Ξεκάθαρη απάντηση στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας και την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή.

«Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά τη μάσκα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «όλοι μας - και το παραδέχομαι -χαλαρώσαμε μετά την πρώτη επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, αλλά όχι να ακυρώνουμε μια ολόκληρη προσπάθεια».

Ειδικότερα, στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «άκρως προβληματικό στην αίθουσα του κοινοβουλίου να υπάρχει αρχηγός πολιτικού κόμματος που όταν αναφέρεται στην χώρα να την αποκαλεί χρεοδουλοπαροικία. Και να ακούγονται από τον άνθρωπο που αν έκανε πράξη το σχέδιό του θα γινόμασταν χρεοδουλοπαροικία. Δεν σας επιτρέπω σε αυτή την αίθουσα να κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι κάνει επιλογές με γνώμονα τα συμφέροντα και όχι το συμφέρον του λαού. Αυτές οι αναφορές πάνε κόντρα σε όλα τα δεδομένα που πιστοποιούν ότι η χώρα τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες. Όταν μιλάμε για ζωές και δημόσια υγεία να είστε πιο προσκεκτικός».

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «διέκρινα αρκετές ομοιότητες μεταξύ των ομιλιών Γεννηματά και Τσίπρα. Από την κα Γεννηματά διέκρινα όμως πρόθεση να καταθέσει πλαίσιο προτάσεων αν και μαξιμαλιστικών. Μου έκανε εντύπωση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε καμία πρόταση. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν αυτά που ακριβώς κάνουμε».

Τόνισε δε, ότι θα «αναφερθώ στις ανακρίβειες που ακούστηκαν με μεγάλη ευκολία από την κα Γεννηματά. Έχουμε καταθέσει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αλήθεια. Τα τεστ δεν μειώθηκαν. Αυξήθηκαν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Όταν κάνεις περισσότερα τεστ εντοπίζεις περισσότερα κρούσματα. Εμείς όταν κάναμε και τον Μάιο τα τεστ ποτέ δεν είπαμε ότι τα θετικά είναι και ο πραγματικός αριθμός συνολικών κρουσμάτων. Σήμερα δεν έχουμε αντίστοιχη πίεση στις ΜΕΘ. Τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά, δεν έχουμε αναβολές χειρουργείων. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για μια εβδομάδα δεν μπόρεσε να κάνει τεστ γιατί έχει δυναμική μόλις 1000 στα 17.000.»

Για τα αεροπλάνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τι προτείνατε; Να μειωθεί η χωρητικότητα των αεροπλάνων; Να πετούν με μισές θέσεις κενές; Τι θα γινόταν αν το ζητούσαμε; Μήπως δεν θα πετούσε κανείς στην Ελλάδα; Αν υπήρχε πρόβλημα στα αεροπλάνα θα το βρίσκαμε στο προσωπικό. Ξέρετε πόσα κρούσματα βρήκαμε στο προσωπικό; Μηδέν. Είχαμε θετικά κρούσαματα σε εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα; Όχι. Αν υπήρχε πρόβλημα με την χωρητικότητα θια είχε εκδηλωθεί και στους εργαζόμενους. Μια βασική παραδοχή που πρέπει να ασπαστούμε είναι να δεχόμαστε τα επίσημα δεδομένα.»

Σε ό,τι αφορά την καμπάνια ενημέρωσης, σχολίασε: «χαίρομαι που αναγνωρίζετε πλέον την ανάγκη ενημέρωσης. Να συζητήσουμε λοιπόν μια δεύτερη καμπάνια να το φέρουμε στην Βουλή και να το συζητήσουμε για μια τηλεοπτική καμπάνια. Υπάρχει ανάγκη πόσο μάλλον όταν ακούγονται και σε αυτή την αίθουσα απόψεις που δεν απέχουν από ακραίες θεωρίες. Ο λόγος σας κύριε Βελόπουλε ήταν ευθεία αμφισβήτηση των οδηγιών των ειδικών. Είπατε ευθέως για την μη χρήση μάσκας στις νεαρές ηλικίες. Σας το ξαναλέω ότι αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6-7 ετών να φορά συνέχεια την μάσκα. Εχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Υπάρχουν όμως και πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδάκια που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και την φορούν συνεχώς. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους ειδικούς και αν δεν θέλουμε να πάμε σε νέα μέτρα που θα μοιάζουν με νέο λοκ ντάουν πρέπει να τηρούμε το μέτρο. Η μάσκα ζημιά δεν κάνει. Μόνο όφελος μπορεί να έχει και αυτό είναι απλή λογική. Η μάσκα προστατεύει από τα σταγονίδια.»

