«Ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και ζημιώνει πολλαπλώς τη χώρα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι όλα έγιναν με τρεις στόχους: Τη διατήρηση της κυβέρνησης για λίγους μήνες ακόμα, την ψήφιση της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών και την διατήρηση της ΚΟ για τον Πάνο Καμμένο. 

«Η φαρσοκωμωδία των ελιγμών του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου απαιτεί και κομπάρσους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ που εξήγησε: «Μιλάω για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε και την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ανοικτά για τους «έξι πρόθυμους βουλευτές στην τιμή μιας ψήφου» και αναρωτήθηκε τι άλλαξε, απευθυνόμενος προσωπικά στον Σπύρο Δανέλλη και στα όσα έλεγε προ έξι μηνών. Το ίδιο έπραξε και με την Κατερίνα Παπακώστα και τον «ξαφνικό έρωτα» της υπουργού με τον πρωθυπουργό.

«Αν δεν ταιριάζατε, δεν θα συμπεθεριάζατε»

«Για τον κύριο Καμμένο ισχύει η λαϊκή ρήση: αν δεν ταιριάζατε δεν θα συμπεθεριάζατε», συνέχισε, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό αναρωτήθηκε πώς έφυγε ο Καμμένος αφού τέσσερις βουλευτές εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση παρατήρησε: «Υποτίθεται ότι προσμένατε τη στιγμή που θα απελευθερωνόσασταν από το βάρος του ακροδεξιού συνεταίρου σας. Βλέπω και τις εφημερίδες σας να πανηγυρίζουν λές και κάποιος σας τον επέβαλε με το ζόρι. Πώς τον είχατε χαρακτηρίσει; Αναντικατάστατο. Ο αναντικατάστατος κ. Καμμένος. Εσείς, κύριε Τσίπρα, τον επιλέξατε ως στρατηγικό σύμμαχο το 2012 και άλλες δύο φορές Ιανουάριο και Σεπτέμβριο 2015 περιφρονώντας άλλες επιλογές που είχατε τότε. Τώρα δήθεν απαλλαγμένος από το βάρος της ακροδεξιάς συνιστώσας κάνοντας δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά αλλά και εκεί βλέπω πολιτικά ναυάγια και γυρολόγους. Μέχρι πρόσφατα έλεγαν Τσίπρα ως επικίνδυνο και τώρα σας χειροκρούν. Και δεν ντρέπονται ούτε αυτοί ούτε εσείς.»

Αναφορά στον Ευ.Αποστολάκη

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην σκανδαλώδη τροπολογία που επιχείρησε να περάσει ο κ. Καμμένος για τα αντισταθμιστικά των F-16. «Είμαι περίεργος να δω αν θα ξαναφέρετε αυτή την τροπολογία που έφερε νύχτα ο κ. Καμμένος και ελπίζω ειλικρινά να μην παίξει τέτοια παιχνίδια ο νέος υπουργός Άμυνας».

Ιδιαίτερα οξύς ήταν για την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη, για την οποία είπε ότι έγινε «καθ' υπόδειξη Καμμένου» υπενθυμίζοντας ότι «ποτέ στη Mεταπολίτευση δεν επέλεξε κυβέρνηση εν ενεργεία στρατιωτικό για τη θέση του υπoυργείου Άμυνας. Ο τελευταίος εν ενεργεία στρατιωτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση ήταν επί χούντας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση βουλευτών όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Υπάρχει η εξαίρεση Χηνοφώτη, ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε, μετά εξελέγη βουλευτής και μετα πήρε υπουργικά καθήκοντα, όχι στο ΥΠΕΘΑ. Εσείς πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε. Ο τελευταίος με τον οποίο είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Σπαντιδάκης την 21η Απριλίου 1967» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στις φωνές των Φίλη και Κοτζιά, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε: «Γιατί ενοχλείστε από μια ιστορική αλήθεια. Μην κοκκινίζετε τόσο κύριε Φίλη έχετε αποκτήσει το ίδιο χρώμα με το πουλοβερ σας. Εσείς κ. Κοτζιά γιατί φωνάζετε. Εσάς έδιωξαν από την κυβέρνηση για χάρη του κ. Καμμένου.»

Όταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επέμεινε να αντιδρά ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε «εσείς μιλάτε κ. Κουρουμπλή. Περίμενα να διαμαρτυρηθεί όταν μίλησα για πολιτικούς γυρολόγους, αλλά διαμαρτυρήθηκε τώρα».

