Μπορεί η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής να αφορούσε την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο - μεταξύ άλλων - θεσμοθετεί την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, ωστόσο η 8η Μαρτίου είναι και η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συνεπώς υπήρξαν αναφορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόσο στα δικαιώματα, όσο και στη θέση των γυναικών στην κοινωνία, την οικογένεια και την πολιτική.

«Μακάρι να αυξήσουμε σημαντικά και την εκπροσώπηση των γυναικών στο Κοινοβούλιο», είπε συγκεκριμένα ξεκινώντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός, προτού αναφερθεί στο επίμαχο ζήτημα της παιδείας, που αφορά η σημερινή συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο ζήτημα των γυναικών στο τέλος της δευτερολογίας του, κάνοντας ειδική μνεία στον όρο «γυναικοκτονία», λέγοντας απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Σωκράτη Φάμελλο:

«Είναι η ημέρα της γυναίκας, έχω υιοθετήσει τον όρο των γυναικοκτονιών, χωρίς να του δίνω νομική διάσταση. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να χρησιμοποιείται στο δημόσιο λόγο, είναι ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά (π.χ. Panic Button που έχει σώσει αποδεδειγμένα ζωές γυναικών). Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο στο λεξιλόγιο του δημόσιου λόγου, όμως αν θέλουμε να μιλήσουμε για τον Ποινικό Κώδικα, κε Φάμελλε, εσείς κάνατε τα ισόβια για την ανθρωποκτόνια τα κάνατε ισόβια ή μέχρι 15 χρόνια και τον βιασμό τον κάνατε από 20 χρόνια, 15. Και αυτή η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ισόβια για τον βιασμό ανηλίκων. Να μην περιοριζόμαστε μόνο στα λόγια, οι πράξεις μας πρέπει να υποστηρίζουν αυτά που πιστεύουμε. Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα αφού ο κος Τσίπρας είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προσφύγει σε εθνικές εκλογές, κρατώντας τη Βουλή ανοιχτή για μία εβδομάδα μόνο, για αυτόν τον λόγο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τη δευτερολογία του.

Η Βουλή τίμησε την Ημέρα της Γυναίκας


Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, η Βουλή τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ειδικότερα, η Δ’ Αντιπρόεδρος του Σώματος κ. Όλγα Γεροβασίλη εκπροσωπώντας το προεδρείο της Βουλής, ανέφερε ότι «σήμερα είναι ημέρα τιμής για τους αγώνες των γυναικών, αλλά και ημέρα προβληματισμού, ημέρα συζήτησης για την πραγματική θέση των γυναικών. Για τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική ζωή, τη συλλογική, την πολιτιστική και την πολιτική δραστηριότητα, αλλά και την τεχνολογική και οικονομική πρόοδο».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Γεροβασίλη «σε εμάς στη Βουλή των Ελλήνων, πέφτει μεγάλο βάρος για να αναδείξουμε το μέγεθος της ανισότητας των φύλων και των επιπτώσεων αυτής, σε βάρος όχι μόνο των γυναικών, αλλά συνολικά σε βάρος της κοινωνικής προόδου».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα, η οποία σημείωσε ότι «είμαστε σήμερα εδώ όχι για ημέρα εορτασμού, αλλά στοχασμού, που τιμά τους διαχρονικούς αγώνες των γυναικών για ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα. Για μια ημέρα που μας υπενθυμίζει πόσο δρόμο έχουμε ακόμα μπροστά μας για να φτάσουμε στην ουσιαστική ισότητα».

Η κ. Κεφαλά εξέφρασε την ικανοποίηση της για την πρόοδο της χώρας στα ζητήματα ισότητας τα τελευταία 3 χρόνια, σημειώνοντας ότι «η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών αποτελεί καίριο παράγοντα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ενώ όπως συμπλήρωσε «αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός υγιούς, βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία».

Την Ημέρα τίμησαν με τις τοποθετήσεις τους όλοι οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων: Από τη Νέα Δημοκρατία η κυρία Σεβαστή Βολουδάκη, από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η κυρία Ραλλία Χρηστίδου, από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, από το ΚΚΕ ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και πρόεδρος της Κ.Ο. κύριος Δημήτρης Κουτσούμπας, από την Ελληνική Λύση η κυρία Σοφία Χάϊδω Ασημακοπούλου, από τη Νέα Αριστερά η κυρία Θεανώ Φωτίου, από το κόμμα Σπαρτιάτες ο κύριος Ιωάννης Κόντης, από τη Νίκη η κυρία Ασπασία Κουρουπάκη, από την Πλεύση Ελευθερίας η πρόεδρος του κόμματος κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Τασούλας, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας λίγο αργότερα, θύμισε πως η διοικητική δομή των υπηρεσιών της Βουλής υπηρετεί αξιοκρατικά την ίση μεταχείριση των γυναικών, αναφέροντας πως οι 4 Γενικές Διευθύνσεις της Βουλής είναι κατειλημμένες από γυναίκες, οι 10 από τις 17 Διευθύνσεις του Κοινοβουλίου και τα 40 από τα 58 Τμήματα επίσης.