«Για να κρατηθεί μερικούς ακόμα μήνες στην εξουσία, η Κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη για να κάνει εθνικές υποχωρήσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρ/σ Focus 103.6 της Θεσσαλονίκης και την δημοσιογράφο κα Μελίνα Καραγιαννίδου, ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ – βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Αναφορικά με τη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ στα συλλαλητήρια που διεξάγονται για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ Λ. Αυγενάκης σημείωσε: «Το θέμα μας δεν είναι το παρουσιολόγιο. Το θέμα είναι ποια συμφωνία έχει κάνει η Κυβέρνηση και τί περιλαμβάνει. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει, έχει το ελεύθερο. Δεν αποτελεί απόφαση του Κόμματος, η συμμετοχή ή μη».

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην στάση της Κυβέρνησης απέναντι στα συλλαλητήρια λέγοντας: «Βαφτίζει ακροδεξιά την εθνική ευαισθησία του ελληνικού λαού και αντί να την αφουγκραστεί, προσπαθεί να αναζητήσει άλλοθι και συνενόχους, αδυνατίζοντας τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας».

«Το όνομα από μόνο του δεν είναι μια υπόθεση την οποία την εξετάζουμε. Για τη ΝΔ πρέπει να δοθεί μια συνολική λύση. (...) Η εκχώρηση «μακεδονικής» γλώσσας ή εθνικότητας, φυσικά για τη ΝΔ δεν είναι ανεκτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της ΝΔ.

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου αναφορικά με «πολυγλωσσία» στελεχών της ΝΔ στο Σκοπιανό ο κ. Αυγενάκης απάντησε: «Η θέση της ΝΔ είναι μία. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων, αλλαγή συντάγματος των Σκοπίων και αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου».

Και συμπλήρωσε: «Αν υποθέσουμε πως έρχεται μια ονομασία όπως «Βαλκανική δημοκρατία των Σκοπίων» και μέσα λέει ρητά η συμφωνία για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, θα το δεχόσασταν; Σαφέστατα και όχι».

Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης καυτηριάζοντας την έλλειψη επίσημης ενημέρωση για το ζήτημα από την Κυβέρνηση προς τη ΝΔ είπε: «Επίσημα θα μας πει κάποιος αν νομιμοποιείται πολιτικά ο κ. Κοτζιάς να προχωρά αυτή τη συζήτηση και να δεσμεύει τον ελληνικό λαό και τη χώρα μας σε μια συμφωνία, που από ό,τι φαίνεται δε χαίρει καν της εμπιστοσύνης ούτε του κυβερνητικού εταίρου, του κ. Καμμένου;»

Κλείνοντας η συνέντευξη, ο Γραμματέας του Κόμματος υπογράμμισε πως: «Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να χειρίζεται ένα τέτοιο σημαντικό εθνικό θέμα, ως μια υπόθεση που αφορά μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ».