Δύο εβδομάδες έχουν μείνει μέχρι την πρώτη Κυριακή των εκλογών και στο Μαξίμου προσπαθούν με κάθε τρόπο να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα. Με φόντο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ψαλίδα να μην κλείνει, τον Πολάκη, αλλά και τις σχέσεις της οικογένειας Τσίπρα με τη Χούντα, στην κυβέρνηση έχει μπει μπροστά η «μονταζιέρα». 

Διαβάσε επίσης την ανάλυση των Παραπολιτικών: Οι αναποφάσιστοι ψηφίζουν ΝΔ

Μια αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία ήταν αρκετή για να βγουν από την αφάνεια οι Τζανακόπουλος και Παππάς, αλλά και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε τη θέση πως, αν κι εφόσον κλάδος ή επιχείρηση έρθει σε συμφωνία, τότε μπορεί αυτή να υπερτερεί της συλλογικής. Ανέφερε, ως ένα παράδειγμα, ακόμη κι αν εργοδοτης κι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση συμφωνήσουν σε επταήμερη εργασία με αυξημένες αποδοχές και δικαιώματα. Πέραν του ότι μίλησε για 7ήμερη λειτουργία επιχείρησης και όχι υπαλλήλων, αυτό που θέλησε να καταδείξει είναι ότι η εργασιακή πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Στην ανακοίνωση της ΝΔ, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και την επίθεση από το Μαξίμου, τονιζόταν ότι η κ. Αχτσιόγλου έχει συναινέσει σε μια τέτοια σύμβαση, στην εταιρεία Παπαστράτος, για 7ήμερη εργασία.

«Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της. Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με την συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους» αναφέρει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η «μονταζιέρα» πήρε φωτιά και το Διαδίκτυο -ειδικά το Twitter- κατακλύστηκε από «τρολιές», με ύβρεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τη γνωστή καφενειακή βεβαιότητα ότι η ΝΔ μετά από αυτό, θα χάσει τις εκλογές.

Από κοντά και η Εφημερίδα των Συντακτών στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, η οποία ανακάλυψε τον νεοφιλελευθερισμό στο πρόγραμμα της ΝΔ....

Το μοντέλο Παπαστράτος

Τι ακριβώς συνέβη στην Παπαστράτος; Στις αρχές Μαΐου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «εγκαινιάζει ένα πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας στο εργοστάσιό της με το οποίο διασφαλίζεται η εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%. Πιο συγκεκριμένα, όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο.

Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%.»

Και συνεχίζει η ανακοίνωση της εταιρείας: «Η μείωση στον χρόνο εργασίας αποφασίστηκε με γνώμονα τη διασφάλιση ενός ισορροπημένου, ασφαλούς και φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου, σε διεθνές επίπεδο. Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονου και εποικοδομητικού διαλόγου με το σωματείο των εργαζομένων της Παπαστράτος, επικυρώθηκε στη Γενική Συνέλευση από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και επισημοποιήθηκε με την σχετική τροποποίηση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.»