Χαρακτηρίζοντας μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση την παραχώρηση «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε πως την ευθύνη «έχουν αναλάβει προσωπικά 153 υπαίτιοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Τόνισε ωστόσο: «Δεν πρέπει να κυριαρχήσει ο θυμός. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η ανάγκη για ενότητα. Η ΝΔ δεν θα κυρώσει αυτή τη συμφωνία όταν έλθει στη Βουλή. Είναι απαραίτητο να εμπιστευτούμε τις αστείρευτες δυνάμεις του Ελληνισμού».

«Στις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα μας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται κανείς να καταφέρει να σβήσει την Ιστορία μας και να διχάσει την ελληνική κοινωνία» προσέθεσε.

Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε κατά τη συμμετοχή του στο 34ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων το Σάββατο, στέλνοντας ένα ιδιαίτερο μήμυμα στην εν λόγω κοινότητα: «Είστε ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας με την χαρακτηριστική συμβολή σας σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο στη νεότερη Ελλάδα. Η συνεισφορά σας σε ιστορικές περιόδους είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως στους εθνικούς αγώνες, την παιδεία, τον αθλητισμό, τις τέχνες».

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, μέσα από το Αντάμωμα και τη δράση σας δίνετε το δικό σας μήνυμα ενότητας και προστασίας της πλούσιας εθνικής πολιτιστικής μας παράδοσης. Μπορούμε καλύτερα! Αξίζουμε καλύτερα!» κατέληξε.