Tο ενδεχόμενο προβοκάτσιας που θα έχει στόχο ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος το απόγευμα θα βρεθεί στην Μυτιλήνη στο πλαίσιο του 14 ου αναπτυξιακού και περιφερειακού συμβουλίου φοβούνται τα στελέχη της κυβέρνησης.

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να απευθύνει ένα ακόμα αυστηρό μήνυμα προς τους γείτονες μας με αφορμή την προκλητική στάση που κρατά η Τουρκία σε όλα τα θέματα η ένταση στο νησί κορυφώνεται εξαιτίας ακροδεξιών στοιχείων αλλά και των κινητοποιήσεων που θα γίνουν στο νησί και τις οποίες υποκινεί η ΝΔ.

Οι ίδιοι άνθρωποι επεσήμαιναν ότι οποίες διαμαρτυρίες υπάρξουν εξ αιτίας των μεταναστευτικών ροών αλλά και των αντιδράσεων του εμπορικού κόσμου για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ είναι κατανοητές η ένταση τους, ωστόσο, θα κρίνει τις προθέσεις.

Την ίδια στιγμή, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και Aξιωματικής Aντιπολίτευσης με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί κλιμακώνεται, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί την ΝΔ ότι στήνει σκηνικό έντασης σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μάλιστα ότι πίσω από το σαμποτάζ του συνεδρίου από τους τοπικούς φορείς βρίσκεται η ΝΔ καθώς τις τελευταίες ημέρες έστειλε στελέχη της στο νησί προκειμένου να πιέσουν τα μέλη και τα στελέχη τους να μην πάρουν μέρος στο περιφερειακό συνέδριο. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η Σοφία Βούλτεψη και ο Χαράλαμπος Αθανασίου βρέθηκαν στο νησί προκειμένου να φέρουν εις πέρας αυτή την αποστολή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος μάλιστα είναι υπεύθυνος για την διοργάνωση των περιφερειακών συνεδρίων, με δήλωσή του χαρακτήρισε «απολύτως ακατανόητη την πολιτική αποχή που επιλέγει μερίδα των τοπικών φορέων» και έστειλε ενωτικό μήνυμα θυμίζοντας πως το συνέδριο διεξάγεται σε μία στιγμή που η προκλητικότητα της Τουρκίας στα ελληνικά σύνορα κλιμακώνεται, ενώ η χώρα καλείται να διαχειριστεί σε μία εθνικά κρίσιμη περίοδο ένα τόσο μεγάλο ζήτημα όπως το προσφυγικό.

Σχολιάζοντας μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου τις πληροφορίες ότι στο νησί βρίσκονται πολλές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να προστατεύσουν τον πρωθυπουργό με ανακοίνωσή του ανέφερε: «Στη Λέσβο πράγματι υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις γιατί όπως καλά γνωρίζει η ΝΔ που έστειλε και αντιπροσωπεία βουλευτών της, υπάρχει ένταση εξαιτίας μιας μειοψηφίας ακροδεξιών στοιχείων. Ωστόσο οι διμοιρίες σε καμία περίπτωση δεν είναι όσες και οι offshore της κ. Μαρέβας Μητσοτάκη.»

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των φορέων για την κατάργηση του ΦΠΑ, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η κυβέρνηση θέσπισε το μεταφορικό ισοδύναμο και άλλα μέτρα στήριξης της νησιωτικότητας για να ισοφαρίσει τις απώλειες από την εναρμόνιση των συντελεστών του ΦΠΑ με αυτούς στην υπόλοιπη χώρα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το πρωί ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Λήμνο όπου θα επισκεφθεί το Δημαρχείο στη Μύρινα και θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη, και τους φορείς της πόλης. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην 130ή Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Νωρίς το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι Λήμνου. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Λέσβο, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου «Στο Πλευρό των Νησιών-Στο Ύψος των Ανθρώπων» για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Νησιών του Βορείου Αιγαίου. Στις 19:30 θα μιλήσει στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.