Δηλώσεις για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, έκανε απόψε από την Πάτρα όπου βρίσκεται, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «ζούμε για άλλη μία φορά ένα θέατρο με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, χωρίς να έχει την πολιτική νομιμοποίηση παρουσιάζει, ή τουλάχιστον επιθυμεί να παρουσιάσει, την λύση ενός ζητήματος που απασχολεί πάνω από 25 χρόνια τον ελληνικό λαό».

«Εμείς», όπως πρόσθεσε, «του λέμε μόνο ένα πράγμα: Να είναι εξαιρετικά προσεκτικός, διότι με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε».

Όσον αφορά την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε ό,τι θεσμικό εργαλείο έχουμε στη διάθεση μας, έτσι ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα η αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φυσικά ο ελληνικός λαός.» Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «δεν νομιμοποιείται ο κ. Τσίπρας, δεδομένου ότι δεν έχει την στήριξη καν συναρχηγού του κ. Καμμένου, όπως τουλάχιστον δήλωσε σήμερα, να υπογράψει καμία συμφωνία, να προχωρήσει σε καμία υπογραφή συμφωνίας, εάν φυσικά δεν έχει την έγκριση και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας».

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της ΝΔ, είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι, σε απόλυτη αρμονία με τον ελληνικό λαό, να κινηθούμε οργανωμένα και πάντοτε θεσμικά, έτσι ώστε να δοθεί πλήρης ενημέρωση, διαφάνεια και φως σε μία συμφωνία, που όλο αυτό το διάστημα εξελίχθηκε στα πλαίσια της μυστικής διπλωματίας».

«Για τη Νέα Δημοκρατία», συνέχισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «η θέση μας ήταν και παραμένει σταθερή: Erga omnes, εξάλειψη κάθε αλυτρωτικών διαθέσεων ακόμα και από το αύνταγμα του γειτονικού κράτους και φυσικά καμία αναφορά για μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα».

Όπως τόνισε σε αυτό το σημείο, «είναι ζητήματα που από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα επανέλαβε με κάθε ευκαιρία και με κάθε αφορμή».

«Όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Κοτζιά και τον κ. Καμμένο, επέλεξαν το παιχνιδάκι του κρυφτού» είπε ο κ. Αυγενάκης, κάνοντας λόγο για διπλωματία συνοδευόμενη από σειρά διαρροών, κάτι που είναι «ανεπίτρεπτο» για ζήτημα τέτοιας φύσεως. «Λέμε λοιπόν στον κ. Τσίπρα να είναι εξαιρετικά προσεκτικός και για άλλη μια φορά του δηλώνουμε ότι με τα εθνικά θέματα δεν παίζουνε. Και να θυμίσουμε ότι πολλές κυβερνήσεις έπεσαν για εθνικά ζητήματα, όχι για οικονομικά ζητήματα. Του λέμε λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα να γυρίσει μόνος του, ή τουλάχιστον να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και να ζητήσει να του επιβραβεύσει ο ελληνικός λαός τους χειρισμούς που έχει κάνει μέχρι σήμερα και στα εθνικά ζητήματα. Του ζητάμε εκλογές εδώ και τώρα. Είναι ώρα ο ελληνικός λαός να αποφασίσει, εάν επιθυμεί την συνέχιση αυτής της εξαιρετικά επικίνδυνης κυβέρνηση, ή αν θέλει να αλλάξει πολιτική σελίδα ο τόπος μας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης, είπε ότι «αυτά είναι ζητήματα που θα τα δούμε με την εξέλιξη των γεγονότων, αλλά πρώτα από όλα επιθυμούμε να έχουμε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο συμφωνίας και μετά θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας».

Ακόμη, απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια θα είναι η θεσμική αντίδραση της ΝΔ, αναφέρθηκε στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και πρόσθεσε ότι «στην συνέχεια θα ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα του κόμματός μας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Επίσης, απαντώντας σε μία ακόμη ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε τετελεσμένα, ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να πιστέψουμε σε κάτι τέτοιο» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας, μιας και δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση, μιας και δεν έχει την πλειοψηφία, ούτε καν την έγκριση της κυβέρνησής του, θα κάνει το βασικό, το απαραίτητο, το αυτονόητο δηλαδή για κάθε δημοκράτη - θα ενημερώσει και θα ζητήσει έγκριση από την ελληνική Βουλή».

Ακόμη, ανέφερε ότι «πρώτα από όλα, και πάνω από όλα, ο κ. Τσίπρας οφείλει να μας πει, αν έχει την πλειοψηφία ή όχι των κοινοβουλευτικών ομάδων που τον στηρίζουν, δηλαδή αν ο υπουργός Εξωτερικών μιλούσε εξ ονόματος όλης της κυβέρνησης, ή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αν ο κ. Τσίπρας μιλά ως πρωθυπουργός της χώρας ή ως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ».