Tο όραμά του για ένα επιτελικό, αποτελεσματικό κράτος, που θα σέβεται τους δημοσίους υπαλλήλους και θα εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, για μια Δημόσια Διοίκηση σύγχρονη και αποκομματικοποιημένη, θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το Πάσχα. Η πρόταση της Ν.Δ. για το κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση είναι στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη, τη Γραμματεία Προγράμματος, με επικεφαλής τον Γιώργο Στεργίου, και τους συμβούλους του για τη Δημόσια Διοίκηση, με επικεφαλής τον Λεωνίδα Χριστόπουλο.

Αυτό θα είναι το τέταρτο σκέλος του κυβερνητικού προγράμματος που θα παρουσιαστεί σε δημόσια εκδήλωση, μετά την Παιδεία, την Υγεία και τις υποδομές, ενώ θα ακολουθήσει το κομμάτι για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια. Η αρχιτεκτονική του κράτους, δηλαδή η δημιουργία ενός επιτελικού κράτους και η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων -όπως η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και η πρωτοβάθμια Υγεία-, θα έχει κομβική θέση στη «γαλάζια» πρόταση. Σημαντική θέση θα έχει και η επέκταση των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών. «Οδηγηθήκαμε στην κρίση γιατί εδώ και πολλές δεκαετίες το κράτος (υπουργεία, οργανισμοί, συνδικαλιστές και διοικούντες), το πολιτικό σύστημα δηλαδή, ξέχασε τον λόγο για τον οποίο υπάρχει. Το κράτος, αντί να εξυπηρετεί τον πολίτη και την πατρίδα, άρχισε να εξυπηρετεί πρώτα τον εαυτό του», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα του προβλήματος που θέλει να διορθώσει ως κυβέρνηση.

Στο πρόγραμμα της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προβλέπονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων - πλην των περιπτώσεων των επιόρκων. Προβλέπεται, ωστόσο, σημαντική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, που έχει εκτοξευτεί τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, των γενικών και ειδικών γραμματέων (ακόμα και κατά 50%), αλλά και των μετακλητών υπαλλήλων, που με βάση τα τελευταία στοιχεία της απογραφής (Δεκέμβριος 2018) έχουν φτάσει τους 1.700. Προβλέπεται επίσης η επαναφορά της ετήσιας αναλογίας προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο 1 προς 5. Το μοντέλο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα συνδεθεί και με τον προγραμματισμό των προσλήψεων, αφού για την κάλυψη αναγκών θα λαμβάνεται υπόψη και ποια κενά μπορούν να καλυφθούν και μέσα από το σύστημα της κινητικότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται στον ρόλο του προϊσταμένου στο Δημόσιο. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αναβαθμίσει τον ρόλο και το κύρος των γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών. Για να γίνει αυτό, θα καταργήσει κατ’ αρχάς τις θέσεις των διοικητικών γραμματέων, τους οποίους εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε με αμιγώς κομματικά κριτήρια και μικροπολιτική σκοπιμότητα. Στη συνέχεια θα ενδυναμώσει τους προϊσταμένους της Δημόσιας Διοίκησης, με αλλαγή στον τρόπο επιλογής τους, τη στοχοθεσία, τις ευθύνες τους και τον τρόπο αξιολόγησής τους. Ενα άλλο στοιχείο της πρότασης που αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους είναι ένα νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, μοντέρνο, απλό και συγκροτημένο, που μεταξύ άλλων θα καταργεί τη συμμετοχή των συνδικαλιστών στα Πειθαρχικά Συμβούλια, την οποία επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

«Εργαλείο»

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο για την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε μέσω αυτού να αποκτούν νέες γνώσεις και να προχωρούν στην κατάρτισή τους.

Η μείωση της γραφειοκρατίας είναι κεντρικός στόχος του προγράμματος της Ν.Δ. και διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα: πρώτον, στην απλούστευση των διαδικασιών για τους πολίτες, μέσω και της αναβάθμισης των ΚΕΠ, και στη μείωση των γραφειοκρατικών βαρών για τις επιχειρήσεις. Δεύτερον, στην απλούστευση των ενδοδιοικητικών βαρών, δηλαδή, με άλλα λόγια, στη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει ο ίδιος ο δημόσιος υπάλληλος όταν προσπαθεί να ασκήσει σωστά τα καθήκοντά του και χάνεται μέσα σε έναν κυκεώνα ρυθμίσεων και διατάξεων. Θα γίνει επίσης επαναξιολόγηση όλων των -χιλιάδων- υπογραφών που φτάνουν σε επίπεδο υπουργού, για να μειωθούν οριζόντια οι υπογραφές, να απλουστευθούν πολλές διαδικασίες, αλλά και να αποκομματικοποιηθεί ουσιαστικά το κράτος. Η Ν.Δ. σκοπεύει να εισαγάγει και νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, συνδεδεμένο με τη στοχοθεσία, τα παραδοτέα κ.ά., που θα σχετίζεται και με την εξέλιξη κάθε υπαλλήλου. Αλλαγές προβλέπονται και στο κλαδολόγιο, καθώς σήμερα στο Δημόσιο υπάρχουν περίπου 1.400 διαφορετικοί κλάδοι! Το μήνυμα που στέλνει ο κ. Μητσοτάκης στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως το έχει διατυπώσει ο ίδιος, είναι: «Γνωρίζω καλά ότι εντός του Δημοσίου υπάρχουν πάρα πολλοί υπεύθυνοι, εργατικοί και αφοσιωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Που ενάντια σε όλες τις δυσκολίες καταφέρνουν να επιτελούν το λειτούργημά τους. Τους τιμώ και τους συγχαίρω για την καθημερινή τους προσπάθεια. Θα σταθούμε δίπλα τους. Γιατί το δικό μας όνειρο είναι και το δικό τους όνειρο. Ενα κράτος χρήσιμο και αποτελεσματικό, στην υπηρεσία του πολίτη. Με καλές συνθήκες εργασίας, φιλικό προς την τεχνολογία. Ενα κράτος έξυπνο, που γνωρίζει πού πρέπει και πού δεν πρέπει να παρεμβαίνει». 

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/4/2019