Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στα καθήκοντα του από  σήμερα το πρωί -μετά  δηλαδή το τέλος της μικρής περιπέτειες που είχε  με  την  υγεία του -θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός  νέου γύρου συσκέψεων και διαβουλεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομία και πιο συγκεκριμένα για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Γιατί η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι μια τέτοια κίνηση βρίσκεται αρκετά μακριά από τα σχέδια της, την συγκεκριμένη στιγμή κάποιες κινήσεις ωστόσο δείχνουν ότι παρασκηνιακά κάτι κινείται. Οι πληροφορίες θέλουν την Rothchild αλλά και τον  ΟΔΔΗΧ να έχουν μπει δυναμικά σε αυτή την διαδικασία ενώ φαίνεται ότι γίνεται και  μια προσπάθεια να σταθμιστούν και οι προθέσεις των επενδυτών.  

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε πριν από λίγες μέρες να διαψεύσει τα σενάρια για έκδοση ελληνικού ομολόγου το επόμενο δεκαήμερο γιατί όπως λένε «η έξοδος στις αγορές δεν είναι κάτι που προαναγγέλλεται». Κυβερνητικές πηγές  άλλωστε λένε ότι οι εντολές  που έχουν δοθεί είναι να μην υπάρχουν διαρροές προς τα έξω  και οι τελικές αποφάσεις να παρθούν σε ένα πολύ στενό κύκλο.

Η θετική χρονική συγκυρία ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντική για  την κυβέρνηση καθώς τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν πολύ καλές επιδόσεις στις αγορές με τα επιτόκια να  βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

Έτσι οι σκέψεις που υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι δυο.

- Να υπάρξει άμεσα –επόμενο δεκαήμερο ή μέχρι τις αρχές Αυγούστου η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές.  Στελέχη της κυβέρνησης επέμεναν μάλιστα ότι «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να γίνει  μέσα στο 2017  αρκεί να προετοιμαστεί προσεκτικά. 

- Ή να περιμένουν τις Γερμανικές εκλογές  και  μετά να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, ίσως στις αρχές του 2018. Όσοι υπερασπίζονται αυτή την άποψη  φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές το 2014 -επί κυβερνήσεως Σαμαρά- όπου τα επιτόκια αντί να μειωθούν έφτασαν στο 4,95%.

Έτσι παρά το γεγονός ότι σήμερα τα επιτόκια διαμορφώνονται σε επίπεδο κάτω του 5%, στο Μαξίμου υπάρχουν στελέχη που λένε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις γιατί από το φθινόπωρο και μετά ίσως πέσουν ακόμα περισσότερο τα επιτόκια.

Φυσικά και σε αυτό το θέμα παίζει ιδιαίτερο ρόλο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος δεν αποκλείεται να ενθαρρύνει την έξοδο της Ελλάδας τις αγορές προκειμένου να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός στην προεκλογική του εκστρατεία.

Στην κυβέρνηση πάντως επενδύουν ιδιαίτερα σε αυτή την ιστορία καθώς θεωρούν ότι εάν  κάνουν επιτυχημένες κινήσεις  θα έχουν πολλά και σημαντικά οφέλη σε πολιτικό επίπεδο. Μια επιτυχής δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, θα δώσει ένα μεγάλο χτύπημα στην αντιπολίτευση ενώ θα αποτελέσει και ένα καλό βήμα για την μείωση της δημοσκοπικής διαφοράς αναμεσα στα δυο κόμματα.