Έντονη κινητικότητα παρατηρείται από την πλευρά των Σκοπίων σε ό, τι αφορά τις εξελίξεις στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επισήμανε ότι είναι «θέμα ωρών» η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι κάνει λόγο για συνάντηση των δύο πρωθυπουργών την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

«Ας μη μπούμε σε λεπτομέρειες. Είναι μόνο ζήτημα ημερών. Από τη στιγμή που θα μιλήσω με τον ομόλογό μου, θα ενημερωθεί και το κοινό», σημείωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Ν. Κοτζιά ότι ήρθε η ώρα για το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» από τα Σκόπια.

Συμπλήρωσε δε, ότι η διαδικασία φθάνει προς το τέλος της και ότι το τέλος θα είναι επιτυχημένο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε εκφράσει την ελπίδα ότι «τις επόμενες ημέρες τα εμπόδια θα ξεπεραστούν» και μιλώντας στην ΕΡΤ ζήτησε από την ηγεσία της γειτονικής χώρας να προχωρήσει στο «μεγάλο ναι», ώστε να λυθεί η ονοματολογική διαφορά.

Από τη δική του πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως η ηγεσία της πΓΔΜ θα πρέπει να γίνει πιο αποφασιστική σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της για την επίλυση του ονοματολογικού. «Εμείς αυτό το οποίο αναμένουμε είναι από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχθεί, ακριβώς, αυτή τη συμφωνία, πράγμα το οποίο νομίζω ότι θα είναι και η τελική κίνηση, που θα οδηγήσει σε κατάληξη τη διαπραγμάτευση», τόνισε.

Μιλοσόσκι: Στις Πρέσπες οι δύο πρωθυπουργοί

Επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, έκανε λόγο για υπογραφή της συμφωνίας για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας στη μικρή Πρέσπα, την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Μιλοσόσκι στο Facebook, οι δύο πρωθυπουργοί θα μεταβούν εκεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία. «Ο Κύριος συντονιστής αυτής της εκδήλωσης και η υπογραφή είναι ο Μπογιάν Μαρίτσιτς, σύμβουλος του γραφείου του πρωθυπουργού», κατέληξε ο κ. Μιλοσόσκι.

Γκρούμπι: Διευθέτηση του ονοματολογικού τις επόμενες ημέρες

Θέμα ημερών είναι πλέον η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουνίου 2018 σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων και ο βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αρτάν Γκρούμπι, ο οποίος θεωρείται ο στενότερος συνεργάτης του ηγέτη του κόμματος αυτού, Αλί Αχμέτι.

Ο Γκρούμπι σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας, κάτι, που όπως εκτίμησε, αναμένεται να διευθετηθεί τα επόμενα 24ωρα. Αμέσως μετά, όπως ανέφερε ο βουλευτής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας.