Ηφράση «Δεν υπάρχει πεπονόφλουδα που να μην έχουμε πατήσει» ήταν μία από τις αγαπημένες του Ηλία Ηλιού, ενός εμβληματικού προσώπου της Αριστεράς. Αναφερόταν, φυσικά, στα ιστορικά και όχι μόνο λάθη που κατά καιρούς έκανε η Αριστερά.

Αρκετές δεκαετίες αργότερα, η ατάκα είναι απολύτως επίκαιρη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει συνεχώς τις... πεπονόφλουδες, με αποκορύφωμα τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του με αφορμή τον κοροναϊό. Είναι ενδεικτικό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διχάζεται ακόμα και για τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, η δημοφιλία του οποίου προσεγγίζει το 90%.

Και όμως... Τις τελευταίες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρισμένος στα δύο για τη στάση που πρέπει να έχει έναντι των υγειονομικών και οικονομικών μέτρων, αλλά και για τους αντιπολιτευτικούς τόνους που πρέπει να χρησιμοποιεί. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κομματικοί δημοσιογράφοι «πυροβολούν», πολλές φορές με ανοίκειο τρόπο, τον κ. Τσιόδρα και καλλιεργούν πολεμικό κλίμα. Μιλώντας με όρους social media, δημιούργησαν ένα hashtag υπό τον τίτλο «Θα λογαριαστούμε» και ξεκίνησαν έναν επικοινωνιακό πόλεμο κατά των βασικών προσώπων που χειρίζονται την υγειονομική βόμβα. Του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά. Τον τόνο δίνουν οι σκληροπυρηνικοί της Κουμουνδούρου και οι ακόλουθοί τους στα ΜΜΕ και στα social media. Oλο το προηγούμενο διάστημα το πάνω χέρι είχαν οι επονομαζόμενοι «πολάκηδες», που με κάθε τρόπο πίεζαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει τα λάβαρα της σύγκρουσης.

Σε σταθερή βάση, ο Παύλος Πολάκης έκανε ειρωνικές αναρτήσεις για τον κ. Τσιόδρα, για τον κ. Χαρδαλιά, για τα χρήματα που δίνονται είτε στην ιδιωτική Υγεία είτε στα ΜΜΕ κ.λπ. Με αφορμή και το τελευταίο, έφτασε στο σημείο να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει δικό του κανάλι και υπερασπίστηκε τους δημοσιογράφους Σωτήρη Καψώχα και Κατερίνα Ακριβοπούλου έναντι των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τους είχαν ασκήσει κριτική για τον τρόπο που «δημοσιογραφούσαν» όταν ήταν στην ΕΡΤ. Από κοντά με τον «αψύ Kρητικό» ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος δημοσίευε συνεχώς ατυχείς γελοιογραφίες που μιλούσαν για σωρεία νεκρών από τον κοροναϊό τους οποίους τάχα η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιούσε, ενώ διακίνησε και fake news για τη σύζυγο του υπουργού Υγείας, Τζένη Μπαλατσινού.

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ
Σε «εμπόλεμο κλίμα» ήταν σε καθημερινή βάση και η αρθρογραφία του πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός, Θανάση Καρτερού. Μέσα από την κομματική εφημερίδα «Αυγή» ο κ. Καρτερός απειλούσε τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη τα κυβερνητικά στελέχη και όλους τους εμπλεκόμενους στη μάχη κατά του ότι «θα λογαριαστούμε μετά την κρίση». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναρτήσεις του Σωτήρη Καψώχα, ο οποίος έχει προσληφθεί στο γραφείο Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τη «δημοσιογραφική τριπλέτα» συμπληρώνει ο εκδότης της εφημερίδας Documento κ. Βαξεβάνης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τον κ. Τσιόδρα με μια αστρολόγο, επειδή έκανε εκτιμήσεις για το ποιος θα ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κοροναϊό αν η χώρα μας δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα. Αλγεινή, δε, εντύπωση ακόμα και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το ότι την αθλιότητα Βαξεβάνη αναπαρήγαγε στα so cial media ο βουλευτής και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς. Κερασάκι, τέλος, στην τούρτα με τις αδιανόητες δηλώσεις και αναρτήσεις έβαλε ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, η κυρία Βουνάτσου, η οποία έφτασε στο σημείο να απειλεί για το πώς θα αντιδράσει όταν οι νεκροί από τον κοροναϊό ξεπεράσουν τον αριθμό των ανθρώπων που είχαν χάσει τη ζωή τους στις πυρκαγιές στο Μάτι! Την κυρία Βουνάτσου αποδοκίμασε η Νομαρχιακή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έφτασε στο σημείο να την αποκηρύξει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όπως έκανε (ΑΝΤ1) και με τον πρώην συνεργάτη του, Θανάση Καρτερό. Στον αντίποδα των προαναφερθέντων προσώπων είναι μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησαν να διασώσουν την τιμή του κόμματος.

Ξεχωρίζει ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ομολόγησε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν κυβέρνηση, τον κ. Τσιόδρα θα επέλεγε για τη θέση του επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Με επαινετικά λόγια για τον κ. Τσιόδρα μίλησε (Μega) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για έναν εξαιρετικό επιστήμονα. Στην ίδια λογική κινήθηκαν και άλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Νίκος Μπίστης, ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 11 Απριλίου