Το προπερασμένο Σάββατο ήταν πολύ δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα. Σε τηλεφώνηµά του προς τον πρωθυπουργό της ΠΓ∆Μ, Ζόραν Ζάεφ, που δεν δηµοσιοποιήθηκε, τον ενηµέρωσε ότι το όνοµα «Republika Ilidenska Makedonija» δεν περνάει εδώ, οπότε θα πρέπει να επανέλθουν στο «βόρεια» ή το «νέα».

Και ο Ζάεφ αυτήν τη φορά δεν ήταν διαλλακτικός, όπως συνήθως. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες της στήλης, του είπε ότι δέχεται για πρώτη φορά στα χρονικά του Σκοπιανού το erga omnes, αλλά αυτό µπορεί να το κάνει µόνο για το συγκεκριµένο όνοµα, γιατί µε αυτό µπορεί να εξασφαλιστεί η συναίνεση της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.

Στο Μαξίµου άρχισε να ανεβαίνει η αγωνία, όχι τόσο για την έκβαση της διαπραγµάτευσης όσο για το blame game, καθώς το παιχνίδι γύριζε υπέρ των Σκοπίων και τα άγρια βλέµµατα των Ευρωπαίων έπεφταν πάνω µας.

Οι πρώτες επικοινωνίες µε εκπροσώπους ξένων χωρών έδειξαν ότι ο εκνευρισµός των συµµάχων και εταίρων µας µεταφέρεται προς τη δική µας πλευρά και τρέχα γύρευε πώς θα ξεσπάσει.

∆εν ισχύει, πάντως, ότι το όνοµα αυτό ακούστηκε πρώτη φορά στη Σόφια. Γνωρίζω µε ασφάλεια ότι έπεσε στο τραπέζι πρώτη φορά στο Σούνιο, στη συνάντηση Κοτζιά-Ντιµιτρόφ.