"Πυρετός" επικρατεί στην κυβέρνηση με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων με συνεχείς συσκέψεις. Το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό πως βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, οι υπουργοί Επικρατείας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. 

Σε αυτή τη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr ο Νίκος Κοτζιάς θα παρουσιάσει τα πρώτα στοιχεία για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τα Σκόπια, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η πρώτη τοποθέτηση ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα από τον Πάνο Καμμένο που έχει ήδη εκφράσει τη διαφοροποίησή του από την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση

Στο Νταβός της Ελβετίας όπου θα γίνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναμένεται να γίνει η πρώτη  συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεβ στο τέλος του μήνα. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η συνάντηση αυτή δεν αναμένεται να φέρει κάποια συγκλονιστικά αποτελέσματα, καθώς οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώτο στάδιο, με τα τεχνικά κλιμάκια να ασχολούνται ακόμα με τα διαδικαστικά θέματα.

Οι  ίδιες πηγές πρόσθεταν ωστόσο με νόημα   ότι και μόνο το γεγονός της συνάντησης  έχει την σημασία του εάν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια δεν υπήρχε καμία επαφή με τους γείτονες μας ενώ οι οποίες αναφορές γίνονταν και από τις δυο πλευρές είχαν επιθετικό και εχθρικό χαρακτήρα .

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Σκοπιανός αναπληρωτής πρωθυπουργός και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μπούγιαρ Οσμάνι θα βρεθεί πιθανότατα την Τρίτη στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Έτσι, το μήνυμα που θα σταλεί μέσα από αυτή την πρώτη επαφή προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές είναι ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια υπάρχει η βούληση για να προχωρήσει το θέμα.  

Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τους συναδέλφους του για την πορεία των συνομιλιών στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του έτους. Εκεί φυσικά θα βρίσκεται και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος και επίσημα θα καταθέσει τις ενστάσεις του κόμματός του για το πιθανολογούμενο όνομα, που όπως είναι γνωστό είναι το «Νέα Μακεδονία». Παράλληλα, από την κυβέρνηση εξετάζεται και το θέμα της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου όλες οι πλευρές να καταθέσουν και επισήμως τις θέσεις τους τόσο για την ονομασία όσο και για τις παράλληλες κινήσεις που πρέπει να γίνουν γύρω από αυτό το θέμα.  

Φυσικά η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στα κόμματα γι' αυτό το θέμα θα δημιουργήσει αντιδράσεις και θα φέρει προβλήματα ιδιαίτερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο που αυτήν τη φορά δεν επιθυμεί τις εσωκομματικές τριβές στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς τα στελέχη της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται ότι αυτές μπορεί να φέρουν σοβαρά προβλήματα στη λύση του θέματος, ακόμα και πολιτικές εξελίξεις…