Τα «δικά» του κομματικά στελέχη συνεχίζει να «τακτοποιεί» και να «αξιοποιεί» σε νευραλγικές θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι βαίνει προς το τέλος του ο πολιτικός βίος της κυβέρνησης. Ειδικά τώρα, που θα πρέπει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να αφοσιωθεί στις πολλαπλές εκλογικές μάχες, φαίνεται να αξιοποιεί τη δυνατότητα που έχει, ως κυβέρνηση, των διορισμών, για να ενισχύσει και τους κομματικούς του μηχανισμούς.

Ο «κανόνας» αυτός φαίνεται να επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση του Δημήτρη Καραμάνη, του νέου διευθυντή του υπουργικού γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου ως νέας υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, η θέση του επικεφαλής πολιτικού γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε μείνει «ορφανή». Ωστόσο, καλύφθηκε αρκετά σύντομα με έναν στενό συνεργάτη του κ. Τζανακόπουλου, αλλά και αναπόσπαστο στέλεχος του λεγόμενου συστήματος Τσίπρα, ο οποίος αναβαθμίστηκε στη θέση του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Στις 26 Φεβρουαρίου 2019, ο Δημήτρης Καραμάνης, λοιπόν, ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Προερχόμενος από τις τάξεις της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ -το 2014 ως μέλος στο 15μελές Κεντρικό Συμβούλιο-, διέγραψε και συνεχίζει να διαγράφει μια αξιοσημείωτη πολιτική διαδρομή. Μια διαδρομή η οποία περιλαμβάνει τη Νεολαία της Αριστεράς, όπου μάλιστα ήταν ο βασικός αντίπαλος του Ηλία Χρονόπουλου για τη διεκδίκηση της θέσης του γραμματέα ως επικεφαλής της Αριστερής Κίνησης, την ομάδα «Κυρίτση», η οποία διαχειριζόταν τα social media του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, συνεχίζει στο επιτελείο του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, που τον «ταξίδεψε» μέχρι την Κούβα το 2016, και φθάνει μέχρι τη θέση του διευθυντή στο πολιτικό γραφείο του κ. Τζανακόπουλου.

Για πρώτη φορά, όμως, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ύστερα από ένα ρεπορτάζ του 2012, της Λίνας Παπαδάκη, για την εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές» και του protagon. gr. Το ρεπορτάζ αφορούσε τα «admins» του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου του 2012, αφορούσε την ομάδα του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, η οποία διαχειριζόταν τα social media και δη το Τwitter, και είχε μάλιστα συγκροτηθεί από τα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου.

O Δημήτρης Καραμάνης, από το αντιμνημονιακό μέτωπο τότε, απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση της δημοσιογράφου, δήλωνε ότι όσα μηνύματα απευθύνονται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τα μετέφεραν στον ίδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκείνη την παρέα, της αντιμνημονιακής περιόδου, ήταν και ο σημερινός γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Χρήστος Σίμος, η δημοσιογράφος της «Αυγής» Αναστασία Γιάμαλη, η οποία έκανε και ένα πέρασμα από την ΕΡΤ για να καταλήξει στο δελτίο ειδήσεων του Kontra ΤV, αλλά και ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης.

Ακολούθησε η μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο φαίνεται να μην προβλημάτισε ιδιαίτερα το νεαρό κομματικό στέλεχος, ο οποίος το 2016 συμμετείχε στην ελληνική αποστολή με τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στην Κούβα, με αφορμή την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από τη συγκεκριμένη επίσκεψη, ο Δημήτρης Καραμάνης εμφανιζόταν δίπλα στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, αλλά και στον πρωθυπουργό. Μάλιστα, μετά την αποχώρηση του Θοδωρή Μιχόπουλου το 2017 από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, δημοσιεύματα τον έφεραν ως υποψήφιο ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία θα αναλάμβαναν τη συγκεκριμένη θέση.

Βέβαια, τότε επελέγη ο Θανάσης Καρτερός, αλλά η αξιοποίησή του σε νευραλγικό πόστο δεν άργησε πολύ. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ επισήμως τον είδαν στο πλευρό του Δ. Τζανακόπουλου σε ανεπίσημη ενημέρωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Ζάππειο ανήμερα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, Μπ. Ομπάμα. Εκ δεξιών του είχε τον Θ. Μιχόπουλο και εξ αριστερών του τον κ. Καραμάνη. Αλλά και πιο πριν είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή η ανάμειξή του στην επικοινωνιακή υποστήριξη του έργου της κυβέρνησης, όταν εθεάθη στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα Ν. Γκάλη στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, ήταν παρών και στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, το 2017.

Ο συνεργάτης του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ωρωπό -η μητέρα του ήταν υποψήφια δήμαρχος στην περιοχή το 2010 και υποψήφια βουλευτής αργότερα στο Υπόλοιπο Αττικής- και σπούδασε στο Ρέθυμνο, λέγεται ότι έχει ενεργό ανάμειξη και στη συγγραφή των non papers του Μεγάρου Μαξίμου και στις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που πλέον χαρακτηρίζονται από την υπερασπιστική γραμμή των μεταρρυθμιστικών (μνημονιακών) μέτρων. Και όλα αυτά την ώρα που ως ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ είχε διακριθεί για τις ακραίες θέσεις που διατύπωνε σε σχέση με τον ακτιβιστικό προσανατολισμό της οργάνωσης. Σε μια από τις προηγούμενες συνδιασκέψεις της Νεολαίας της οργάνωσης, είχε ταχθεί υπέρ της αυθαίρετης κατάληψης εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων ή άλλων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας από τα σχήματα της νεολαίας, με σκοπό να στεγαστούν σε αυτά μετανάστες. Επίσης, εμφανιζόταν ως φλογερός διαλαλητής του συνθήματος «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Διαδικτυακός αγώνας

Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα όχι σε οποιοδήποτε πόστο, αλλά στο πολιτικό γραφείο του Δημήτρη Τζανακόπουλου, δεν είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται σε έναν γενικότερο και συγκεκριμένο προσανατολισμό και προγραμματισμό τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και της Κουμουνδούρου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, σε εθνικό, σε τοπικό αλλά και σε ευρωπαϊκό, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, διατεθειμένοι να δαπανήσουν πολλή ενέργεια και χρήματα στα social media, υιοθετώντας προεκλογική καμπάνια στα πρότυπα των αμερικανικών εκλογών. Εξάλλου μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η προεκλογική εκστρατεία που έχει υιοθετήσει και ακολουθεί ο Νάσος Ηλιόπουλος για τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, πληροφορίες θέλουν ήδη το Μέγαρο Μαξίμου να έχει έρθει σε επαφή με μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού, η οποία έχει μακρά και διεθνή εμπειρία, για να αναλάβει εξ ολοκλήρου τον διαδικτυακό προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/3/2019