Και ποινικές εκτός από πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και γενικότερα για την κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου, καταλογίζει στο πόρισμά του το ΚΚΕ, με πρωτοβουλία του οποίου συγκροτήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

«Επιβεβαιώθηκαν τόσο οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες που διαχρονικά υπήρξαν για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο και την ασφάλειά του, αλλά προέκυψαν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, εν προκειμένω διαχρονικά των υπουργών Μεταφορών, αλλά και άλλων οι οποίοι διά των ενεργειών ή των σημαντικών παραλείψεών τους υπονόμευσαν την ασφάλεια του σιδηροδρόμου», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα, που μετείχαν στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «την κυρία πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο και τα τεράστια κενά στα συστήματα ασφαλείας φέρει ακέραια το αστικό κράτος και όλες οι αστικές κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών, δηλαδή, της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο πόρισμά του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε προσπάθεια, συνεπικουρούμενη από τις αρχικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να εμφανίσει το τραγικό έγκλημα των Τεμπών αποκλειστικά ως ανθρώπινο λάθος και να κυριαρχήσει το «για όλα φταίει ο σταθμάρχης».

Το πρωί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του κόμματος, συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, προκειμένου να της επιδώσει το πόρισμα.