Τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου από την εμπλοκή που υπάρχει στη Γερμανία για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, καθώς οι εξελίξεις στο Βερολίνο θα επηρεάσουν άμεσα τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών στην Ελλάδα.  

Τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι οι εκκρεμότητες για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου βρίσκονται σε καλό δρόμο, μία νέα εκλογική αναμέτρηση  στη Γερμανία σίγουρα θα πήγαινε τα πράγματα πίσω. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ωστόσο ότι οι εξελίξεις είναι δρομολογημένες και συμφωνημένες από όλες τις πλευρές και άρα, παρά την οποία εμπλοκή υπάρξει σε αυτό το θέμα, η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στην ώρα της. Εντωμεταξύ, πέρα από τις δυσκολίες των τελευταίων ημερών εξαιτίας των γεγονότων στην περιοχή της Μάνδρας, η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα μηνύματα που παίρνει από τους εκπροσώπους των θεσμών για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας.    

Χθες μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, ανέφερε ότι «η συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο σε πραγματικά μεγέθη όσο και σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και την απασχόληση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η συνεχής εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς». Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ακόμα ότι «η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται θετικά στις αγορές, σημειώνοντας ειδικότερα την "αξιοσημείωτη μείωση των spread" και τη θετική ανταπόκριση των αγορών για την προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων (swap) από την ελληνική κυβέρνηση».  

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο ίδιος ανέφερε, ότι «αυτήν τη στιγμή ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο 17,1%, που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό». Ωστόσο, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους, γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση των καταθέσεων έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.  

Εντωμεταξύ, ταξίδι-αστραπή θα κάνει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Πέμπτη στο Παρίσι, προκειμένου να παραστεί σε ειδική βράβευση που γίνεται προς τιμήν του από μέλη του επιχειρηματικού κόσμου. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα κάνει μια ακόμα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.