Με αφορμή την έξαρση της βίας των ανηλίκων, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Ανδρέας Νικολακόπουλος.

*Διαβάστε εδώ: Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης για ομοφοβική επίθεση: Μη φοβάστε να μας καλείτε, είμαστε δίπλα σας

«Το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων είναι ένα σύνθετο θέμα, ένα θέμα το οποίο έχει κοινωνικές, οικογενειακές και εκπαιδευτικές προεκτάσεις και βέβαια έρχεται η Αστυνομία στο τελικό στάδιο να διαχειριστεί αυτή την υπόθεση. Έχουμε σχεδιάσει και έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε μια σειρά από δράσεις, πέραν βέβαια της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας που πήρε ο Πρωθυπουργός με τη σύσταση μιας επιστημονικής ομάδας, η οποία θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα και θα υποβάλει προτάσεις. Εμείς σαν Αστυνομία σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε εντείνει την παρουσία των αστυνομικών, κυρίως νέων παιδιών, σε τοποθεσίες όπου έχουμε παρατηρήσει μια μεγαλύτερη συγκέντρωση ανηλίκων και σε σημεία που έχουν εκδηλωθεί τέτοια περιστατικά. Σε δεύτερη φάση, έχουμε οργανώσει και το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει μια ειδική ψηφιακή εφαρμογή που θα μπορούν να καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά και βέβαια θα δημιουργήσουμε μια πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή», είπε αρχικά.

Με αφορμή τα επεισόδια εις βάρος τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Κάθε επίθεση σε βάρος συμπολίτη μας με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό με ρατσιστικά κίνητρα προφανώς είναι καταδικαστέα. Η αστυνομία επενέβη αμέσως για να αποτρέψει επέκταση του περιστατικού ή και να διαπραχθούν σοβαρότερα αδικήματα».

«Αυτή τη στιγμή το περιστατικό του Σαββάτου δεν φαίνεται και δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ήταν κάτι οργανωμένο. Στο περιστατικό της Κυριακής, όπου τραυματίστηκε και ο αστυνομικός, φαίνεται να είναι κάτι οργανωμένο, ήδη υπάρχει προανάκριση, μελετούμε τα στοιχεία. Όταν θα συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία θα κάνουμε αυτά που πρέπει για να οδηγήσουμε τους δράστες στη Δικαιοσύνη», επισήμανε.


«Για να συσταθεί προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να προκύψουν στοιχεία για τις ποινικές ευθύνες»

Σε ό,τι αφορά το δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Νικολακόπουλος: «Υπάρχει μια σειρά από παραβάσεις του γενικού κανονισμού της κινήσεως, μιας σειρά από παραβάσεις των ανθρώπων οι οποίοι διαχειρίστηκαν την κυκλοφορία των τρένων εκείνη την ημέρα αυτό είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός από εκεί και πέρα έχουν εντοπιστεί καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση της σύμβασης 717».

Ερωτηθείς αν θα τελειώσει εδώ το κομμάτι της διερεύνησης ή σκέφτεται την προανακριτική, όπως ζητάει κομμάτι της αντιπολίτευσης, απάντησε: «Για να συσταθεί προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να προκύψουν στοιχεία για τις ποινικές ευθύνες, εμείς εκτιμούμε ότι στη φάση αυτή μπορεί να συζητήσουμε για πολιτικές ευθύνες αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή ο Εισαγγελέας ο οποίος ερευνά την υπόθεση να αποστείλει έγγραφο στην Βουλή και να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε αυτή την περίπτωση θα εξεταστεί το θέμα από την Βουλή».

O Ανδρέας Νικολακόπουλος  στην Νίκη Λυμπεράκη  "Στον αέρα"                    | Parapolitika