Τον σπόρο της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος σπέρνουν με έντεχνο τρόπο ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παραβιάζοντας έναν άγραφο κανόνα, που είναι πανίσχυρος από το 1974. Ποιος είναι αυτός; Κανένα κόμμα και κανένας ηγέτης, ακόμα και στις πιο ακραίες στιγμές πόλωσης και έντασης, δεν είχε τολμήσει να αμφισβητήσει ευθέως αυτό το δημοκρατικό κεκτημένο.

Βεβαίως, πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Ο τελευταίος κομίζει εντελώς ξένα πολιτικά ήθη όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικότερα για το πολιτικό σύστημα. Και κάπως έτσι προέβη σε δύο ακραίες κινήσεις. Η πρώτη είναι να θέσει στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της προκαταβολικής αμφισβήτησης της εγκυρότητας των εκλογών. Και η δεύτερη να προτείνει την παρουσία διεθνών παρατηρητών κατά τη διάρκειά τους, κάτι που συμβαίνει σε τριτοκοσμικές χώρες και σίγουρα όχι σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολύ περισσότερο της ευρωζώνης.

Οι κινήσεις Κασσελάκη ενόψει ευρωεκλογών

Δεδομένου ότι ο κ. Κασσελάκης δεν μοιάζει να έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας, οι κινήσεις του αυτές αρύονται από την αγωνία του για πολιτική επιβίωση. Γνωρίζει ότι ένα τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και προετοιμάζει το έδαφος. Ενδεχομένως μία από τις δικαιολογίες που θα μπορούσε να ψελλίσει το βράδυ της 9ης Ιουνίου είναι και αυτή της παραβίασης των ισότιμων όρων διεξαγωγής των εκλογών. Του επηρεασμού, δηλαδή, των εκλογέων με ποικίλα μέσα, ιδίως αν είναι αυξημένος ο αριθμός των πολιτών που επέλεξαν να ψηφίσουν μέσω επιστολής. Η αποστολή, για παράδειγμα, χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους αποδήμους από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου δίνει όπλα στη φαρέτρα του κ. Κασσελάκη. Η στόχευση, δηλαδή, θα είναι στην αμφισβήτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία είναι πολύ πιο εύκολο σε ρητορικό επίπεδο να αμφισβητηθεί σε σχέση με την αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα.

Οι ακρότητες Φαραντούρη και τα υπονοούμενα Ραγκούση 

Ταυτόχρονα, ο κ. Κασσελάκης προβαίνει για προφανείς πολιτικούς λόγους στην αμφισβήτηση της εγκυρότητας των εκλογών και στην πρόταση για διεθνείς παρατηρητές. Μέσω αυτών των κινήσεων επιθυμεί να πλήξει το προφίλ του κ. Μητσοτάκη και να τον παρουσιάσει ως έναν αντιθεσμικό ή ακόμα και αδίστακτο πολιτικό, που θα ακολουθήσει κάθε μέσο για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς του στόχους. Οι προαναφερθείσες κινήσεις του κ. Κασσελάκη μπορεί να μην προκάλεσαν ρίγη ενθουσιασμού στην πλειονότητα των βουλευτών και των στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο πολλοί αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή. Κάποιοι, δε, υπερακόντισαν και ξεπέρασαν σε ακρότητες τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη. Οπως έκανε (Οne Channel) ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος όχι μόνο υπερασπίστηκε με σθένος τις σχετικές πρωτοβουλίες, αλλά πήγε ένα βήμα παραπέρα. Εκανε ανιστόρητες συγκρίσεις με τη στάση της Δικαιοσύνης την περίοδο της χούντας, αμφισβητώντας ακόμα και τον Αρειο Πάγο, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως θα ήταν ευχής έργον να μπορούσε η Ευρωπαία εισαγγελέας που είναι αρμόδια για τα οικονομικά ζητήματα να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση. Οι αδιανόητες δηλώσεις του κ. Φαραντούρη προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Ν.Δ., αλλά και των δικαστικών ενώσεων της χώρας.

Τις ακρότητες Φαραντούρη «πλησίασε» ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μάλιστα κατά το παρελθόν είχε διατελέσει και υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Ραγκούσης με σαφή υπονοούμενα σχολίασε (ΣΚΑΪ) πως «μια κυβέρνηση επίορκη, που δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει σε τέτοιον βαθµό στην Ελλάδα τέτοια κυβέρνηση, βεβαίως και µπορεί, τι είναι δύσκολο νοµίζετε; Βασιζόµαστε στο γεγονός ότι µέχρι τώρα ευτυχώς µετά το ’74 δεν υπήρξε επίορκη κυβέρνηση», ανέφερε µεταξύ άλλων. Παράλληλα, θέση πήρε και ο πρώην διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος σχολίασε (ΣΚΑΪ) πως «υπάρχει θεσµικό έλλειµµα εµπιστοσύνης και γι’ αυτό η πρόταση περί παρατηρητών».

Αξίζει, πάντως, να σηµειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας λίγους µήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023 είχε αφήσει υπονοούµενα για το αδιάβλητο των εκλογών, σηµειώνοντας πως «σύµφωνα µε τον “Guardian”, στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 2019 ισραηλινή εταιρεία µε στόχο τη χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσµατος». Ο ορυµαγδός των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί τότε είχε αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει πως σε καµία περίπτωση δεν προτίθεται να αµφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσµα.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»