τι κακό», την αναζήτηση της ευτυχίας, το ανεξήγητο της αγάπης και τις συνέπειες της απουσίας της.



Ο ηθοποιός Γιώργος Ζώης μίλησε στo parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο για την παράσταση «Ανατολικά της Εδέμ» του John Steinbeck.

Το εμβληματικό έργο του John Steinbeck έρχεται στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή, σε μια παράσταση γεμάτη μυστήριο και συνεχείς ανατροπές, δώστε μας μια εικόνα τι θα παρακολουθήσουμε;

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο. Μια γυναίκα θα βρεθεί στην πόρτα του Αδάμ Τράσκ, κακοποιημένη, εκείνος θα την φροντίσει, θα την ερωτευτεί και θα την παντρευτεί. Όταν η γυναίκα γεννήσει τα δίδυμα μωρά τους, όλα θα ανατραπούν. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Κρυμμένα μυστικά αποκαλύπτονται και το κουβάρι της αλήθειας ξετυλίγεται ως το τέλος. Οι ανατροπές είναι πολλές όπως και οι αποκαλύψεις».


Πείτε μας λίγα λόγια για το δικό σας ρόλο…

«Ο Αδάμ Τράσκ είναι ένας άνδρας που κουβαλάει στην ψυχή του ένα βαρύ φορτίο από το παρελθόν του, από τα παιδικά του χρόνια. Κουβαλάει το παιδί που μεγάλωσε με έναν σκληρό πατέρα, χωρίς αγάπη και τρυφερότητα, που δεν έχει νιώσει την ζεστασιά μιας αγκαλιάς. Αυτός ο άνδρας εναποθέτει όλες του τις ελπίδες και τα όνειρα για ευτυχία σε μια γυναίκα. Την Κάθυ. Όμως…»

Γιώργος Ζώης «Ανατολικά της Εδέμ»

Το έργο πραγματεύεται τη ζωή μιας βαριά κακοποιημένης γυναικάς και γι΄ αυτό το καθιστά άκρως επίκαιρο, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για την υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα μας;

«Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει η σκέψη μας. Η ζωή κάθε πλάσματος έχει αξία. Κανείς δεν είναι καλύτερος από κανέναν. Κανένας δεν ανήκει σε κανέναν. Δεν είναι κτήμα μας οι άνθρωποι. Συμπορευόμαστε, συνυπάρχουμε, πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε, να καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους. Η βία είναι τρομαχτική. Και πια, ας συνειδητοποιήσουμε, πως "κανείς δεν σκοτώνει και δεν κακοποιεί και δεν βασανίζει από αγάπη". Από μίσος για τον εαυτό του και τους άλλους, από μια μανία για εξουσία πράττει. Και για άλλους πολλούς λόγους, εκτός από την αγάπη».

Γιώργος Ζώης «Ανατολικά της Εδέμ»

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με την ηθοποιία;

«Η αγάπη μου για το θέατρο, οι ταινίες που έβλεπα και με μάγευαν με έκαναν να θέλω να ασχοληθώ με την ηθοποιία. Το ότι μπορείς να μπεις σε έναν κόσμο και να το «ζήσεις» για λίγο».

Είναι εύκολο για ένα ηθοποιό να διαχειριστεί τα συναισθήματα του;

«Εύκολο ή δύσκολο αυτή είναι η δουλειά του. Να αναγνωρίζει και διαχειρίζεται τα συναισθήματα του, να τα ζυγίζει κάθε φορά και να προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα. Να μην φοβάται να τα δείξει. Γιατί μέσα από τη δουλειά φανερώνονται κομμάτια μας. Ο ηθοποιός οφείλει να τα προσφέρει».

Γιώργος Ζώης «Ανατολικά της Εδέμ»

Έχει υπάρξει δουλειά που θα επιθυμούσατε να ήσασταν μέρος αυτής;
«Είναι πολλές οι δουλειές που έχω θαυμάσει. Όμως δεν μένω στο τι θα ήθελα να έχω κάνει. Προτιμώ να χαίρομαι με αυτά που κάνω»!

Η τηλεόραση πιστεύετε ότι έχει να δώσει στο θεατή τροφή για σκέψη ή μόνο το θέατρο το πράττει αυτό;
«Από παντού παίρνουμε υλικό. Όλα είναι χρήσιμα στη ζωή. Μια καλή παράσταση, μια καλή σειρά, μια καλή ταινία, μια καλή παρέα. Ακόμα και ένα τυχαίο χαμόγελο στο δρόμο ή μια καλημέρα μπορούν να μας τροφοδοτήσουν και να γίνουν τροφή για σκέψη»!!

Γιώργος Ζώης «Ανατολικά της Εδέμ»

Συντελεστές

Επιλογή Δραματολογίου - Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Αργυρώ Καπαρού
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σκηνικά - Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νικόλαος Μαρμαροτούρης, Σταμάτης Μπαντούνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάιρα Ξύδη
Φωτογραφίες – teaser : Λάμπρος Ρουμελιωτάκης
Ηχοληψία και programming: Νίκος Πιτλόγλου – StudioArion
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble



Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί:

Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Ανδρέας Ζάκας, Γιώργος Ζώης, Σταμάτης Μπαντούνας, Τίτος Πινακάς, Σοφία Σιμοπούλου, Ποπέτα Σούκου, Κωνσταντίνος Τσιούγκος.


Πληροφορίες



Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)
Παραστάσεις: Παρασκευή 21:00*, Σάββατο 18:00
Διάρκεια: 105΄

*Κάθε Παρασκευή, στο φουαγέ του Αγγέλων Βήμα, μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στο γοητευτικό κλίμα του Steinbeck με αναγνώσεις κειμένων του, πρωτότυπη μουσική της Αργυρώς Καπαρού και freebar με κρασί και αναψυκτικά, που περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου.

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)
Προπώληση εισιτηρίων: Aggelonvima.gr - Viva.gr
Πληροφορίες-Κρατήσεις 210-5242211

Γιώργος Ζώης «Ανατολικά της Εδέμ»