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είπατε ότι μετά τις 12 δεν κολλάει ο ιός. Αυτές οι θεωρίες όταν εκφράζονται με ειρωνεία δίνουν βάση αμφισβήτησης των επιλογών μας. Σταματήσαμε τους όρθιους στα μπαρ, είπαμε ότι όσο περνά η ώρα αυξάνεται το αλκοόλ. Γιατί τέτοια ειρωνεία; Ολες οι άλλες χώρες που ανακάλυψαν την μείωση των ωραρίων έκαναν λάθος. Αυτό που κάνετε είναι να κλείνετε το μάτι σε όσους αμφισβητούν τα μέτρα. Δεν τα έχουμε πάει καθόλου άσχημα στο 2ο κύμα. Τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Εχουμε την καλύτερη επίδοση από τους τουριστικούς ανταγωνιστές μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Θα τα δεχθείτε ή θα συνεχίσετε να πυροβολείτε την χώρα.

«Είπατε ότι έχουμε 100 φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με το λοκ ντάουν. Ανακοίνωσα την άρση λοκ νταουν 28 Απριλίου με 38 κρούσματα. Σήμερα 156. Αύριο μπορεί περισσότερα ή και λιγότερα. Σύμφωνα με την δική σας λογική 38 επι 100 ισούται με 156. Τι είναι αυτά που λέτε. Με αυτή τη λογική δημιουργείτε εντυπώσεις. Μιλήσατε για τον τουρισμό. Είπατε ότι βιαστήκαμε να ανοίξουμε. Στα μέσα Μαΐου μας κατηγορούσατε ότι δεν ανοίξαμε της ξενοδοχειακές μονάδες και δεν υπάρχει σχέδιο για το άνοιγμα του τοιυρισμού και μετά κατηγορείτε εμένα ως πολιτικό απατεώνα. Εσείς φωνάζατε «ανοόξτε τον τουρισμό. Τι θα γίνουν οι άνθρωποι;», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Ξέρετε μήπως μια χώρα που να ζητούσε τεστ PCR; Ο κ. Βαρουφάκης μας ρωτά άξιζε τον κόπο που ανοίξαμε; 4 δις είναι αυτά. Ισως για εσάς να είναι πασατέμπος. Είχαμε συγκεκριμένο σχέδιο κα δούλεψαν πολλοί για να ανοίξει ο τουρισμός. Θέλω να τιμήσω τον κ. Δρακόπουλο τον οποίο δεν γνώριζα. Βρεθήκαμε και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς. Εγραψε ένα κείμενο για την εμπειρία του και μιλά κολακαυτικά για την ελλάδα για να γίνει πράξη το σχέδιο. Λέει: «Όταν ρώτησα έναν από τους Πυροσβέστες που έβρισκε την ενέργεια ν α είναι 14 ώρες όρθιος για να υλοποιεί την πολιτική που χαράξαμε η απάντηση με κατέπληξε. «Η νίκη της πανδημίας είναι η μοναδική της γενιάς μου και θα κάνω ότι μπορώ για να την διαφυλάξω», είπε.

Τέλος, απευθυνόμενος εκ νέου στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Μιλάτε για κυβερνητική προπαγάνδα. Μας δίνει δύναμη το γεγονός ότι νομίζετε πως επηρεάζουμε με αυτό το τρόπο τον ξένο τύπο. Το βασικό ερώτημα είναι τι πιστεύουν οι πολίτες. Παρά το άγχος και την ανησυχία και τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας που εμείς δεν προκαλέσαμε όπως εκείνη που εσείς προκαλέσατε το 2015, οι πολίτες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις δικές τους δυνάμεις. Το να παρουσιάζουμε μια εικόνα που είναι αποκλειστικά και μόνο μαύρη αδικεί την χώρα. Αυτή τη στιγμή σας το ξαναλέω ότι αδικείτε μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Ελλάδα συνολικά. Δεν δυσκολεύτηκα να πω ότι πράγματι συνολικά όλοι δείξαμε τάση εφησυχασμού. Πρώτος το αναγνωρίζω και λέω ότι δεν επιτρέπετε να κάνουμε το ίδιο λάθος. Όχι όμως να ακυρώσουμε όλη την προσπάθεια της κοινωνίας. Αναγνωρίζω ως φιλελεύθερος πολιτικός ότι όταν απαιτείται πρέπει να υπάρξει μεγάλη κρατική παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας».

Δείτε LIVE τις ομιλίες στη Βουλή: