Ώρες µετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και συνυπέγραψαν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, στον ΣΥΡΙΖΑ µετράνε τα υπέρ και τα κατά. Κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε χαµένος από τη διαδικασία που προκάλεσε ο βασικός αντίπαλός του και εάν τελικά κατάφερε να καθορίσει τις εντυπώσεις που δηµιούργησε η κίνηση αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, αξιολογούν κατά πόσο κατάφεραν να επιφέρουν ένα σηµαντικό χτύπηµα στην κυβέρνηση. Σύµφωνα λοιπόν µε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στα θετικά της ιστορίας προσµετράται ότι, παρά τον αιφνιδιασµό από το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη γραµµή της αντιπαράθεσης µε την κυβέρνηση, µέσα από την πρόταση του Στ. Κασσελάκη για παραίτηση του πρωθυπουργού και προσφυγή της χώρας σε εκλογές µε την παρουσία παρατηρητών. Οπως σηµειώνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην επικαιρότητα, καθώς η κυβέρνηση έδειξε την ενόχλησή της σχετικά µε τους διεθνείς παρατηρητές. Σηµείωναν, δε, ως θετικό το ότι κατάφεραν να θολώσουν την εικόνα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα θεσµικά θέµατα, επικαλούµενοι πολλές φορές την ιστορία της Ασηµακοπούλου.

Ωστόσο, το σηµαντικότερο που βγήκε από αυτή την ιστορία είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπήρξε συνεργασία ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, γεγονός που δηµιουργεί σε πολλούς µεγάλες προσδοκίες για το µέλλον. Θεωρούν ότι µέσα από αυτή τη διαδικασία έγινε η αρχή για ενδεχόµενη συνεργασία µετά τις ευρωεκλογές, µε στόχο τη δηµιουργία ενός κεντροαριστερού µετώπου µε κυβερνητική προοπτική. Οι ίδιοι ωστόσο µιλούν και για τα αρνητικά της όλης ιστορίας, όπως η επανεµφάνιση του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό προσκήνιο σε µια στιγµή που δηµοσκοπικά εµφανιζόταν να έχει πρόβληµα. Παραδέχονται ότι η παρουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην τριήµερη συζήτηση προφανώς αναβάθµισε τον ρόλο του.

Οπως είναι λογικό, η εµφάνιση του Ν. Ανδρουλάκη στη Βουλή ανέδειξε και την απουσία του Στ. Κασσελάκη από το Κοινοβούλιο. Το πρόβληµα που έχουν εντοπίσει εδώ και πολύ καιρό τα στελέχη και ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τη συγκεκριµένη στιγµή αναδείχθηκε ως κυρίαρχο θέµα. Οχι γιατί ο Σ. Φάµελλος δεν τα πήγε καλά, αλλά γιατί πολλές φορές η συζήτηση επικεντρώθηκε ανάµεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του τρίτου κόµµατος. Το θέµα αυτό απασχολεί άλλωστε ιδιαίτερα τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς θεωρούν ότι το διάστηµα µέχρι τις επόµενες εκλογές είναι πάρα πολύ µεγάλο.

Το γεγονός ακόµα ότι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε -λόγω Στρατού- να βρίσκεται ούτε µία ηµέρα στη Βουλή, προκειµένου να παρακολουθήσει τη διαδικασία και να κάνει δήλωση στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου, προφανώς περιέπλεξε περισσότερο τα πράγµατα. Τέλος, στα αρνητικά της όλης ιστορίας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσµετρούν ότι η τριήµερη συζήτηση πήγε πίσω όλη τη διαδικασία για τις ευρωεκλογές.

 

Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών