Σκληρό μήνυμα κατά της Τουρκίας έστειλε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου του, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Σήμερα καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό @kmitsotakis  στη συνεδρίασή μας. Δεν θα ανεχτούμε την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Στεκόμαστε σταθερά με την #Ελλάδα και την #Κύπρος στην υπεράσπιση των συνόρων και των χωρικών υδάτων τους», σημειώνει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ σε ανάρτησή της στο Twitter (στα ελληνικά) και ζητά ευρωπαϊκή αντίδραση σε δύο επίπεδα:

 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ. που συνεδριάζει στις 24-25 Σεπτεμβρίου) «θα καθορίσει τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε νέες οικονομικές κυρώσεις. Εάν οι προκλήσεις συνεχιστούν, ο Erdogan πρέπει να χτυπηθεί εκεί που πονάει περισσότερο - στο πορτοφόλι του».

 Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. «Ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Πρέπει να τερματίσουμε τη διαδικασία ένταξης και να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση βασισμένη στην ιδέα της συνεργασίας, στην οποία δεν είμαστε όμηροι», είναι το μήνυμα που στέλνει η ομάδα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

 «Είναι ανεπίτρεπτο για την Ευρώπη να υποχωρεί κάθε φορά που ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας και να παραβιάσει τις μεταναστευτικές μας συμφωνίες. Πρέπει να αλλάξουμε το παιχνίδι. Δεν θα εκβιαστούμε!», καταλήγει η παρέμβαση του ΕΛΚ.

 Στήριξη Βέμπερ στην Ελλάδα

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε με τεκμήρια τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, μοιράστηκε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

 Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, όμως πραγματικός διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

 Ο κ. Βέμπερ εξέφρασε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αμέριστη στήριξή του στις ενέργειες της Ελλάδας που αποσκοπούν στη φύλαξη των ευρωπαϊκών-ελληνικών συνόρων και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο.

 Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τους συμμετέχοντες να συγχαίρουν την Ελλάδα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

 Όπως τονίζουν από την Πειραιώς, «με δεδομένη την ξεκάθαρη στήριξη του κ. Weber στην Ελλάδα στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, χρήσιμο θα ήταν αυτοί που μέχρι πρότινος τον αποκαλούσαν ανθέλληνα, να διευκρινίσουν ποια είναι η στάση της δικής τους Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE), απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία».

 Στην τηλεδιάσκεψη παρών ήταν επίσης ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.