Μήνυμα στους δανειστές ότι δεν τους πέφτει λόγος ως προς τον χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται όταν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές» τόνισε τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece. «Δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα» συνέχισε. «Είναι μια εσωτερική υπόθεση που αφορά τη χώρα».

Οι αιχμές αναφέρονταν στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα τόνισε ότι «πρώτο και σημαντικότερο είναι η πολιτική σταθερότητα. Οσα έγιναν το 2014, με την προσωρινή εγκατάλειψη του προγράμματος και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δεν πρέπει να επαναληφθούν» δήλωσε στην «Καθημερινή».

Υπάρχουν και άλλες φωνές στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο που δεν θέλουν τις πρόωρες εκλογές. Γι' αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος διαφωνεί με αυτή τη γραμμή. Το καλύτερο για τη χώρα θα ήταν να γίνουν εκλογές όσο το δυνατόν γρηγορότερα γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ «δεν θέλει, ούτε μπορεί» να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να ανοίξει τον δρόμο για τις επενδύσεις τις οποίες ο ίδιος θεωρεί κλειδί για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της χώρας μετά από οχτώ χρόνια μνημονίων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εκφράσει τη διαφωνία του και με τις απόψεις που εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με την καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 οπότε ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Το σενάριο αυτό αποτελεί ισχυρισμό και της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης το έχει χαρακτηρίσει «οφθαλμαπάτη». Επισημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για καθαρή έξοδο όταν η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα για το 2019 και το 2020 και με πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022. «Αυτό εμείς το αποκαλούμε τέταρτο μνημόνιο» τονίζει σε όλους τους τόνους.

Η ΝΔ επιμένει στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικός αέρας για πολιτικές ανακούφισης των αδύναμων πολιτών και για να μειώσει τους φόρους, όχι για να αυξήσει τις δαπάνες. Ο λόγος που οι πιστωτές συμφώνησαν σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια είναι η αναξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης, όπως τονίζουν κομματικές πηγές.

Για την Πειραιώς οι εκλογές δεν αποτελούν λόγο αστάθειας αλλά έναν τρόπο να αποκτήσει η χώρα μια κυβέρνηση «ικανή να της προσφέρει ένα επίπεδο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει τους πολίτες».

«Απαιτείται», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «μια νέα κυβέρνηση, ικανή να υλοποιήσει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα. Μόνο έτσι θα προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές και θα ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία».

«Οι Έλληνες», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν πρέπει να ξεχάσουν τι έγινε το 2015. Και δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι είμαστε κοντά στο τέλος του 2017 και ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που είμασταν το 2014».