Στροφή προς τα εμπρός επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα από τα πολλά και δυσάρεστα γεγονότα που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως η σύλληψη των δυο αξιωματικών και τα γεγονότα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έτσι, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαδικασία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια καθώς και στα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτός ο στόχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη έγινε αναλυτική συζήτηση για τις δυο φάσεις που θα ακολουθήσουν από άδω και πέρα και οι οποίες εχουν να κάνουν με:

- την ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης

- την προώθηση του αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Όπως τονίστηκε μάλιστα από όλα τα στελέχη, «τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα θα πρέπει να προετοιμαστούν για την έξοδο από τα μνημόνια με τους δυνατόν καλύτερους όρους για τη χώρα και τους εργαζόμενους». Μάλιστα, συμφώνησαν στην επόμενη συνεδρίαση οι κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος να παρουσιάσουν αναλυτικά όλο το σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια.

Στο θέμα της ολοκλήρωσης των μνημονίων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό ζήτημα για το 2019, η τέταρτη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και θα υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους και «καθαρή» έξοδος στις αγορές.

Τη συγκεκριμένη πρόβλεψη ο κ. Τζανακόπουλος την απέδωσε, όπως είπε χαρακτηριστικά, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων και στο γεγονός ότι με βάση τις αποφάσεις που έχουν παρθεί το ερχόμενο καλοκαίρι κυβέρνηση και Θεσμοί θα προχωρήσουν σε μια πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 και επ' αυτής θα γίνει η όλη συζήτηση.

Αναφερόμενος ακόμα στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου να ισχύσουν από το 2019, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως έγιναν και γίνονται μία σειρά από προσπάθειες να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, κάτι που επαναλαμβάνεται και σήμερα με την ξαφνική επιστροφή στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το ΔΝΤ δήλωσε προ ημερών ότι η συζήτηση για το 2019 δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, σημειώνοντας ότι του προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι κάποια ΜΜΕ επανέρχονται χωρίς καμία βάση στο εν λόγω θέμα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ποδοσφαίρου, στην Πολιτική Γραμματεία υπήρξε η άποψη ότι θα πρέπει να κατατεθούν απ' όλους τους αρμόδιους φορείς οι προτάσεις για την εξυγίανση του αθλήματος και μετά να υπάρξουν αποφάσεις, ενώ ο Νίκος Φίλης επανέφερε την πρόταση του βασικού μετόχου.