Σε κατάσταση αδιέξοδης έντασης και διαρκούς εκνευρισμού ευρίσκεται το επιτελείο του Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει απανωτά μηνύματα περί αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών τις επόμενες μέρες και μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Πληροφορίες του parapolitika.gr αναφέρουν ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Αστεροσκοπείο Αθηνών αλλά και επιτελείς σχετικών πανεπιστημιακών - ερευνητικών δομών ενημερώνουν πλέον δυο και τρεις φορές ημερησίως το πρωθυπουργικό γραφείο για τις επικείμενες καιρικές συνθήκες οι οποίες θα είναι μεν έντονες έως ισχυρές αλλά όχι ασυνήθεις σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια (σ.σ τα δελτία υψηλού κινδύνου διαδέχονται το ένα το άλλο).

Κι αυτό δεν το κάνουν μόνον για λόγους "αβρότητας" αλλά τηρούν πλέον κατά γράμμα τους υπηρεσιακούς κανόνες βλέποντας ότι τα επιχειρησιακά αντανακλαστικά των υπολοίπων δομών (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής κτλ) είναι πλημμελή έως "αξιόποινα περιορισμένα" όπως χαρακτηριστικά έλεγε σήμερα κορυφαίο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο ίδιος σημειωνε ότι και τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο η κυβέρνηση είχε χάσει τον έλεγχο με συνέπεια να κατακαούν 40.000 εκτάρια δάσους στην Αττική γεγονός που οδήγησε στη μετέπειτα στην αντικατάσταση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Καπέλιου από τον Σωτήρη Τερτζούδη.

Ο Καπέλιος, όπως επισημαίνουν πηγές του υπ. Δημ. Τάξης, πέραν των όποιων ευθυνών του αποδόθηκαν από την κυβέρνηση για την εξάπλωση της πυρκαγιάς, διέθετε μεγάλη εμπειρία καθώς υπηρετούσε επί σειρά ετών ως επιτελικό στέλεχος στο συντονισμό του ενιαίου κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έχοντας αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες καταστάσεις. Αντιθέτως ο νυν αρχηγός προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και θήτευσε κυρίως σε ανάλογες θέσεις στον Έβρο και τη Μακεδονία χωρίς να διαθέτει "σοβαρή προϋπηρεσία στην Αττική".

Υπό αυτά τα δεδομένα ο Αλ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να ανησυχεί ενώ δεν πρέπει να παραμερίζεται ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά την παραίτηση Τόσκα παραμένει στην ουσία ακέφαλο καθώς οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στον Π. Σκουρλέτη που έχει ήδη το πιο δύσκολο και απαιτητικό χαρτοφυλάκιο, του υπουργείου Εσωτερικών.