Γίνεται μια εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών. Ας καταρτιστεί ένα αίτημα για προκαταρκτική γιατί δεν το κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ;” ανέφερε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η κα Βόζενμπεργκ επισημαίνει την ύπαρξη του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τονίζει ότι η ΝΔ σέβεται τη Δικαιοσύνη. Θεωρεί ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί τον πόνο των θυμάτων για πολιτικά οφέλη σημειώνοντας ότι η εργαλειοποίηση είναι πολιτικά ανήθικη πράξη. “Σας θυμίζω ότι το 2018 που έγινε η τραγωδία στη Μάνδρα και στο Μάτι η ομιλούσα και άλλοι συνάδελφοί μου ήμασταν ευρωβουλευτές δεν διανοηθήκαμε ποτέ να χτυπήσουμε την τότε κυβέρνηση εκθέτοντας τη χώρα και διασύροντας τους θεσμούς”, σημείωσε.

H Ελίζα Βόζεμπεργκ στους  Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή   21-03-24

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφορικά με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών πρέπει να υπάρχει και αν πρέπει να υπάρχει να είναι έτσι; Να θυμίσω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης το 2006 είναι ο πρώτος και ο μόνος που είχε κάνει σκέψεις για την αλλαγή αυτού του νόμου και επίσης πιστεύω ότι στις αναθεωρητέες διατάξεις που είναι στο τέλος αυτού του χρόνου θα συζητηθεί η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Η ανάγκη της προστασίας του υπουργού στα πλαίσια της ελεύθερης άσκησης των καθηκόντων του είναι αναγκαίο, να αλλάξει επίσης να το συζητήσουμε εδώ όμως γίνεται μια εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών. Ας καταρτιστεί ένα αίτημα για προκαταρκτική γιατί δεν το κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ; Αν μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις που να είναι με χαρακτήρα απόλυτο και όχι γενικόλογο τότε θα το κάνανε και θα το κάνανε ελέγχοντας την κυβέρνησης ότι τότε παρεμποδίζει την εκτέλεση αυτού του άρθρου, τότε θα είχαν ισχυρό επιχείρημα.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Μιλούν για αξιόποινες πράξεις χωρίς να τις στοιχειοθετούν και το δεύτερο και βαρύτερο για εμένα είναι η κατηγορία για συγκάλυψη. Όταν μιλάμε για συγκάλυψη πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί αυτό ρίχνει νερό στο μύλο εκείνων που ισχυρίζονται ότι δεν λειτουργούν οι θεσμοί στην Ελλάδα.

ΔΗΜ: Αν στείλει αίτημα στη Βουλή ο εφέτης που κάνει την ανάκριση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητήσουν προανακριτική η κυβέρνηση πρέπει να τη δεχτεί αυτή τη φορά;

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Μιλούμε υποθετικά, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν μπορεί να έρθει από τη Δικαιοσύνη μπορεί να έρθει μόνο με αίτημα για προκαταρκτική εξέταση.

ΔΗΜ: Αν έρθει τέτοιο αίτημα η ΝΔ θα πρέπει να δεχτεί προανακριτική

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ:Η ΝΔ εξετάζει πάντοτε τα αιτήματα σεβόμενη τη Δικαιοσύνη, αυτό έχει αποδείξει η ιστορία της επομένως το ερώτημά ας απαντάται από την πρακτική που έχει ακολουθηθεί από την κυβέρνηση.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι υπάρχουν κόμματα που έγιναν «βδέλλες» στους συγγενείς των θυμάτων

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Συνειδητά και σκόπιμα η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί αντιπολίτευση στο εξωτερικό από το 2020 τότε με αφορμή δήθεν απωθήσεις στους μετανάστες φέρνοντας έναν άνθρωπο που υποστήριξε στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι οι άνθρωποι του Λιμενικού πνίγουν παιδιά, αυτό συνεχίστηκε μετά με τις αποκαλύψεις, συνεχίστηκε με την τραγωδία και τώρα εργαλειοποιείται ο πόνος της κας Καρυστιανού και των άλλων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα ότι θέλουν να κάνουν και όπου θέλουν να πάνε και είμαστε όλοι μαζί τους για την αναζήτηση της αλήθειας αλλά η εργαλειοποίηση είναι πολιτικά ανήθικη πράξη. Δεν κάνεις έτσι πολιτική και δεν το κάνουν εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για τη διαχείριση των Τεμπών και όχι μόνο και έχοντας ανθρώπους καταδικασμένους. Σας θυμίζω ότι το 2018 που έγινε η τραγωδία στη Μάνδρα και στο Μάτι η ομιλούσα και άλλοι συνάδελφοί μου ήμασταν ευρωβουλευτές δεν διανοηθήκαμε ποτέ να χτυπήσουμε την τότε κυβέρνηση εκθέτοντας τη χώρα και διασύροντας τους θεσμούς.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Πιστεύω ότι και η χθεσινή συζήτηση με τις θέσεις που ετέθησαν από τον κ. Βορίδη και όχι μόνο διαλεύκαναν απολύτως τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εργαλειοποίηση αλλά σε κάθε περίπτωση το να πιστεύουμε ότι η δημοκρατία μας δεν λειτουργεί, ότι πάσχουν οι θεσμοί ότι μιλώντας για την Ελλάδα μιλάμε για την Ορμπανανία και αυτό να φτάνει να το υιοθετεί η κοινή γνώμη κάτι δεν συμβαίνει καλά στη δημοκρατία μας. Δεν φταίει η κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να είναι μονίμως απολογούμενη μέσα σε Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες.

Ε.ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Η κυβέρνηση και η ΝΔ ασκούν πολιτική με επιχειρήματα και με τεκμηριωμένες θέσεις όχι επικοινωνιακά.