«Πολιτική σημαίνει συναλλαγή»

Πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή, είπε απευθυνόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι επιχειρεί να βρει δύο πλειοψηφίες: Μία για την ψήφο εμπιστοστύνης και μία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση να υπάρξει χρόνος για συζήτηση στη Βουλή, αφήνοντας και πάλι αιχμές για την τακτική του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. 

Δεν χρειάζεται να μας πείτε ότι η οικονομία «είναι το μεγάλο σας ατού» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους νέους που φεύγουν από την Ελλάδα, τα φορολογικά βάρη στους ελεύθερους επαγγελματίες, την εγκληματικότητα, τον «Κουφοντίνα που κυκλοφορεί με τους Ρουβίκωνες».

Μεγάλη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στη «νέα διαπλοκή», όπως την χαρακτήρισε: «Τα ξεχάσατε τα λόγια για τη λίστα Λαγκάρντ. Τα 2 δισ. που θα έφερνε ο υπουργός για την διαπλοκή; Αντί εσόδων ήρθε η διαγραφή προστίμων για εμπόριο τσιγάρων και ποτών. Είναι οι νέοι ολιγάρχες που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου και εξυπηρετήσεις σε καναλάρχες που τώρα μπορούν με την βοήθειά σας να πωλήσουν τα κανάλια τους. Οι ευρωπαϊκές αρχές ψάχνουν τα κονδύλια για το μεταναστευτικό. Τι να πούμε για την ΔΕΠΑ με μπροστινό τον Πατσίτη ή αλλιώς τον Μανώλη του Παππά. Μιλάτε εσείς για κάθαρση ενώ πρόσωπα που είναι στον στενό πυρήνα Μαξίμου έχουν αφήσει βρώμικα αποτυπώματα. Μιλάτε για καταπολέμηση διαφθοράς ενώ εξυπηρετείτε συστήματα διαπλοκής. Είστε ικανοί για τα πάντα αλλά ανίκανοι να κυβερνήσετε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός περί απειλών σε βουλευτές, υπενθυμίζοντας στον κ. Τσίπρα τις ανοικτές απειλές που διατύπωνε μέσω Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατά δικαστών.

«Ειδικό συνεργείο αποκόλλησης σας από τις καρέκλες»

Αναφερόμενος στην ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «αύριο η Βουλή καλείται να εμπιστευτεί όχι μια κυβέρνηση που συγκροτήθηκε κανονικά με προγραμματικές συγκλίσεις, αλλά να νομιμοποιήσει μια κυβέρνηση που θα προκύψει αργότερα φτιαγμένη από γυρολόγους της πολιτικής ζωής».

«Κάθε μέρα παραμονής στην κυβέρνηση φέρνει νεα προβλήματα. Θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο αποκόλλησής σας από τις καρέκλες σας. Αυτό είναι σήμα κινδύνου για όσα θα ακολουθήσουν έως τις εκλογές. Η αυριανή ψηφοφορία είναι ανοικτή. Είναι φανερή και έτσι ονομαστικά όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα σταθούμε ανοικτά και δημόσια απέναντι σε μια κυβέρνηση που υψώνει δύο τρύπιες σημαίες της και δύο στρατηγικούς λόγους που προέκυψε το ιδιότυπο μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: ότι δήθεν διώξατε τα μνημόνια και εξυγιάνατε την πολιτική ζωή τόπο.»

Οι μουσαμάδες στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Δηκτικός για τη φιέστα στο Μετρό της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Κάνετε εγκαίνια με μουσαμάδες. Αναρωτιέμαι ποιος σας συμβουλεύει να κάνετε τέτοιες κινήσεις. Θλιβερές για εσάς αλλά δυστυχώς για το αξίωμά σας. Είστε ικανός να φέρετε βαγόνι στην Θεσσαλονίκη αυτοί είστε. Χειραγωγείτε την Δικαιοσύνη. Την Εκκλησία, τις Ανεξάρτητες Αρχές. Κατασκευάζετε διώξεις όπως τη Novartis. Προαναγγέλετε καταδίκες και συκοφαντείτε δημόσια πρόσωπα. Αναφερθήκατε σε κομματικό στέλεχος της ΝΔ. Δικός σας υπουργός είναι ο Πολλάκης, επώνυμα αναφέρθηκε σε δικαστές και έχετε θράσος να εγκαλείτε την ΝΔ για δήθεν κατατρομοκράτηση βουλευτων όταν υπουργός σας τρομοκρατούσε δικαστές. Δεν το κάνατε γιατί Πολάκης ίσον Τσίπρας».