Κοινός εχθρός μας ο λαϊκισμός, ήταν το μήνυμα του υποψήφιου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, στην επίσημη πρεμιέρα της προεκλογικής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία έγινε στην Αθήνα.

«Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το να παρουσιάσει κανείς τις θέσεις του για την Ευρώπη εδώ στην Αθήνα. Εδώ γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας. Εδώ δημιουργήθηκε η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την Κομισιόν και εξαπέλυσε τα βέλη του κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Οι απαντήσεις, οι γλυκές υποσχέσεις για το μέλλον. Αυτά έζησαν οι Έλληνες, όταν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα. Μην ψηφίζετε αυτούς που δε μπορούν να προσφέρουν αυτά που σας είπαν κάποια στιγμή».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επεσήμανε: «Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού είπαν ότι θα με υποστηρίξουν. Για το μέλλον της Ευρώπης. Θα ηγηθούμε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μέλλον. Την επόμενη φορά που θα είμαι εδώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας». Για να προσθέσει ότι το «όχι» που αναφώνησε στο 'λαϊκισμό' ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ηχηρό.

Ο κ. Βέμπερ σημείωσε ότι πρέπει να επανέλθει στην πρώτη γραμμή η έννοια της εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας πως το ΕΛΚ ξέρει πώς θα ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο της Ευρώπης. «Ο τίτλος αυτού του κεφαλαίου θα είναι η Ευρώπη των όλων. Οι υποσχέσεις μας βασίζονται σε όσα αφουγκραστήκαμε από τον κόσμο. Έλαβα ένα έγγραφο με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια. Συγγνώμη, δεν είναι οι γραφειοκράτες αυτοί που θα αποφασίσουν. Είναι οι άνθρωποι που θα δώσουν εντολή για το τι θέλουμε να πετύχουμε» είπε.

Και περιέγραψε τους τρεις πυλώνες του προγράμματός του:

Δυνατή Ευρώπη, με το βλέμμα στην ασφάλεια.

-Έξυπνη Ευρώπη και

-Ευγενή Ευρώπη. Μία Ευρώπη υπεύθυνη για το περιβάλλον.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τον Μάνφρεντ Βέμπερ στο κτίριο όπου υπογράφηκε η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΕ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ και το ΕΛΚ την επόμενη περίοδο απάντησε με τις φράσεις «ως εδώ-είναι ντροπή» στον Αλέξη Τσίπρα για την στοχοποίηση του Μάνφρεντ Βέμπερ και τις συνεχείς επιθέσεις σε βάρος του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Κομισιόν.

«Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι αποδεδειγμένα φίλος της Ελλάδας. Ο Τσίπρας λέει ψέματα και τον στοχοποιεί γιατί ο Μάνφρεντ γνωρίζει από πρώτο χέρι τους θλιβερούς χειρισμούς που έκανε το 2015» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την τελευταία συλλογή προβολών για τη σύνθεση της επόμενης Ευρωβουλής (δεδομένα δημοσκοπήσεων που συλλέχθηκαν μέχρι τις 15 Απριλίου), το ΕΛΚ θα είναι στην πρώτη θέση με 180 έδρες, ακολουθούμενο από την ομάδα των Σοσιαλιστών με 149 έδρες.