Το Δεκέμβριο κλείνουν περίπου 2 χρόνια από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάνω από 400.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα του κόμματος. Ζητούμενο ήταν η διασφάλιση της ενότητας της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης και η ευρεία ανασυγκρότησή της. Προχωρήσαμε πολύ, αλλά βέβαια μπορούν ακόμη πολλά να γίνουν.

Από την επομένη της εκλογής του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε σειρά δομικών αλλαγών, για να οργανώσει το κόμμα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με άνοιγμα και στην κοινωνία. Έπρεπε να μπει οριστικό τέλος στα στεγανά του «κομματικού σωλήνα», να εδραιωθεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία. Πρώτος μεγάλος σταθμός ήταν το 10ο Τακτικό Συνέδριό μας. Εκεί εκσυγχρονίστηκε το καταστατικό μας με εισαγωγή σειράς νεωτερισμών, όπως η ενίσχυση της λειτουργίας των εσωκομματικών δημοκρατικών θεσμών, η καθιέρωση θητείας του Προέδρου, η πρόβλεψη για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς του κόμματος.

Όσα οργανωτικά και προγραμματικά έγιναν την τελευταία διετία δύσκολα συνοψίζονται σε λίγες γραμμές. Αναφέρω, εντελώς ενδεικτικά, την ευρύτατη ανανέωση των κομματικών οργάνων, την απαρχή της οικονομικής εξυγίανσης του κόμματος, το Μητρώο Στελεχών που ανοίγει την πόρτα μας σε νέα πρόσωπα, την Πολιτική Ακαδημία Στελεχών, για την επιμόρφωση των μελών μας. Ακόμη αναφέρω τη Γραμματεία Προγράμματος, όπου συμμετέχουν εκατοντάδες νέα άτομα από όλο το κοινωνικό φάσμα και τη διατύπωση της «Συμφωνίας Αλήθειας» με τις βασικές θέσεις μας. Όλα γίνονται σε κλίμα βαθιάς ενότητας παλαιών έμπειρων και νέων στελεχών.

Είμαστε ακόμη στη μέση της διαδρομής. Η προσπάθεια για αλλαγή και ανανέωση είναι διαδικασία διαρκής, δίχως τέλος. Το τέλος της θα σήμαινε και το τέλος του οργανισμού τον οποίο αφορά. Έτσι, το επικείμενο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου θα έχουν προηγηθεί 7 Προσυνέδρια, ολοκληρώνει ένα μεγάλο κεφάλαιο ανανέωσης, ανοίγοντας ένα νέο, στην ίδια κατεύθυνση.

Τι περιμένουμε από το 11ο Συνέδριο του κόμματος:

- Πρώτον, τη συνδιαμόρφωση και επικύρωση των κεντρικών αξόνων των προγραμματικών θέσεων μας. Αυτός είναι άλλωστε ο πρωταρχικός στόχος του Συνεδρίου. Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρίσκεται σε περιδίνηση και αποδρομή. Οι εκλογές είναι πιο κοντά από ποτέ. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε στους πολίτες όλες τις μεγάλες πτυχές του προγράμματός μας. Αυτό προϋποθέτει τη συνειδητοποίηση των λόγων που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση. Οι πολίτες μόνο τότε θα πειστούν να μας επιλέξουν, όταν καταλάβουν πραγματικά τι έφταιξε. Θα μας εμπιστευτούν, όταν συνειδητοποιήσουν, γιατί αυτό που μας διαφοροποιεί από τους πολιτικούς αντιπάλους μας αποτελεί αντίδοτο στην κρίση. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, αυτό δεν έχει επιτευχθεί πλήρως.

- Δεύτερον, το ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να δώσει σημαντικά δείγματα γραφής ότι επιθυμεί να ενώσει και όχι να διχάσει. Εστιάζει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Δεν λογαριάζει δήθεν κομματικές ταμπέλες και κομματικούς χρωματισμούς του παρελθόντος. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλει να εργαστεί ακόμη περισσότερο, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στο συνέδριό της και στη συνέχεια στις δράσεις της.

- Τρίτον, το σχεδιασμό των νέων μεγάλων αλλαγών για τη συνέχιση της ανασυγκρότησης της παράταξης, πάντα σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στη λειτουργία των κομματικών δομών και στον γενικότερο εκσυγχρονισμό του κόμματος.

Το 11ο Συνέδριό μας αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει των εκλογών. Να κάνουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα εμπρός, πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης της Χώρας μας. Με αυτό το πνεύμα οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε να το αξιοποιήσουμε.