«Η τραγωδία των Τεμπών δεν έχει κλείσει για την κυβέρνηση και τη Βουλή, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι «κανείς Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για την προανακριτική για τα Τέμπη».

Μεταξύ άλλων, ο Μάκης Βορίδης είπε πως αναμένει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που ζήτησε προκαταρκτική για τα Τέμπη, άρα, όπως ανέφερε «δεν μιλάμε για πολιτικές ευθύνες, αλλά ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων».

Διαβάστε ακόμα: Αλάτι & Πιπέρι: Η υποψηφιότητα της κόρης του Αρναουτάκη για Ευρωβουλή, το κόμμα Κόκκαλη και η προανακριτική για τα Τέμπη

Σε ό,τι αφορά την εξεταστική που ζητεί το ΚΚΕ, ο Μάκης Βορίδης απάντησε πως θα δούμε το περιεχόμενο της πρότασης.

Ακόμη, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα Τέμπη.

Ερωτηθείς για τον Κώστα Σημίτη, ο Μάκης Βορίδης είπε πως όλες οι θητείες έχουν αρνητικά και θετικά.

Επίσης, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δημοσκοπική κατακρήμνιση και σε παρατεταμένη κρίση.

Υπογράμμισε, δε, πως η εκλογή Κασσελάκη δεν είναι η αιτία της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο Μάκης Βορίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Τέλος, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει στις εθνικές εκλογές με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα.

Aποσπάσματα από τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ.Γεωργιάδη για τα Τέμπη

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ανοίγουν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο διάλογο δύο ζητήματα το ένα είναι το ζήτημα των τυχόν ποινικών ευθυνών μελών της κυβερνήσεως, αυτό το ανοίγει το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι θα καταθέσει μια πρόταση για προκαταρκτική. Εκεί εμείς έχουμε πει ότι περιμένουμε να τη δούμε. Όταν λέμε ποινικές ευθύνες μελών της κυβερνήσεως για αυτή την υπόθεση πρέπει να περιγράψουμε εγκλήματα τα οποία να αποδώσουμε σε συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης άρα έχει μεγάλη σημασία να δούμε την πρόταση. Περιμένω να δω τι θα πει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ παρά ταύτα καταλαβαίνουμε ότι αν θες να πας ότι υπάρχει ευθύνη ανθρωποκτονία εξ αμελείας ή και ακόμα λόγω ενδεχομένου δόλου στο πρόσωπο του υπουργού να γυρίσουμε να πούμε ότι ο υπουργός ο οποίος για κάποιο λόγο του αποδίδουμε μια παράλειψη είχε στο μυαλό του ότι πρόκειται να σκοτωθούν ανθρωποι και μάλιστα το αποδέχτηκε αυτό. Αυτό είναι το πλαίσιο το ποινικό. Περιμένω να δω την πρόταση, να δω τι θα πουν, πως το συνδέουν αν το συνδέουν για να δούμε τι είναι αυτό το οποίο θα πούμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι εδώ υπάρχει κατά την κρίση μου μια μεγάλη απόσταση. Σας διακρίνω τη συζήτηση για τις ποινικές ευθύνες με τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και την τυχόν διερεύνηση του τι συνέβη στο ατύχημα και την συμβολή της Βουλής στη διερεύνηση αυτή.

Αναφορικά με την πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Θα δούμε ακριβώς την πρόταση αλλά αν η Βουλή θελήσει να διερευνήσει και να έχει τη δική της συμβολή στη διερεύνηση μαζί με αυτή που κάνει η Δικαιοσύνη και οι ειδικές επιτροπές αν μαζί με άλλα θέλει και η Βουλή να συμβάλει σε αυτό καταλαβαίνω ότι και ως δικαίωμα μειοψηφίας ή και με διαφοροποιημένο τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια απόφαση. Εδώ διερευνούμε τις συνθήκες του ατυχήματος και μπορεί κανείς να αποδεχτεί και τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών. Το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης η κυβέρνηση το ανέλαβε την πρώτη μέρα του ατυχήματος, το ανέλαβε ο κ. Καραμανλής και παραιτήθηκε άρα την πολιτική ευθύνη υπό την έννοια της αντικειμενικής ευθύνης όπου αντικειμενική ευθύνη είναι ότι υπάρχει κάτι κακό το οποίο γίνεται, αυτό τραγικό δυστύχημα επομένως η κυβέρνηση είτε φταίει είτε δεν φταίει αναλαμβάνει την ευθύνη. Αυτή έχει αναληφθεί.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η προεκλογική περίοδος υπήρξε σε πολιτικό επίπεδο από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατ’εξοχήν φορτισμένη από το ζήτημα αυτό. Θυμάμαι για κυβέρνηση δολοφόνων, για εγκληματικές ευθύνες, θυμάμαι για ζητήματα τα οποία ετέθησαν στον προεκλογικό διάλογο από την αντιπολίτευση. Επίσης θέλω να πω ότι ως προς τα ζητήματα αυτά υπήρξε απόφανση του ελληνικού λαού γιατί όταν τα θέτεις τόσο έντονα ως αντιπολίτευση σχεδόν ως βασικό σημείο του προεκλογικού σου λόγου προφανώς παίρνεις και μια απάντηση. Αν είχαν γίνει αποδεκτές οι αιτιάσεις προφανώς η κυβερνηση δεν θα κέρδιζε τις εκλογές. Σημαίνει ότι σε πολιτικό επίπεδο μια μεγάλη συζήτηση έχει ήδη γίνει και έχει υπάρξει απόφανση δις του ελληνικού λαού. Σημαίνει αυτό ότι το θέμα έκλεισε και η Βουλή δεν μπορεί να κάνει την εξεταστική της; Καθόλου δεν σημαίνει αυτό και προφανώς αυτό είναι ζήτημα στο οποίο εμείς θα τοποθετηθούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Από την άλλη μεριά λεει ο Άδωνις ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφενός έρχεται στη συνείδηση των πολιτών κάτω από την ακρίβεια, λέει ότι προφανώς στην προτεραιότητα των πολιτών κυριαρχούν αλλά ζητήματα, ισχύει, δεν σημαίνει αυτό ότι η Βουλή δεν μπορεί να διερευνήσει κάτι.

Ερωτηθείς αν ήταν θετική ή αρνητική η θητεία του κ. Σημίτη

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Όπως όλες οι θητείες έχουν και θετικά και αρνητικά.

Ερωτηθείς αν επιμένει στη δήλωση του ότι ο κ. Κασσελάκης σηματοδοτεί το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εκ των πραγμάτων η δήλωση αποδεικνύεται ακριβής. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατακρήμνιση δημοσκοπική και φάνηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι η κρίση παρατεταμένη.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι η εκλογή του κ.Κασσελάκη δεν είναι το αίτιο της κρίσεως του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αποτέλεσμα της κρίσεως στο ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή του συγκεκριμένου, απλώς αντί να λύνει θέματα επιτείνει τα θέματα.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πιθανό το ΠΑΣΟΚ να είναι το δεύτερο κόμμα τις επόμενες δημοσκοπήσεις

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Το θεωρώ πολύ πιθανό. Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές είναι νωρίς να το πει κανείς αλλά πάντως είναι σαφές ότι η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ παρατείνεται και θεωρώ ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό θα οδηγήσει σε μια συζήτηση η οποία ούτως ή άλλως είναι στη δημόσια σφαίρα αυτή τη στιγμή που είναι ποιος είναι ο καταλληλότερος και αποτελεσματικότερος εκφραστής για να κάνει σήμερα αντιπολίτευση στη ΝΔ.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις εθνικές εκλογές με αρχηγό τον κ. Κασσελάκη

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως όχι. Θα υπάρξει αναστοχασμός.

ΔΗΜ: Βλέπετε επιστροφή του Α. Τσίπρα;

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν το αποκλείω.