Με τον Ποινικό Κώδικα καταπιάνεται τις τελευταίες ώρες η ελληνική κυβέρνηση προωθώντας αλλαγές. Στόχος μπορεί να είναι η αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όμως οι μεταρρυθμίσεις που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση μόνο τη νέα εποχή δεν φέρνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Βέβαια τα νέα νομοθετήματα, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, κινήθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες: «εξορθολογισμό των αδικημάτων, νέο ποινολόγιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και εναρμόνιση της νομοθεσίας στα διεθνή δεδομένα χωρίς εκπτώσεις στα ατομικά δικαιώματα» και όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις είναι πολλές και από όλους τους χώρους.

Όμως μερικές από τις τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπεται η μείωση ποινών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κίνηση που με βεβαιότητα ευνοεί τη Χρυσή Αυγή, με τις κατηγορίες που αλλά και σε άτομα που προχωρούν σε χρήση μολότοφ, όπως οι εκατοντάδες μπαχαλάκηδες του κέντρου.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι αντιδράσεις που προκάλεσε η εν λόγω κυβερνητική κίνηση δεν έρχονται μόνο από αντίπαλους πολιτικούς χώρους αλλά και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ακόμη και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με όσα προωθούνται.
Μάλιστα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στελέχη της προχωρούν σε προκλητικές και λάθος δηλώσεις.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του δημοσιογράφου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος δήλωσε πως «Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, δεν θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή κάτι αντίστοιχο».
Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας που στον κυβερνητικό βουλευτή «υπενθύμισε» τα θύματα της Marfin που έχασαν τόσο άδικα τις ζωές τους.

ΝΔ για Κυρίτση: Τα θύματα της Marfin δεν πέθαναν από βραχυκύκλωμα

Για θράσος χωρίς όριο κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση, καθώς όπως τονίζει και στην ανακοίνωσή της «το μόνο που απομένει στον κ. Κυρίτση είναι να πει στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin ότι οι άνθρωποί τους πέθαναν από βραχυκύκλωμα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Υπάρχει, άραγε, όριο στο θράσος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς όχι. Το μόνο που απομένει στον κ. Κυρίτση είναι να πει στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin ότι οι άνθρωποί τους πέθαναν από βραχυκύκλωμα. Μόνο ντροπή».
Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας το νέο Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε διαβούλευση και προβλέπει μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ: «Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, δεν θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή κάτι αντίστοιχο».

Βέβαια η Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε ήδη κατακρίνει την απόφαση της κυβέρνησης έχοντας σχολιάσει σχετικά πως: «Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ.

Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ.
Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου.

Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή».

Στο μεταξύ σήμερα με ανάρτησή του στο twitter ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν τους έφτανε ο Νόμος Παρασκευόπουλου, τώρα φέρνουν και Ποινικό Κώδικα "χάδι" για τους εγκληματίες. Αν δεν τον αποσύρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θα τον καταργήσει».

Καλογήρου: Ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία η δημόσια διαβούλευση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου, είχε απαντήσει σχετικά: «Η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ή προσποιείται ότι αγνοεί τη διαδικασία η οποία τηρείται κατά την επεξεργασία των κωδίκων. Επαναλαμβάνουμε, ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων.
Έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής, ότι η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς, ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, κατά την οποία προσδοκούμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Για το λόγο αυτό, όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί, θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Είναι επίσης γνωστό, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ».

ΚΚΕ: Ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής

Θέση επί του θέματος πήρε και το ΚΚΕ, που με σχόλιο από το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής, σχολιάζει: «Η αναθεώρηση του αρ. 187 του Ποινικού Κώδικα, που προωθείται με το νέο σχέδιο και προβλέπει μειωμένο πλαίσιο ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αντικειμενικά ευνοεί την υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στη μέχρι τώρα μεγάλη καθυστέρηση της σχετικής δίκης για την οποία έχει ευθύνη η κυβέρνηση».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στις τάξεις της Νεολαίας του ΣΥΡΖΑ, που με δική της ανακοίνωση τονίζει: «Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου για τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η εξέταση των επιμέρους άρθρων που προτείνονται από την Επιτροπή για την σύνταξη σχεδίου Ποινικού Κώδικα, αποκαλύπτει μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, οι οποίες οφείλουν άμεσα να επανεξεταστούν από το Υπουργείο και είτε να τροποποιηθούν ριζικά είτε να αποσυρθούν. Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού.

Αναφορικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ., ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής.

Αναφορικά με το Άρθρο 336 Π.Κ. και ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για την διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού. Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να «ανοίγει» για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να «κλείνει», βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος.

Απαιτούμε πριν την λήξη της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών, να μην δεχθεί την αλλαγή του πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να επανεξετάσει το νομικό ορισμό του βιασμού προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος.

Το επόμενο διάστημα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει με συνολική πρόταση για το Σχέδιο Νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Η Λοΐζου και η... αγάπη της για τη 17 Νοέμβη

Βέβαια αυτό δεν είναι το μοναδικό αγκάθι στην κυβέρνηση αφού οι αποκαλύψεις για τα πιστεύω της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνης Λοΐζου μόνο τιμητικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Με λίγα λόγια η κα Λοΐζου είναι όπως φαίνεται θερμή υποστηρίκτρια της 17Ν με παλιά της tweets να έρχονται στο φως της δημοσιότητας και να δείχνουν την ίδια να ζητά από «τα θύματα του Ξηρού να σηκωθούν και να μας ζητήσουν συγγνώμη».

Χαρακτηριστικά η Μυρσίνη Λοϊζου είχε γράψει στο Twitter επί λέξει: «Τα θύματα του Ξηρού θα έπρεπε να σηκωθούν και να μας ζητήσουν συγγνώμη», ενώ είχε υπερασπιστεί τον Δημήτρη Κουφοντίνα για τις άδειες που λαμβάνει από τη φυλακή.

Άμεση ήταν η αντίδραση και στους κύκλους της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτή την περίπτωση. Στενοί συνεργάτες τους προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνιζαν πως τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα για τη συμμετοχή της καθώς θυμίζουν προσβλητικές δηλώσεις που είχε αναφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα θύματα της 17Ν ενώ είχε υπερασπιστεί και τις άδειες που λάμβανε ο Δημήτρης Κουφοντίνας Μάλιστα, όπως σημείωναν από την Πειραιώς η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν άμεσα αν γνώριζαν τις δηλώσεις πριν την επιλέξουν ως υποψήφια Ευρωβουλευτή. «Αν γνώριζαν, σημαίνει ότι προφανώς δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτές. Αν δεν γνώριζαν, θα πρέπει να μας πουν αν και πως προτίθενται να αντιδράσουν», επεσήμαιναν χαρακτηριστικά.